Konya’da her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen ve bu yıl “Selam Vakti” temasıyla gerçekleştirilen Hz. Mevlana'nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri başladı.

Mev­lâ­nâ Celâlettin’i Rû­mî haz­ret­le­ri, Allahü telanın aş­kı ile dol­muş evliyanın bü­yük­le­rin­den­dir. 1207’de Belh şeh­rin­de do­ğup, 17 Aralık 1273’te Kon­ya’da vefat et­ti. Ba­ba­sı Bahaeddin’i Ve­led de, bü­yük âlim­ ve veli idi. Da­ha ço­cuk iken ba­ba­sı­nın kal­bin­de­ki feyz­le­re ka­vuş­tu. Ba­ba­sı ile Hi­caz’a, son­ra Şam’a, ora­dan da Kon­ya’ya gel­di. Ön­ce ba­ba­sı­nın halifesi sey­yid Bur­ha­ned­din Tir­mü­zî’den 9 se­ne feyz al­dı. Son­ra, Şemseddin’i Tebriz onu yetiştirdi. Celâlettin’i Rû­mî, ney ve düm­be­lek çal­ma­dı, dön­me­di, raks et­me­di. Bun­la­rı, son­ra ge­len cahiller uy­dur­du. Di­va­nın­da 30 bin, Mes­ne­vî­sin­de 47 bin be­yit var­dır. Mes­ne­vî­si­ni na­zım şek­lin­de ya­za­rak, düş­man­la­rın de­ğiş­tir­me­si­ne im­kân bı­rak­ma­mış­tır. Pek çok men­kı­be­si var­dır.
Bir Açıklama;
Mev­lâ­nâ haz­ret­le­ri, “Kim olur­san ol, yi­ne gel!” de­miş. Bu ka­pa­lı bir söz olup, iza­hı ge­re­kir. İs­tis­mar­cı­lar, bu sö­zü esas alıp; “Bak, Mev­lâ­nâ, kim olur­san ol, yi­ne gel, di­yor. Dinli dinsiz ayı­rı­mı yap­mı­yor. Her­ke­si sev­me­li­yiz. Her­ke­si kar­deş bil­me­li­yiz.” di­ye­rek, dinsizlik olan hü­ma­niz­mi aşı­lı­yor­lar. Hâlbuki Hazret-i Mev­lâ­nâ; “Kim olur­san ol gel! Biz kim­se­nin geç­mi­şi­ne bak­ma­yız, geç­mi­şi­ne tövbe edip, Müs­lü­man olan kim­se­yi, bağ­rı­mı­za ba­sa­rız, kar­deş bi­li­riz.” di­yor. Kâ­fir­le­ri de kar­deş bi­li­riz, de­mi­yor. De­mez, çün­kü Kur’an-ı kerim; “An­cak Müs­lü­man­lar kar­deş­tir.” buyuruyor.