Konya’nın Akşehir İlçe Belediye Başkanı Salih Akkaya, seçim döneminde söz verdiği hizmetlerden biri olan engelsiz taksi hizmetini, Dünya Engelliler Günü’nde engellilerin hizmetine sundu.
Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Akşehir Belediyesi tarafından Akşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde bir program düzenlendi. Dünya Engelliler Günü’nün hafta sonuna rast gelmesiyle bugüne alınan programa Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Bahadır Örs, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Köseoğlu, İlçe Müftüsü Ahmet Kardaş, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, bazı kamu kurum müdür ve amirleri, Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları, Engelli Eğitim Kurumları temsilcileri, Engelli Dernekleri Temsilcileri, engelli vatandaşlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Akşehir’de faaliyet gösteren Akşehir İşitme ve Bedensel Engellileri Koruma Derneği (AKBİRDER) üyeleri ise işaret diliyle İstiklal Marşı’nı söylemeleri ilgi gördü.
Programda konuşan Akşehir Belediye başkanı Salih Akkaya, engellilerin daha iyi bir yaşam sürebilmesi için Akşehir Belediyesi olarak hizmet ve yatırımları sürdürdüklerine değinerek, “Engelli kardeşlerimizi sadece Dünya Engelliler Günü’nde değil her zaman düşünmeliyiz. Öncelikle bizlerin zihinlerimizdeki, sevgimizdeki engelleri kaldırması lazım. Engelli kardeşlerimizin kabiliyetlerine onların güzel insan sevgisine ihtiyacımız var. Dolayısıyla onları her zaman hatırlamalı, her zaman onların önündeki engelleri kaldırmalı ki, Türkiye Cumhuriyeti devletimizin hedeflediği 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine 80 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşımız hep birlikte o ulaşalım. Engelli kardeşlerimizin hepsi hakikaten ayrı bir kabiliyet, ben onlarla gurur duyuyorum, bütün Türkiye onlarla gurur duyuyor. İnşallah onların kabiliyeti keşfedildikçe, onları daha çok hayata, üretime, ülkemizin gelişmesi noktasında ki projelere kattıkça Allah’ın izniyle Türkiye’yi hiçbir güç durduramaz, diz çöktüremez, sırtını yere getiremez. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çizdiği yolda gösterdiği hedefte hep birlikte omuz omuza çalışmamız lazım. Bugünlerde yine bize çeşitli oyunlar oynanmakta. 15 Temmuz’daki darbe girişiminin çok şükür milli birlik ve benliğimizle, milli ruhumuzla üstesinden geldik. Şimdide ekonomik yönden bir darbe yapma eğilimi var ama Allah’ın izniyle döviz bozduranları teşvik eden halkımız, insanımız oldukça biz bununda üstesinden geleceğiz. Bugün engelli kardeşlerimizin hizmetine sunacağımız “Engelsiz Taksi” projemizi hayata geçiriyoruz. Daha önce söz vermiştik, böyle bir projemizden bahsetmiştik ama bugüne nasipmiş. Bugün itibari ile hizmete başladı. İki adet tekerlekli sandalyedeki kardeşimizi alıp istediği yere ücretsiz götürebilecek nitelikte donanımlı aracımız bugün hizmete girdi. Ayrıca yanına da, engelli kardeşlerimizin 7-8 kişilik yakını da alabilme kapasitesine sahip bu aracımız telefon edildiği anda engelli kardeşlerimizin hizmetine sunulacak. Hastaneye yada her hangi bir resmi kurumlarda işleri olduğunda veya böyle güzel günlerde etkinliklerde o kardeşlerimizin bu araç 24 saat hizmetinde olacak. İnşallah yakın zamanda tüm kaldırımlarımızın da tamamen engellerinin kalkması için çalışmalarımız sürüyor. Altyapı çalışmalarımız devam ediyor, bu konuda biraz eksiğimiz olduğunu biliyorum. Zaman, zaman çok kullanılan bize talep edilen yerleri gözden geçiriyor gerekeni yapıyoruz. İlçe Müftümüzle beraber bir camimizde engellilerimize dönük rahat girip çıkabilmeleri konusunda bir çalışma başlatacağız, henüz hangi cami olduğu konusunda karar vermedik, inşallah önümüzdeki günlerde onu da hayata geçireceğimizi sizlere ifade ediyorum. Engel kardeşlerimizde değil, engel bizde diyorum. Kardeşlerimizi engellemeyelim. Onları hayata katmak için, onların yanında olmak için bütün gayretlerimizle seferber olalım” dedi.
Başkan Akkaya’nın konuşmasının ardından işitme engelli bir vatandaş tarafından engelli yaşamın zorlukları hakkında işaret dili ile bir konuşma yapıldı. Konuşmayı AKBİRDER Başkanı Hayri Üzüm katılımcılara aktardı. AKBİRDER Başkanı Hayri Üzüm tarafından günün anlamıyla ilgili yapılan konuşmanın adından Nasreddin Hoca Özel Eğitim İş uygulama Merkezi öğrencileri tarafından çeşitli gösteriler sunuldu. Çiçek Abbas Skeci, waka waka dans gösterisi, işaret dili ile ilahi, komedi dans ikilisi gösterileri katılımcılardan büyük alkış aldı.
Program sonrası, ilçe genelindeki engelli vatandaşların resmi kurumlardaki işleri ya da hastaneye gitmek gibi sağlık hizmetlerinde kullanılma amaçlı olarak Akşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan ‘Engelsiz Taksi’ aracı tanıtımı yapıldı. Engelli vatandaşların araca nasıl bineceği uygulamalı olarak programa katılan protokol ve katılımcılara gösterildi. Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya ‘Engelsiz Taksi’ hizmet aracının direksiyonuna geçerek protokol ve engelli vatandaşlarla birlikte kısa bir gezi yaptı.
Engelsiz Taksi’nin hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Akkaya, “Bu aracımız bugünden itibaren engelli kardeşlerimizin hastane ve resmi kurumlardaki işleri için gidebilmelerine yada belediyemize ait engelsiz yaşam merkezimizdeki etkinliklere gelip gitmelerinde ücretsiz olarak hizmetlerinde olacak. Aracımız 24 saat istenildiği zaman bu hizmetleri gerçekleştirecektir. İnşallah kazasız belasız bir şekilde, engelli kardeşlerimize engelsiz bir yaşam oluşturma noktasında bu aracımız hayırlı olsun” diye konuştu.
Araç tanıtımının ardından engelli vatandaşlar ve protokol üyeleri hatıra fotoğrafı çektirirken katılımcılara da çeşitli ikramlar sunuldu.