Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, 7. Akademik Yıl açılışını gerçekleştirdi.
KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Tesis Alanı’nda gerçekleştirilen törene, AK Parti Konya Milletvekilleri Mehmet Babaoğlu, Muhammet Uğur Kaleli, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. KTO Karatay Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yıl açılışı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. “İkrâ” yani “oku” ile başlayan Alak Suresi de akademik yıl açılış törenine ayrı bir mana kattı. Aziz şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Programın açılış konuşmasını KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade gerçekleştirdi.
“15 Temmuz bize aklın kiraya verilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmıştır"
Açılış konuşmasını gerçekleştiren KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, ülke olarak zor günlerden geçildiğine vurgu yaptı. Bu zor günlerde KTO Karatay Üniversitesi olarak kendilerine düşen vazifenin farkında olduklarını ifade eden Rektör Sade, “Bu millet, tarihinden aldığı güç ve inanç değerleriyle yeniden ayağa kalkmasını her zaman bilmiştir. 15 Temmuz darbe girişimi bize İslam’ın asli kaynaklarına yönelinmesi ve eğitimin başkalarına bırakılmaması gerektiğini, aklın kiraya verilmemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmıştır. Tarihin derinliklerinden, 1251 yılında kurulan Karatay Medresesinden ilham alan KTO Karatay Üniversitesi’nin misyonu 15 Temmuz tarihinden sonra çok daha önemli hale gelmiştir. KTO Karatay Üniversitesi, bu hadiseden sonra adeta bir sığınak vazifesi görmüştür” dedi.
Rektör Sade, ülke ve bölge ihtiyaçlarını daima düşündüklerini sözlerine ekledi.
“Bir gün bu sınırların hepsi tekrar bizim olacak"
KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti ve Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk de, üniversite olarak “mesleki yeterliliği” ana hedef edindiklerini söyledi. Ayrıca ülke olarak sahip olunan en büyük gücün beşeri güç olduğunun farkında olduklarını dile getiren Öztürk, KTO Karatay Üniversitesi’nin ‘kurulduğu günden itibaren akademik bilgisi ve mesleki donanımı yüksek, milli birlik şuuruna sahip, değerlerine bağlı bireyler yetiştirmek ve geleceğin Türkiye’sinin şekillenmesine katkı sağlamak amacında’ olduğunu ifade etti. Öztürk, “Bizler Misak-ı Milli ülküsüyle yetiştik. Kerkük’ün de Deliorman’ın da bizim olacağına daima inandık. Düşünün, hasta olduğunuz bir gün birileri sizin avucunuzdan size ait olanları alıyor. Bizler, inanıyoruz ki bir gün bu sınırların hepsi tekrar bizim olacak. Bunu, siz değerli gençlerin de ülkü edinmesini temenni ediyorum” diye konutu.
“KTO Karatay Üniversitesi, temeli 8-10 yıla dayanan bir üniversite değildir”
AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli ise, “KTO Karatay Üniversitesi, temeli 8-10 yıla dayanan bir üniversite değildir. Üniversitenin temeli bundan yaklaşık 800 yıl öncesine dayanmaktadır” dedi.
Karatay Medresesi ruhuyla akademik hayatına devam eden kadim üniversite KTO Karatay’ın önemini vurgulayan Kaleli, “15 Temmuz’da devlete, millete, milletin iradesine saldırdılar. 15 Temmuz bizim için ikinci bir kurtuluş mücadelesiydi. Bu mücadele, sizlerin göstermiş olduğu reaksiyon sayesinde başarıya ulaştı” diye konuştu.
KTO Karatay’da İlk Ders Heyecanı
Konuşmaların ardından davetliler KTO Karatay Üniversitesi tanıtım filmini izledi. Ardından Prof. Dr. Hamdi Döndüren, “İslam ve Pozitif Bilimler” konulu ilk dersi verdi. Döndüren, İslam’ın ilme, araştırmaya ve bilgiye verdiği önemden bahsetti. Kur’an-ı Kerim’den ve hadis-i şeriflerden örnekler gösteren Döndüren, Batı biliminin yeni yeni bulduğu sonuçların yıllar önce İslam alimleri tarafından söylendiğine dikkat çekti.
Akademik olarak görevlerinde yükselen öğretim üyelerine cübbelerini ise Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen giydirdi.
Program, protokol üyelerinin fotoğraf çekiminin ardından son buldu.