Konya’nın Akşehir İlçe Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca Anma Günleri, “Sabahın Seherinde Nasreddin Hoca’dan Esintiler” etkinliği ile başladı.
Akşehir Belediyesi tarafından Nasreddin Hoca’yı anmak, onu gelecek nesillere daha iyi aktarmak, Nasreddin Hoca’nın bilge kişiliğini, ulemalığını anlatabilmek ve onu tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla düzenlenen Nasreddin Hoca Anma Günleri sabah namazı düzenlenen ‘Sabahın Seherinde Nasreddin Hoca’dan Esintiler’ etkinliği ile başladı. Akşehir Nasreddin Hoca Meydanı’ndaki etkinliğe Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Köseoğlu, İlçe Müftüsü Ahmet Kardaş, Bazı kamu kurum müdürleri ve amirleri, Belediye Meclis Üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından sabah namazı kılınarak cemaate Nasreddin Hoca’nın tasavvufi yönü, kadılığı ve dini alimliği hakkında vaaz verildi. Namaz sonrası cemaat, Nasreddin Hoca Türbesi’ne geçerek toplu halde dua etti.
Burada bir açıklama yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, “24-26 Ekim tarihleri arasında, Akşehir’de Nasreddin Hoca Anma Günlerimizi düzenleyeceğiz. 57 yıldır Uluslararası boyutta Nasreddin Hoca Şenlikleri düzenleniyordu. Bu şenliklerimizde Hocamızın mizahi yönü ele alınıyordu. Tabi hocamızın sadece mizah yönü yok. Hocamız mizahı aslında bir sanat olarak, bir latife bir nükte gibi insanları kırmadan mesajlar iletmekte kullanmış. Duyarlılığını göstermiş, yanlışlıkların giderilmesi için, insanları kırmadan böyle bir metot seçmiş. Biz şenliklerdeki programlarımızda zaman zaman aslında hocamızın kültürel yönüne, İslam alimliği yönüne, filozofluk yönüne, kadılık yönüne de vurgu yapıyorduk ama halkımızın talepleri, anketlerimiz, neticesinde bunu iki program halinde daha güzel vurgulu bir şekilde icra edelim diye karar aldık. Bundan sonra yine 57 yıldır olduğu gibi 5-10 Temmuz Nasreddin Hoca Şenlikleri’mizde Hocamızın mizahi yönünü ele alacağız. Ekim ayında da İnşallah Hocamızın İslam âlimliği yönü, kadılık yönü, İslam felsefesi gibi yönleri ele alınmış olacak. Hocamızı en iyi şekilde tanımamız, onun mesajlarından istifade etmemiz gerekiyor. Onun latifelerine sadece gülüp geçmemek, gülerken düşünmemiz, tefekkür etmek gerekiyor” diye konuştu.
Başkan Akkaya, konuşmasında Nasreddin Hoca Anma Günleri programı hakkında da katılımcılara bilgi verdi. Türbe ziyaretinin ardından katılımcılara Nasreddin Hoca Meydanı’ndaki konakta bulunan Akşehir Belediyesi Çorba Çeşmesi’nde çorba ikramı yapıldı.
Kuran-ı Kerim ziyafeti ve Mevlid-i Şerif büyük ilgi gördü
Akşehir Nasreddin Hoca Anma Günleri kapsamında Akşehir’de öğle namazı öncesi Akşehir Belediyesi ve İlçe Müftülüğü işbirliği ile İplikçi Camisinde Nasreddin Hoca’nın ruhu için Mevlid-i Şerif okunarak Kur’an-ı Kerim ziyafeti sunuldu. Sultan Ahmet Cami Rehber Müezzin Kayyımı Aşkın Tunca, Eskişehir Çarşı Cami İmam Hatibi Neşet Kaplan ve Bursa Müftülüğü Din Görevlisi Fatih Erdem tarafından okunan Kur’an’ı Kerim, camiyi dolduran yüzlerce kişi tarafından büyük beğeniyle dinlenildi. Mevlid-i Şerif ve hatim duasının ardından kılınan öğle namazı sonrası camiye gelen cemaate, Akşehir Belediyesi tarafından gül şerbeti ve mevlid şekeri ikramı da yapıldı.
Çocuklar Nasreddin Hoca ile eğlendi
Akşehir Nasreddin Hoca Anma Günleri kapsamında Akşehir Belediyesi tarafından Akşehirli minikler için Akşehir Kültür Merkezi’nde bir tiyatro gösterisi sunuldu.
Ali Meriç’in yazıp yönettiği ve Antalya Devlet Tiyatrosu oyuncularının sergilediği ‘Nasreddin Hoca Bir Gün…’ isimli çocuk oyunu Akşehirli minikler tarafından ilgiyle izlendi. Nasreddin Hoca’nın 5 adet fıkrasının ele alındığı oyunda çocuklara Nasreddin Hoca’nın fıkralarından çıkaracakları dersler eğlenceli bir dille aktarıldı. Oyun boyunca keyifli dakikalar geçiren çocuklar, oyun bitiminde tiyatro oyuncularını ayakta alkışladı. Tiyatro gösterisinin sonunda Akşehir Belediyesi Başkan Vekili Özgür Kaçar tarafından oyunun Sahne Amiri Fatma Erdoğan’a Nasreddin Hoca’nın tersine çalışan saati armağan edildi.