İranlı sanatçı Reza Hemmatirad’ın 15 Temmuz kahramanlarının hayat hikayelerinin anlatıldığı “Okçular Tepesi” kitabında çizdiği illüstrasyonlar, “15 Temmuz Kahramanları” isimli sergi oldu. 15 günde çizdiği 65 tablonun yer aldığı sergiye kahramanların ailelerinin de katılması bekleniyor. Tek tek hikayeleri dinlediğini belirten Hemmatirad, “Bu da bizim nöbetimiz oldu” dedi. Sanatçının yeni hedefi ise Türkiye üzerinde oynanan oyunları anlatan ve senaryosu tamamlanan sinema projesiyle, 2018’de izleyici karşısına çıkmak.
İranlı sanatçı Reza Hemmatirad’ın 15 Temmuz, kahramanlarının hayat hikayelerinin anlatıldığı “Okçular Tepesi” kitabı için çizdiği illüstrasyonlar sergi oldu. Toplamda 65 tablonun yer aldığı sergiye Pendik Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi ev sahipliği yapıyor. Darbe girişiminin hemen akabininde kolları sıvadığını belirten sanatçı Hemmatirad, “15 Temmuz gecesi çok duygulandım yalnız sokaklara çıkamadım aynı gün olayların fark edilmesinden birkaç saat evvel arkadaşlarımla maç yaparken ciddi yaralanmıştım. Topallayarak yürüyordum. Bunu aktarmamız gerekiyordu. Derinlemesine aktarmamız, unutturmamamız gerekiyordu diye düşündüm. Hikayeleri dinledik, çalışmalara başladık, bu da bizim nöbetimiz oldu” dedi.
“Savaşı gören gözler darbe girişimini anlattı”
Projenin hazırlık aşamasında yüze yakın hikayeyi inceleyen ve darbe gecesinin videolarını seyreden sanatçı duygusal anlamda büyük zorluklar çektiğini söyledi. Kendi ülkesinde bizzat İran devrimine tanık olduğunu ve 9 yıl boyunca savaşın soğuk yüzünü gördüğünü anlatan Hemmatirad hislerini şu sözler ile anlattı: “Duygusal olarak çok zordu. Bu kadar duygu yüklü bir proje yapmak hakikaten çok zordu. Şunu unutmayalım ben İran vatandaşı ve Türk vatandaşı yani çift vatandaşlıyım. İran’da devrimi yaşamış devrimin sıkıntılarını ailecek yaşamış sonra dokuz sene bizzat savaşın içerisinde bulunmuş iki kuzenimi ve bir çok arkadaşımı şehit vermiş ve savaşın içerisinde bulunmuş bir adamım. Bu kadar kapsamlı bir projeyi İran’da dahi yapmadım. Okuldayken Ben çok maket yaptım. Yapılmış operasyonları halka anlatmak için onların yerdeki devasa maketlerini, harekatın maketlerini çok yapardım. Bunlara aşina biriyim ama bu kadar hikayeyi, atmış küsur tane eseri on beş gün içinde çizmek çok zor.”
Ömer Halis Demir’den FETÖ’ye
Çalışmaların arasında darbe girişimi gecesi hainlerin zorla bildiri okuttuğu TRT spikeri Tijen Karaş, darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi alnından vuran, şehit Astsubay Ömer Halis Demir ile FETÖ lideri Fethullah Gülen’in arka fonunda şeytanın bulunduğu çizimler dikkat çekenler arasında yer alıyor. 4-17 Kasım tarihleri arasında ziyarete açık olan sergiye şehit ve gazi yakını ailelerin de katılacağını dile getiren Hemmatirad, sergiye hazırlanırken ailelerin hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak hareket ettiklerini açıkladı. Bu hususta istismarlara karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Hemmatirad şunları söyledi: “Çok istismar edilenler oldu. Biz inanın çok dikkat ettik bu olmasın diye ediyoruz. Fakat o kadar istismar edilmişler ki, bazı ailelerimiz değerlerimiz şehitlerimiz gazilerimiz artık göz önünde olmak istemiyorlar, onları da kazanmak lazım o yüzden bizim nöbetimiz daha bitmedi. Bu serginin sahibi ben değilim şehit aileleridir.”
Sinema ve Sergi projeleri yolda
Sanatçı Türkiye’nin üzerine oynanmış olan oyunu anlatacak yeni bir sinema filmi ve Osmanlı padişahlarının anlatılacağı serginin de duyurusunu yaptı. İranlı sanatçı Reza Hemmatirad hedeflerini şu sözler ile anlattı: “ Film projemiz var. Bir formül bulduk ve millet kendi filmini çekecek. İlk kez dünyada böyle bir şey yapılacak. Film Türkiye’nin üzerine oynanmış olan oyunu anlatacak. Senaryosu yazıldı, gece gündüz çalışıyoruz. Olursa 2018’de Ocak ayında seyredeceğiz. Bunun dışında Osmanlı padişahlarının sergisi için çalışıyoruz. Osmanlı İmparatorluğunu halkımızla barıştırmak üzere yapılmış, devlet kademesinde bir projedir. Nasip olursa yakın zamanda 2017’de yapılacak.”