Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 1. Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı’nın basın toplantısı’nda, “Türk Edebiyatı’nın güzide romanlarına konu olan Adana’yı bugün 17 farklı ülkeden gelen ressamlar sekiz gün boyunca resmedecek” dedi.

1. Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı’nın basın toplantısı 17 farklı ülkeden 77 ressamın katılımıyla 75. Yıl Sanat Galarisi’nde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana’nın Türk Edebiyatı’na yön veren yazarlarının romanlarına konu olan bir şehir olduğunu belirtti. Sözlü, “Üzerinde yaşadığımız bereketli Çukurova toprakları, Yaşar Kemal’i, romanlarında Taşköprü’yü, Seyhan Nehri’ni, konu alan Orhan Kemal’i, ona bayrak şiirini yazdırarak onu bayrak şairi yapan Arif Nihat Asya’yı bağrından çıkartmıştır. Yaşar Kemal’in, Orhan Kemal’in eserlerine konu olan Adana, Arif Nihat Asya ile de milli bağımsızlık mücadelesinin zeminini hazırlayan kent olarak tarihe geçmiştir” dedi.

Çalıştay Adana için övünç kaynağı

Adana’yı 17 farklı ülkeden gelen 77 ressamın resmedeceğini bunun da Adana için övünç kaynağı olduğunu ifade eden Başkan Sözlü, şunları söyledi:

“Çukurova’nın sıcak, samimi insanlarını Türk Edebiyatı’nın güzide romanlarına taşıyan edebiyatçılarımızla nasıl ki geçmişten bu zamana değin övünçle bahsediyorsak bugün de 17 farklı ülkeden gelerek Adana’nın tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini sekiz gün boyunca resmedecek Türk Dünyası’nın kıymetli 77 ressamının burada bizlerle olması bizim için övünç kaynağıdır. Bu çalıştay her ne kadar yeni bir geleneğin başlangıcı olsa da aynı zamanda tarihi bir nitelik taşıyor. Bu çalıştay Çukurova’nın doğal güzelliklerini resmederek Adana’nın resim sanatıyla uluslar arası düzeyde tanıtımına katkı sağlayacaktır.”

Basın toplantısının ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, katılan ressamlara yaka kartı takıp teşekkür etti.

1. Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı kapsamında 17 ülkeden katılan 77 ressam 15 Ocak Pazar gününe kadar geziler yapıp, Adana’yı çıplak gözle görme imkanı bulacak.

Usta sanatçılar, daha sonra Adana Kültür Sanat Merkezi’nde (Tarihi Kız Lisesi Binası) 19 Ocak’a kadar resimlerini tamamlayacak. Ortaya çıkacak resim koleksiyonu 30 Ocak Pazartesi gününe kadar 75. Yıl Sanat Galerisi’nde sergilenecek.