Türkiye’de tarihte basılmış ilk resimli posta pulunda Edirne’de bulunan Selimiye Camii’nin yer aldığı ortaya çıktı.

Tarih öğretmeni, yazar Yılmaz Kahrıman, tarihte basılmış ilk resimli posta pulunda Selimiye Camii’nin yer aldığını söyledi. “Tarih Sözlüğü” adlı kitabının kapağında tarihte basılmış ilk resimli posta puluna yer veren Kahrıman, "Selimiye Camii’nin yer aldığı tarihte basılmış ilk resimli posta pulu, 1913 yılında Edirne’nin Bulgar işgalinden kurtuluş anısına basılmış bir pul" dedi.

“Tarih Sözlüğü” kitabında Edirne ve tarihine geniş yer veren Kahrıman, “1913 yılında Edirne’nin Bulgar işgalinden kurtuluş anısına basılmış bir pul. İngiltere’de basılmış. 10,20 ve 40 Türk para olarak basılmış. Kırmızı, mavi ve yeşil renkli olarak basılmış. Balkan Savaşı’nda Edirne Bulgarlar tarafından işgal edildikten sonra 1913 yılında Edirne’nin kurtuluşu anısına basılmış bir pul. Pulda Selimiye Camii yer alıyor. Pul Osmanlı Devleti tarafından basılmış. 5’inci Mehmet Reşat pulun basılmasını istemiştir" dedi.

Kahrıman, "Bu pul ile gönderilen gönderilerde alıcı tarafından masrafları ödenen bir pul çeşidi. Pulda Osmanlıca yazılar mevcut bir de Edirne’nin eski adı Latince yazmaktadır" ifadelerini kaydetti.

Pulların tarihe ve günümüzdeki önemine de değinen Kahrıman, "Pul yaşanılan bilgileri size resmeder. Bir hükümdar tahta çıktığında pullara kendi resimlerini bastırırmış. Pul, tarihte yolculuk demek. Bu pul Edirne ve tarihi için çok önemli bir yere sahip" şeklinde konuştu.

(Ergin Yıldız/İHA)