Yavuz YILMAZ/İNEGÖL (Bursa), () - BURSA’nın İnegöl ilçesinde açılan kurslarda yediden yetmişe her kesimden kursiyere ahşap sanatının incelikleri öğretiliyor.
İnegöl ilçesinde Halk Eğitim Merkezi (HEM) tarafından düzenlenen Ahşap Kakma ve Oyma kursuna katılanlar ahşabı sanata dönüştürüyor. İnegöl’ün mobilyada tasarım merkezi olması için bu tür kursların artırılması gerektiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatkarı Ahmet Münir Ayva, yediden yetmişe her kesimden kursiyere ahşap sanatının inceliklerini anlatıyor.
'GÜZEL BİR JENERASYON YAKALADIK'
HEM Ek binasında verilen kurs hakkında konuşan Ahmet Münir Ayva, "Biz bu kursu, ahşabın sanatla buluşması olarak adlandırıyoruz. En eski Türk sanatlarından olan ahşap oyma ve kakmayı talebelerime öğretiyorum. Değişik kurslar açılıyor. Halk Eğitim Merkezleri ve belediyeler bu sanatı kalkındırmaya çalışıyorlar. Tekrar insanları bu tür sanatlara yönlendirmeye çalışıyoruz. Yetişkin kursları bunlar. Gönül ister ki gençlerimiz gelsin, daha uzun seneler bunları yapsınlar ama maalesef gençlerimiz hayat şartları biraz zor olduğu için ekonomik getirisi olan sanatlara yöneliyorlar. Son zamanlarda güzel bir jenerasyon yakaladık. En azından orta yaşa hitap ediyoruz" dedi. İnegöl'ün ahşabın merkezi olduğunu söyleyen Ayva, "Mobilyanın merkezi olan İnegöl’de böyle kurslara hem işverenler, hem de okulların daha fazla önem vermesi gerekiyor. Mobilyayla ilgili tematik lisemiz ilk defa burada açıldı ama mobilya deyince bütün ahşapla ilgili sanatların bir araya toplanılmış olması gerekir ki, yeni tasarımlar içerisine bizim eski Türk sanatlarını da bir nebze olsun sokalım ve yeni tasarımlarda bunları kullanalım. Uludağ Üniversitesi'nin bazı tasarım bölümleri var. Bunların hepsinin üzerinde önemle durup, tasarımların içerisine bu iki sanatı da bir şekilde sokmaları gerekir" diye konuştu.
'AHŞABA DOKUNMAK BİLE İNSANA AYRI BİR HUZUR VERİR'
Ahmet Münir Ayva, "Güzel bir tasarım ortaya çıkarmak için ahşabın bizim deyimimizle yoğrulması lazım. Ahşap insanlara bir sıcaklık verir, dinginlik ve sabrı arttırır. Ahşapla uğraşmak insanın ruhunu terbiye eder. Ahşabın bambaşka bir sıcaklığı vardır. Ahşaba dokunmak bile insana ayrı bir huzur verir" diye konuştu. Avrupa ülkelerinde masif mobilyaya geçeli 8-10 sene olduğuna vurgu yapan Ayva, "Sadece masifle mobilya yapılıyor. Mobilyada ileri olan mesela İtalya, İskoçya, Fransa gibi ülkeler ufak ufak kakmayı bazı tasarım merkezlerine sokmaya başladı. İnegöl'ün bana göre bu işte daha ileri geçmesi lazım. Biz bu sanatları biliyoruz. Yapan insanlarımız var. Tasarım merkezlerinde bu tür motiflerin yer almasını sağlamalıyız. Bunları yaptığımız zaman Avrupa’nın önüne geçeceğiz. Tasarım demek zaten başlı başına kalite demek" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI