İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Seyit Onbaşı’nın hayatını anlatan belgesel filmi yayımladı. “Havranlı Koca Seyit” ismi ile yayımlanan belgesel, ilk önce Seyit Onbaşı’nın memleketi Havran’da gösterilecek.
Çanakkale Deniz Savaşları’nda, 276 kilogram ağırlığındaki mermiyi sırtlayıp yerleştirdikten sonra ateşleyen Seyit Onbaşı’nın mütevazı hayatını anlatan belgesel filmi yayımladı. Senaristliğini ve yönetmenliğini Hamza Aytaç Dalgalıdere’nin, tarih danışmanlığını Fatih Dalgalı’nın üstlendiği belgeselin ilk gösterimi, kurtuluş şenliklerinde Havran’da gerçekleştirilecek. Hazırlıkları bir yılda tamamlanan belgesel film, Havran Kültür Merkezi’nde gösterilecek.
DVD halinde “Havranlı Koca Seyit” ismiyle yayımlanan belgeselde, Seyit Onbaşı’nın köylüleri ve 3. kuşak torunu ile yapılan röportajlara da yer veriliyor. Belgeselde, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Aslan, Batı dünyasının Hollywood yapımlarıyla ürettiği sahte kahramanlara karşılık, Türk tarihindeki gerçek kahramanların çocuklara ve gençlere rol model olarak sunulmasının önemine işaret ediyor.
37 dakika süreli belgeselin çekimleri, Seyit Onbaşı’nın Havran’daki köyünde gerçekleştirildi.