'Tarihimiz Kültürümüz, Şiirimiz Edebiyatımız'  programında konuşan yazar Prof. Dr. İskender Pala, " Milleti millet yapan değerlerden birincisi tarih, ikincisi din, üçüncüsü ise müziktir" dedi.

Başakşehir Belediyesi'nin düzenlediği 'Tarihimiz Kültürümüz, Şiirimiz Edebiyatımız'  programına yazar Prof. Dr. İskender Pala konuk oldu. Emin Saraç Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Pala, günümüzde yaşanan kültür yozlaşmasını  kendine has üslubuyla değerlendirdi.

"ŞARKI SÖZLERİNDE KÜLTÜRÜN NASIL PARÇALANDIĞINI GÖRÜYORUZ"

Şarkıları bahçede yetiştirilen bir güle, türküleri ise doğada yetişen bir güle benzeten Prof. Dr. Pala, “Biz, türkülerle, şarkılarla büyüdük. Şarkılar ve türkülerle kuşakları birbirine bağladık. Şimdi onları pop müziğe uyarlıyoruz. Dün şarkılarımızda 'Sana ben canımın canı efendim, kırıldım, küstüm, incindim, gücendim' derken, bugün şarkıda 'Arkanı dön ve çık git, istenmiyorsun artık' diyor. Bu en hafif tabiri, terbiye sınırlarını aşan sözler de var. Kültür burada nasıl parçalanıyor görüyoruz” dedi.

“BİR MİLLETİ MİLLET YAPAN DEĞERLERDEN BİRİSİ MÜZİKTİR”

Türkülerden örnekler veren Prof. Dr. Pala, “Bir milleti millet yapan değerlerden birincisi tarih, ikincisi din, üçüncüsü ise müziktir. Kimliğimiz bunlardan oluşur. Müzik, edebiyattan daha güçlüdür. Herkes edebi bir eser okuyamaz ama herkes şarkı, türkü söyler. Bazı türküler vardır sırf sözü, bazı türküler vardır sırf ritmi için dinlenir. Sözü ve ritmi denk düşenler, çifte kavrulmuş gibidir, onlar çok güzeldir. Bugünün gençleri öyle şarkılar yapacak ki, asil medeniyetimize, asil varlığımıza yeniden ‘biz’ olarak geleceğiz” diye konuştu.

 ( FOTOĞRAF )