Türkiye’de görme engelliler için erişilebilir ilk bale gösterisi olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyduğu “Fındıkkıran” balesi, 10 Aralık 2016 Cumartesi günü İstanbul Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda sahnelenecek.
Sesli Betimleme Derneğince düzenlenerek Türkiye’de görme engelliler için erişilebilir ilk bale gösterisi olacak olan ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyduğu P. I. Tchaikovsky’nin eseri “Fındıkkıran”, 10 Aralık 2016 Cumartesi günü saat 16.00’da İstanbul Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda görme engelliler için sesli betimleme eşliğinde sahnelenecek.
Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek ve engelliler ile refakatçilerine ücretsiz olarak sunulacak olan bale gösterimi hakkında bilgi veren Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, “Sesli Betimleme Derneği olarak görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için de işaret dili ve altyazı düzenlemelerinin Türkiye’de geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Sesli betimleme, görme engellilerin görsel olanı kavramalarında ve bilgiye erişiminde iletişimi ve erişimi sağlamak, geliştirmek ve böylece görme engellilerin hayatlarının önlerindeki engelleri kaldırmak üzere geliştirildi. Ülkemizde sesli betimleme görme engelliler arasında dahi yeterince bilinmiyor. Biz sesli betimleme ile görsele dayanan ve görme engellilerin erişemediği her alanı görme engellilerin erişimine açarak Türkiye’de ilkleri gerçekleştirmek için yola çıktık” dedi.
Türkiye’de 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesinde kurulan öğrenci grubuyla başlayan betimleme çalışmalarının 2011 yılından bu yana Sesli Betimleme Derneği çatısı altında devam ettiğini belirten Önalan, “Sinema, dizi ve tiyatro gibi alanlarda yaptığımız çalışmalarla görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazı uygulamaları ile engellilerin erişim hakkı ve bağımsızlıkları kendilerine teslim etmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda film festivallerinde, sinema gösterimlerinde ve televizyonda farklı kanallar ve çeşitli yayın kuruluşları ile görme ve işitme engelli seyirciler için erişilebilir film gösterileri gerçekleştirdik. Çalışmalarımız sayesinde Türkiye’de her alanda ilkleri gerçekleştirdik. Bugün gelinen noktada sinemada Turkcell ile birlikte vizyondaki filmleri görme ve işitme engellilerin erişimine açtık ve artık görme ve işitme engelliler desteklenen filmleri herkesten bağımsız bir şekilde izleyebiliyorlar. Geçtiğimiz aylarda da Türkiye’de ilk kez özel bir gösterimle bir tiyatro gösterisini görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için işaret dili çevirisi eşliğinde sahneledik ve tiyatro sanatında bir ilki gerçekleştirerek engelli bireylerin erişimini sağladık” diye konuştu.
Türkiye’deki tüm görsel sanatları görme engellilerin, tüm işitsel sanatları da işitme engellilerin erişimine açmanın öncelikli hedeflerinden olduğunu vurgulayan Önalan, 10 Aralık 2016 Cumartesi günü saat 16.00’da İstanbul Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda sahnelenecek olan “Fındıkkıran” balesi ile de bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirtti. Görme engellilerin Türkiye’de ilk kez engellerini aşarak engelli olmayan seyircilerle bir arada bale izleme fırsatı bulacağını ifade eden Önalan, “Bu etkinlik engelli arkadaşlarımıza ve refakatçilerine ücretsiz olarak sunulacak. Etkinlik davetiyeleri için engelli bireylerin Derneğimizle irtibata geçmesi gerekiyor. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek bu deneyimi paylaşmak üzere engelli arkadaşlarımızı gösteriye bekliyoruz” şeklinde konuştu.