29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 93. Yıl dönümü dolayısıyla siyasiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından kutlama mesajları yayımlandı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sosyal Politikalar Başkanı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık yayımladığı mesajında 15 Temmuz darbe girişimine de vurgu yaparak “Türkiye, 15 Temmuz’da büyük bir felaketin eşiğinden döndü. Cumhuriyetin arkasına saklanan şer odakları; milleti sırtından, cumhuriyeti ve demokrasiyi de kalbinden hançerlemeye cüret etti. Milli Mücadele’de ecdadın göstermiş olduğu kahramanlık, 15 Temmuz’da bir kez daha tekerrür etti. Ülkemizin istiklal ve istikbaline, milletimizin menfaatlerine yerleştirilmeye çalışılan dinamit, yine milletin öngörüsü ve dünyada eşi benzeri görülmemiş cesaret timsaliyle hainlerin elinde patlatıldı. İkinci bir Kurtuluş Savaşı mücadelesinin yaşandığı bu cefakar topraklarda milletimiz bir kez daha düşmana ve hainlere geçit vermedi. Cumhuriyet tarihimize kara bir leke olarak geçen bu girişimin bir daha yaşanmaması adına demokrasimize her zamankinden daha çok sahip çıkmanın vaktidir” ifadelerine yer verdi.
“Cumhuriyeti sonuna kadar koruyacağız, yaşatacağız”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbbaba ise Cumhuriyet Bayramı mesajında, parlamenter demokrasinin önemine vurgu yaptı. Parlamenter sistemi savunmanın Türkiye’de demokrasiyi, insan haklarını, eşit yurttaşlığı ve çağdaşlığı savunmak anlamına geldiğini vurgulayan Ağbaba, “Bize bu sistemi armağan eden ve bu yıl 93. Yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyet’e sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu duygu ve düşüncelerle başta Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmak üzere Cumhuriyetimizi bizlere armağan edenleri içtenlikle anıyor, saygılarımı sunuyorum.” İfadelerine kullandı.
Başkan Gürkan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan, ‘Türk milletinin en değerli eseri Türkiye Cumhuriyeti’dir” dedi.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında, "Bu gün millet olarak Cumhuriyetimizin 93. yıldönümünü kutlamaktayız. Tüm imkânsızlıklara rağmen verilen kurtuluş mücadelesinin en değerli eseri, Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da O’nu koruyacak ve yaşatacak olan yine aziz milletimizdir. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milletine hediyesi olan Türkiye Cumhuriyeti, emperyalist güçlerin her zaman hedefinde olmanın yanında iştahını kabartmıştır. Kurtuluş savaşında istediğini elde edemeyen dış mihraklar, terör örgütleri eliyle ülkemiz üzerindeki hain emellerini sürdürmektedir. Bunun son örneği 15 Temmuz’da yapılan darbe girişi ve kalkışma olmuştur. Atatürk’ün milletimize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ne yine bu millet sahip çıkmış, dış güçlerin desteği ile yapılan darbe girişimini bastırmıştır. Bu ülke üzerinde emelleri olanlar bilmelidir ki; bu millet kendisine emanet edilene her zaman sahip çıkmıştır, bundan sonra da sahip çıkacaktır. Söz konusu vatan olunca etle tırnak olan milletimizin bu birlikteliği, dosta güven, düşmana korku vermiştir. Bu birlikteliğimiz, Türkiye Cumhuriyeti var oldukça ebediyete kadar sürecektir. Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, Cumhuriyeti bizlere hediye eden başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle, şükranla ve rahmetle anıyorum" ifadelerine yer verdi.
Başkan Polat’ın Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı
Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Cumhuriyet´in 93. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle yayımladığı mesajında, “Milletimizin tarih yolculuğunda çok önemli bir dönüm noktası olan Cumhuriyetimizin 93.yıldönümünü kutlamanın gururu ve heyecanı içerisindeyiz” dedi.
Başkan Polat yazılı mesajında millet olarak Cumhuriyetin 93. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek “Her karış toprağı atalarımızın kanıyla şereflenen bu aziz vatanımızda, farklı dil, din, ırk ve görüşlerdeki insanlar asırlar boyu kardeşçe yaşamıştır. Aziz milletimiz, kendini tarih sahnesinden silmek isteyenlere karşı verdiği Kurtuluş Savaşı’nı zaferle bitirmiş, Cumhuriyet’le birlikte tarih sahnesinde hak ettiği yeri yeniden almıştır. Cumhuriyetimiz; gücünü, milletimizin ortak iradesiyle gerçekleştirdiği kurtuluş mücadelesinden almaktadır.
Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyen dış güçler, ülkemizin ulaşmış olduğu bu başarı seviyesini baltalamak isteyen güçlerdir. Her zaman fitne tohumları ekmeye devam etmişlerdir. Ancak bizler Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’ndaki ruhla ülkemizin huzurunu bozmak isteyenlere karşı birlik ve beraberlik içerisinde omuz omuza mücadele vermeliyiz.
Ülkemiz, köklü tarihi geçmişi, zengin kültürü ve jeopolitik konumuyla bölgemizin ve dünyanın parlayan yıldızıdır. Birlik beraberlik ve bölünmez bütünlüğümüze hep birlikte sahip çıkalım” ” ifadelerine yer verdi
Malatya TSO Başkanı Erkoç’un 29 Ekim mesajı
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında “Bağımsızlığa ve hürriyete inanan, ülkesine âşık milyonlar, atalarımızdan aldığımız bu yüce emaneti, yeni nesillere, medeniyet yarışında bir adım daha fazla atarak teslim edecektir” dedi.
Erkoç, mesajında şu görüşlere yer verdi;
“Aziz milletimizin dünya tarihinde emsali bulunmayan bir kahramanlık destanıyla bizlere armağan ettiği Cumhuriyetimizin ilanının 93. yıldönümünü büyük bir coşkuyla idrak ediyoruz.
“Cumhuriyetimiz, 93 yıllık geçmişinde zorlu dönemlerden geçmiş, türlü badireler atlatmıştır. Son örneğine 15 Temmuz gecesi tanıklık ettiğimiz, kardeşliğimize, milli birliğimize ve demokrasimize tehdit teşkil eden hain girişim milletimizin 93 yıl önce Cumhuriyetimizin kurulmasına vesile olan yüksek karakteriyle ve canı pahasına ortaya koyduğu mücadele ile bertaraf edilmiştir. Milletin egemenliğini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ anlayışıyla yürütülen büyük kurtuluş savaşının ardından ilan edilen Cumhuriyet, bizim en güzel yol haritamızdır. Bu aziz topraklarda bir ve beraber, kardeşçe yaşayacağımızın, demokrasiye sarılacağımızın ve esas hedefimizin uygarlık yarışında en öne geçmek olduğunun ilanıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle, milletimizin Cumhuriyet Bayramını en içten duygularımla kutluyorum.”
MHP Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem’in mesajı
Milliyetçi Hareket Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem Cumhuriyeti’nin 93. Yıldönümünü münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada Cumhuriyeti’nin 93. yıldönümünü karşılamanın ve kutlamanın eşsiz heyecan ve coşkusunu yaşadıklarını belirtti.
Erdem’in mesajı şöyle:
“Cumhuriyet, bağımsızlık ülküsü etrafında mutlak anlamda buluşan ve birleşen aziz milletimizin, örneğine az rastlanır bir irade ve cesaret ile zafere ulaştırdığı Kurtuluş Savaşımızın neticesidir.Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde ilan edilen Cumhuriyet’imiz, Vatan ve millet sevdasının ölmez eseri olarak vücut bulmuş ve kutsal vatanımızın geleceğini şekillendirerek milletin gücünü tescillemiştir.Milli mücadele ruhu savaş şartlarında dahi milli egemenliğin ilke ve esaslarından ayrılmamış, demokrasinin yegane Yol olduğunu hiç ihmal ve inkar etmemiştir.
Aziz şehitlerimizin kanlarıyla suladığı vatan topraklarında; kişilere, ayrıcalıklı kesimlere, elitlere veya zümrelere dayalı yönetim yerine, milletin hakimiyeti kurumsallaştırılmış ve kararlaştırılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti; ülke, millet ve egemenlik unsurları ve bunun yanında yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği olan bir üniter devlet olarak ilelebet payidar kalacaktır.
Apohan’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
BİMYAD (Basın İnternet Medya Yayıncılar Derneği Başkanı) Selim Apohan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Basın İnternet Medya Yayıncılar Derneği Başkanı Selim Apohan (BİMYAD) mesajında şunları belirtti:
“Tek bayrak, Tek millet, Tek vatan ile kurduğumuz, demokrasi ve halk iradesiyle taçlandırdığımız Cumhuriyetimiz, Türk milletinin sonsuz varlığı ile ilelebet devam edecektir. Bugün, her zamankinden daha çok sahip çıkmamız gereken Cumhuriyetimiz, eşitlik, özgürlük ve çağdaşlık ilkelerini kapsamasının yanında büyük bir düşüncenin ürünüdür. Bizler bu günlerin sorumluları olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü korumak, savunmak, Büyük Önder Atatürk’ün inkılaplarıyla aydınlanmış yolda emin ve güçlü adımlarla ilerlemek zorundayız. Bu yolda yürürken asla milli değerlerimizden ödün vermemek milli birlik ve beraberliğimizi yükseltmek ve bu değerleri yarınlara sağlam olarak teslim etmekle görevliyiz.’