Türkiye Muhtarlar Derneği Manisa Şubesi ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yunusemre Muhtarlar Derneği, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne ziyarette bulundu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün adına muhtarları ağırlayan Genel Sekreter Halil Memiş, tüm muhtarların 19 Ekim Muhtarlar Gününü tebrik etti.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Türkiye Muhtarlar Derneği Manisa Şubesi ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yunusemre Muhtarlar Derneği’ni ağırladı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün haftalık olağan MASKİ Yönetim Kurulu toplantısında olması nedeniyle katılamadığı ziyarette Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, Muhtarlar Daire Başkanı Ersoy Arslan ve mahalle muhtarlarının da yer aldı. 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla nezaket ziyaretlerinde bulunduklarını dile getiren Türkiye Muhtarlar Derneği Manisa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Akıncılar Mahalle Muhtarı Haydar Güreç, “Büyükşehir Belediyesi ziyaretimizden önce de Manisa Valimize ziyarette bulunduk. Bizleri ağırladığınız için teşekkür ederim” dedi.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün adına muhtarlarla bir araya gelen Genel Sekreter Halil Memiş ise, “Tüm muhtarlarımızın muhtarlar gününü kutluyorum. Tabi bizler açısından demokrasinin en mikro ve temeli başlangıç noktası olan muhtarlarımızı ağırlamış olmak bizler için gurur verici. Sayın başkanımızın da bu manada Muhtarlar Günü’nü kutlama tebriğini iletmek istiyorum. Buradaki muhtarlarımızın bir kısmı muhtemeldir ki bundan iki buçuk yıl önce kendi bütçesi olan, ayrı bir tüzel kişiliği olan köylerin temsilciliğini yapıyorlardı. 6 Aralık 2012 tarihi itibariyle kanunlaşan ve uygulaması 30 Mart 2014 seçimleri ile başlayan kanunla ülkemizde büyükşehir belediyeleri 30’a çıkarıldı. Ama öncekinden farklı olarak büyükşehir olan yerlerde köylerin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleye dönüştürüldü. Ama burada kendi bütçesinin verdiği hareket serbestliğinin kaybolmasını önlemek amacıyla da mahallelere ve mahalle muhtarlarımıza daha büyük fonksiyonlar atfedildi” diye konuştu.
"Belediyeler ve muhtarlar işbirliğiyle plan yapmalı"
Belediyelerin, mahalle muhtarları ile işbirliği halinde plan ve program yapmak zorunda olduğunu belirten Genel Sekreter Halil Memiş, “Bu iletişimin sağlıklı kurulabilmesini teminen de büyükşehir belediyelerinde muhtarlık işleri daire başkanlığı, ilçe belediyelerinde de muhtarlıklar müdürlüğü kurulması söz konusu oldu. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak biz bununla yetinmedik. Belki de Türkiye’de ki ilk proje olabilir, tüm muhtarlarımızın talebinin alındığı ve o mahalleden gelen yatırım taleplerinin yer aldığı, bizim bu talepler karşılığında neler yaptığımız veya talep gelmeden o mahallelerle ilgili neler planladığımız, bunun safahatının ne olduğunu günlük izleyebilmek için oluşturduğumuz bir sistem var. Tüm birimlerimiz verilerini giriyor. Bu sistemde her şeyi görebiliyorsunuz. Bunun şöyle de bir faydası var. Türkiye’de kurumsal hafıza çok sağlıklı değil. Bu hafızanın kaybolmamasını bununla sağlamış olacağız. Bundan 50 yıl sonra bile 50 yıl önceki taleplerin ne olduğunu görmek imkanına sahip olacak. Bu da değişen şartların neler getirdiğini sosyal açıdan gözleme imkanı sağlayacak” dedi. Muhtarların gününü tekrar kutlayan Genel Sekreter Halil Memiş, “Bizim için sadece bugün değil, her gün muhtarlar günü. Çünkü biz her gün işbirliği yapmak ve vatandaşa hizmet etmek durumundayız” diye konuştu. Genel Sekreter Halil Memiş, daha sonra Türkiye Muhtarlar Derneği Manisa Şubesi ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yunusemre Muhtarlar Derneği’ne Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün hediyelerini takdim etti.