Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Rotary Kulübü’nün haftalık olağan toplantısında yer verdiği ’Yerel Yönetimler’ konulu panelin onur konuğu oldu.
Hilton Otel’de gerçekleşen toplantıda, slayt gösterisi eşliğinde belediye başkanlığındaki 13 yıllık süreci ve Toroslar’n Türkiye’ye örnek olan projelerini anlatan Başkan Tuna, belediye çalışanları ve meclis üyeleriyle birlikte uyum içerisinde Toroslar halkının hak ettiği hizmetleri yerine getirdiklerini ifade etti. Türkiye’ye örnek olan yatırım ve projelerle ilçeyi sosyal ve ekonomik alanda kalkındırdıklarını belirten Tuna, "Yaklaşık 287 bin insanımızın yaşadığı ve gelecekte nüfus projektörü anlamında 1/5000’lik planlarda da 675 bin insanın yaşayacağı bir kent zemini oluşturmak için planlar yapmaktayız. Dinamik ve üreten bir anlayış sergiliyoruz. Ülke ekonomisinin kurtuluşunun reçetesi üretimden geçer mantığıyla belediyemizin atölyelerinde şuan tüm bank, çöp kovası, elektrik direği, ferforje ve ahşap işlerini kendimiz yapıyoruz. Az parayla çok iş yapma sevdası içerisindeyiz. Sermayemiz, taş ve toprak. Kentimizin ekolojik dengesine uzun vadede yarar sağlayacak projelere imza atıyoruz.106 bin metre kare olarak devir aldığımız yeşil alan miktarını bugün bir milyon 200 bin metrekareye ulaştırdık, 56 olan park sayısını 174’e yükselttik. Birçok tesis inşa ederek, hizmete sunduk.30 Mart 2014 seçimlerinin ardından 6360 sayılı Büyükşehir yasasıyla genişleyen coğrafyamız 5 bin 200 hektardan 108 bin hektara ulaştı. 32 köy ve beş belde belediyemize bağlandı. Tabi ki buralarla ilgili bir takım sıkıntıları da devir almış olduk ama yazın bu yaylalarımızda 300 bin insanımızı misafir etmekteyiz. Bu yeni yerleşim yerlerimize de merkezde ne var ise hizmet noktasında yapmaya çalışıyoruz ve iki yıldır yaptığımız düzenlemeler ve hizmetlerle önemli çalışmaları hayata geçirdik” dedi.
Sağlık, eğitim ve gençlik alanındaki çalışmalarına da değinen Tuna, "Mersin Devlet Hastanesi ile işbirliği yaparak, yılda ortalama 100 bin insanımızın sağlık hizmeti aldığı Toroslar Semt Polikliniğini hizmete sunduk. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü’ne Çağdaşkent Mahallesi’nde 5 bin metrekare arsa tahsis ederek Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nin yapılmasına katkı sağladık. Kadın Doğum ve Çocuk Sağlığı Hastanesi’ne ek olarak arsa tahsisi yaptık. Sağlık Bakanlığı’na Korukent Mahallesi’nde bin 259 yataklı Mersin Entegre Sağlık Tesisi yapılmak üzere 232 dönüm arsa tahsis ettik. Bizim takipçiliğimiz ve inatçılığımızla ilçemizin kalkınmasına katkı sağlayacak bu tesis tamamlanmak üzere ve inşallah en yakın zamanda hizmete girecek. Eğitim ve öğretimi çok önemsiyoruz. Toroslar Belediyesi olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’ne en fazla arsa tahsis eden belediyeyiz. İlçe sınırlarımızda bulunan okulların temizliğinden boyamasına kadar tüm ihtiyaçlarına karşılık vermeye çalışıyoruz. Çocuklarımız ve gençlerimiz için birçok sportif ve sosyal tesisler inşa ettik. Tesis anlamında da ilçemiz Mersin’in yanı sıra Çukurova bölgesinde de önde olan belediyelerden biridir” diye konuştu.
Mersin’de Avrupa Birliği projeleri gerçekleştirmeye hak kazanan kurum ve kuruluşlar arasında birinci sırada yer aldıklarının da altını çizen Tuna, Toroslar Belediyesi Teknik Eğitim Kurslarıyla (TORTEK) bugünü kadar 26 branşta, 61 eğitim merkezinde 17 bin insana meslek öğreterek üretici hale getirdiklerini vurguladı. Tuna ayrıca, Türkiye genelindeki 10 ilde 12 belediye tarafından uygulanan ve 24 ay süren İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’ni (İSKEP) en randımanlı ve verimli yürüten bir belediye olduklarına da dikkat çekti. Belediyeciliği ilgi, bilgi ve takip olarak formülize ettiklerini ve bu şekilde daha çok başarılı olduklarını kaydeden Tuna, "İlçemiz Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen insanlarımızın yaşam yeri olarak seçtiği bir bölge. Burada insanlarımızın birbirleriyle çok kaynaşmadıklarını gördük. Ve hasımları hısım yapacağız sloganından yola çıkarak büyük parklar ve tesisler yaptık, sosyal etkinlikler düzenledik. Bu parklarımıza gelerek insanlarımızın güzel dostluklar kurduğunu görmek bizleri mutlu etmektedir” ifadelerini kullandı.
Eski mahallelerde kentsel dönüşüm ile ilgili bir çalışmalarının da olduğunun bilgisini veren Tuna, sunumunu şöyle tamamladı:
"Özellikle Demirtaş, Alsancak, Turunçlu mahallelerimizle Yumuktepe’nin çevresinde bu çalışmayı yapmayı planlıyoruz. Kentimizin, arka sokaklarına sahip çıkacağız ifadesini de bu nedenle kullandık. Bu mahallelerimize çok güzel hizmetler yaptık ama binalar ve yerleşim eski olduğu için hizmetler tam olarak görünmemektedir. Bu mahalleleri ıslah edip, yeni imar yapılaşmasını uygulamayı planlıyoruz. Dikine olacak şekilde Gazı Mustafa Kemal Bulvarı ile Okan Merzeci Bulvarı arasında 3-4 tane 20’lik ya da 25’lik yollar açacağız. Bu yol güzargahları üzerinde kurulacak olan KOBİ dediğimiz küçük, orta boy işletmeler ile ilçemizde istihdam alanları daha da artacak ve binlerce insanımıza iş kapısı oluşturacaktır. Buranın da düzeltilmesiyle Toroslar hakikatten olduğu konumun çok daha üstlerine gidecektir. Göreve geldiğimiz ilk dönemde ilçemizden arsa alan kişilerin şimdi oldukça kar ettiklerini görmekteyiz. Arsa değerleri 20 kat artmış.Her gün daha da yaşam kalitesinin arttığı ilçemize aynı zamanda tekstil atölyeleri de büyük rağbet göstermektedir. Türkiye’nin yüzde 90 tüm eşofmanları Toroslar’da dikilmektedir. Beş bin insanımızda bu atölyelerde çalışmaktadır. Üreten bir yapının ilçemizde olması ve sayılarının artması bizleri oldukça mutlu ediyor. Bu atölyelerimiz ilçemize gelsinler ve biz onlara imkanlarımız ölçüsünde katkılarımızı sunmaya devam edeceğiz."