Mersin’de belediye, oda ve dernek başkanları, kentte görev yapan gazetecileri unutmayarak, yayınladıkları mesajlarla 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladılar.

Başkan Tarhan: “10 Ocak, bayramdan çok gazetecilerin haklarının sorgulandığı bir gün”

Mersin’in merkez ilçe Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, işsiz ya da cezaevinde tutuklu bulunan gazetecilerin durumuna dikkat çekti. 10 Ocak gününün gazeteciler tarafından bir bayramdan çok gazetecilerin haklarının sorgulandığı bir gün olduğunu ifade eden Başkan Tarhan, “10 Ocak, Türkiye’de 60’lı yıllardan bu yana ’Çalışan Gazeteciler’ günü olarak anılıyor. Ama maalesef gazetecilerin içerisinde bulundukları şartlar düşünülürse bu gün bir bayram olarak değil, zor şartlar altında işini yapmaya çalışan ya da bir şekilde iş yapması engellenen, cezaevlerine gönderilen, öldürülen gazetecilerimizi anma günü haline gelmiştir” dedi.

Günümüzde gazeteciliğin Türkiye’deki en tehlikeli meslek dallarından birisi olduğunu belirten Tarhan, “Maalesef gazetecilerimiz bu günü bir bayram olarak kutlamanın çok uzağındalar. Cezaevinde bulunan gazeteci sayısı üç haneli rakamlara ulaşmıştır. 2016 sonu itibariyle işsiz gazeteci sayısının 10 bine yaklaştığı biliniyor. Çalışan gazeteciden çok, işsiz gazetecisi olan ülke olacağız. Her şeye rağmen zor şartlar altında işini yapmaya çalışan, cezaevinde tutulan, işsiz bırakılan ya da sadece gazetecilik yaptığı için öldürülen tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Başkan Dinçer: “Basın çalışanlarının önündeki en büyük tehlike tekelleşme”

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer de gazetecilerin gününü kutladığı mesajında, basının, halkı aydınlatma ve kamuoyu oluşturma işlevlerini yerine getirirken, demokrasinin işleyişinde önemli bir rol üstlendiğini ifade ederek, bu özelliğiyle demokrasilerin vazgeçilmez bir parçası haline geldiğinin altını çizdi.

Sorunlarının çözülmesi, haklarının iyileştirilmesi, hak ettikleri hayat şartlarına ve çalışma ortamlarına kavuşturulmasının basını daha da güçlü kılacağına dikkat çeken Dinçer, fikir işçisi basın emekçilerinin büyük bir kısmının bu zor görevi, her türlü sosyal güvenlikten yoksun olarak yerine getirdiğini kaydetti. Basın çalışanlarının karşısındaki en büyük tehlikenin ise tekelleşme olduğuna vurgu yapan Dinçer, basında çok sesliliğin sürdürülmesi için tekelleşmenin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Dinçer,

”Doğru, güvenilir, objektif ve ilkeli habercilik anlayışı ile dikkat çeken ilimiz basınının, teknolojik gelişmeler ışığında sürekli kendisini iyileştirerek, her zaman daha kaliteli hizmet sunma yönünde yarış halinde olduğuna tanık olmaktayız. Yazılı, sözlü ve görüntülü basınımızın ülke gündemini ilgilendiren konu ve olayları yansıtmadaki başarısı övgüyü hak etmektedir. Tüm basınımıza ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışından taviz vermeksizin yerine getirdikleri bu önemli kamu hizmeti için teşekkür ederim” dedi.

Başkan Akyürek: “Kamu görevi yapan basınımızın özgürce hareket etmeleri gerekmektedir”

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi Başkanı Gül Akyürek ise mesajında şunları kaydetti: “Gazetecilik, halkın haber alma özgürlüğünü sağlayan bir meslektir. Kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gerçekleri tarafsız bir şekilde yansıtan ve kanaat önderlerinin fikirlerini özgürce paylaşmak için mücadele veren tüm emekçi gazeteciler kar, kış demeden zor şartlarda çalışmaktadır. Kamu görevi yapan basınımızın özgürce hareket etmeleri gerekmektedir. Gazetecilerin şartlarının da bir an önce düzeltilmesi en büyük dileğimizdir. Öncelikle görevleri başında hayatını kaybeden gazetecileri rahmetle anarak, 365 günün her saatinde çalışarak kamuoyuna bilgi aktaran gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği de basın kuruluşlarına gönderdiği mesajda, “Mersin ve ülke genelinde büyük özveriyle bazı bölgelerde ise canları pahasına görevlerini sürdüren basın çalışanlarının, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlarız” ifadelerini kullandı.