Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı bütçesini 1 milyar 242 milyon 812 bin TL olarak oy birliğiyle kabul etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bütçe yeterli olmayacak. Başta trafik ve sosyal projeler ile ilgili sorunların çözeceğiz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Kasım Ayı Toplantısı’nın üçüncü birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, 2017-2019 Dönemi Stratejik Planının revizesi ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu raporu, ‘2017 Yılı Performans Programı’ ve ‘2017 Mali Yılı Büyükşehir Belediyesi Bütçesi’ ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. Fonksiyonel sınıflandırmaya göre gider bütçesi toplamının 1 milyar 652 milyon 508 bin TL ve 2017 beklenen gelir bütçesinin 1 milyar 242 milyon 812 bin TL olarak belirlendiği komisyon raporları oy birliği ile kabul edildi.
Toplantıda, Adana’nın Aladağ ilçesindeki kız yurdunda meydana gelen yangınla ilgili değerlendirme yapan Başkan Kocamaz, yangın nedeniyle ilgili üzüntülü olduğunu, yurt sistemlerinin şaibeye yer bırakmayacak şekilde sayılarının arttırılması gerektiğini belirtti. Kocamaz, “Dün gece Adana’nın Aladağ ilçesinde hayatını kaybeden çocuklarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bugüne kadar ihmal edilmiş bu yurt sisteminin bir an evvel devlet eliyle hiç bir şaibeye yer vermeyecek şekilde sayısının arttırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
“Bütçe yeterli olmayacak. Başta trafik ve sosyal projeler ile ilgili sorunların çözeceğiz”
Konuşmasında, Mersin’de yapılması gereken birçok proje ve aynı zamanda çok fazla eksiklik olduğunun altını çizen Kocamaz, Mersin’in ihtiyacı olan hizmetlerin tamamı için belirlenen bütçenin yeterli olmayacağını, ancak Büyükşehir Belediyesi olarak başta trafik ve sosyal projeler ile ilgili sorunların çözümüne yönelik düzenlemelerin yapılacağını ifade etti.
Yaptıkları bazı hizmetlerin karşılığı olmayan hizmetler olduğunu söyleyen Kocamaz, belediyelerin görevinin vatandaşlara hizmet etmek olduğunu, maddi olarak getirisi olmayan hizmetler için risk alarak özveri göstermek zorunda olduklarını belirtti. Kocamaz, “Biz asfalt yapıyoruz, belediyenin karşılığı sıfır. Otobüs işletiyoruz, yıllık 40 milyon TL gibi bir kaybımız var. Sinek ve haşere ilaçlaması yapıyoruz, sadece ilaçlamada ilacı alıp sıkıncaya kadar yaptığımız masraf yaklaşık 80 milyon TL. Bunun maddi olarak bize hiçbir şekilde geri dönüşü yok. Bu, vatandaşa hizmettir ve bizim görevimiz de bu görevimizi yerine getirmektir” ifadelerini kullandı.
“Ekmek fabrikası ile ilgili 8 milyon TL zararı dert ediniyorsunuz
Mer-Ek Ekmek Fabrikası’nın 8 milyon TL zarar etmesi ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Kocamaz, “İlaçla mücadelede 80 bin TL gider varken, bundan rahatsız olunmazken, ekmek fabrikası ile ilgili 8 milyon TL zararı dert ediniyorsunuz. Bizim amacımız kar etmek değil, halka kaliteli ve ucuz ekmek sunabilmek. Biz ne kadar çok ekmek üretirsek, vatandaş ne kadar çok talep ederse bizim zararımız o kadar azalacak. Şu an 25 bin ekmek üretiyoruz. Bunu 50 bine çıkarmış olsak, 60 bine çıkarmış olsak daha rahat hareket ederiz” şeklinde konuştu.
“Mahkemenin kararı hukuk garabeti”
Yeni otogar ile ilgili de değerlendirmede bulunan Kocamaz, “Otogarla ilgili bizim yasal çerçevenin dışında yapabileceğimiz çok şey yok. Bizim devletin gücü gibi bir gücümüz yok. Bizim zabıtamız var. Tutanak tutarak mahkemeye intikal ettirme yolunu kullanıyoruz. Mahkemede de işler ağır yürütülüyor. Bizler açık olarak ilan etmiş, ‘81 iş yerini kiraya vereceğiz’ demiş, vermişiz. Ama yüklenici firma ücreti yatıramadığı için biz tahliye davası açmışız. Sonra sözleşmeyi feshetmek için dava açmışız. Mahkeme diyor ki, ‘bu bir hasılat paylaşımı, hasadı toplarsa parayı öder’. Mahkemenin verdiği karar akıllara durgunluk verecek bir karar, hukuk garabeti. Biz her türlü mücadeleyi veriyoruz. Umarım kısa zamanda bu iş sonuçlanır ve herkes rahat eder” dedi.