Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayıran ve insan kaynaklarına yatırım yapan ülkelerin sosyo-ekonomik açıdan daha hızlı gelişip kalkındığını söyledi.
Mersin Teknopark koordinatörlüğünde yürütülen, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından da desteklenen “Avrupa’da İş Başında Eğitim Modelleri Ve Eğiticilerin Eğitimi Projesi”nin Kapanış Konferansı, Vali Çakacak’ın katılımıyla başladı. Divan Otel’de düzenlenen ve iki gün sürecek olan kapanış konferansına, Çakacak’ın yanı sıra Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, akademisyenler, Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firma temsilcileri ile proje ortakları olan Yunanistan, Litvanya, İtalya, Portekiz ve Estonya’dan davetliler katıldı.
Konferansta konuşan Vali Çakacak, bilim ve teknolojide yaşanan hızlı gelişimin hayatın her alanında büyük değişiklik ve dönüşümler sağladığına dikkat çekti. Bu sürecin üretim teknolojilerinin sürekli olarak yenilenmesini ve iş gücünün bu yeniliklere uyum sağlamasını zorunlu kıldığını belirten Çakacak, bu doğrultuda Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayıran ve insan kaynaklarına yatırım yapan ülkelerin sosyo-ekonomik açıdan daha hızlı gelişip kalkındığını vurguladı. Yaşanan bu değişim ve dönüşüm sürecinde aktif rol alan teknoloji geliştirme bölgelerinin önemine de değinen Çakacak, “Araştırma, geliştirme ve inovasyon faaliyetlerine ev sahipliği yapan teknoparkları, devlet ve hükümet olarak çok önemsiyor ve teknoparkların etkinliklerini arttırmak için her türlü desteği sağlıyoruz” dedi.
“Teknoparklar, ülkenin teknolojik gelişimine büyük katkı sağlıyor”
Teknoparklarda katma değeri yüksek yenilikçi ürünlerin ortaya çıkarıldığını dile getiren Çakacak, teknoparkların bulundukları ilin ve dolayısıyla ülkenin teknolojik gelişimine de büyük katkı sağladığını ifade etti. Çakacak, “İlimizde yenilikçiliğin gelişiminde ve ileri teknoloji ürünlerin üretiminde önemli rol oynayan Mersin Teknopark, inovasyon ve girişimcilik projelerini de desteklemekte, bu sayede ihracat yapan firma sayısının artmasında ve Ar-Ge faaliyetlerinin gelişmesinde önemli bir aktör olarak karşımıza çıkmaktadır” şeklinde konuştu.
Çakacak, Mersin Teknopark’ın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen 2015 yılı ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi’ sonuçlarına göre Türkiye’de faaliyet gösteren 51 teknopark arasında 6’ncı, ‘10 yılı aşmış olgun teknoparklar’ içerisinde de 5’inci sırada yer aldığını bildirdi. Çakacak, proje ortakları ile birlikte “Avrupa’da İş Başında Eğitim Modelleri ve Eğiticilerin Eğitimi Projesi”ni başarıyla tamamlamanın haklı gururunu yaşayan Teknopark’ın önümüzdeki dönemde geliştireceği işbirlikleri ile yeni başarılara imza atacağına inandığını belirtti. Projenin başarıyla uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Çakacak, projenin Türkiye ile diğer proje ortakları olan Yunanistan, Litvanya, İtalya, Portekiz ve Estonya arasında var olan dostluğun daha da artmasına vesile olmasını diledi.
MEÜ Rektörü Prof. Dr. Çamsarı ise proje ve ortaklar hakkında genel bilgiler verdikten sonra, söz konusu projenin yükseköğretim kurumları için iş başında eğitim modellerinin geliştirilmesi ve işbaşı eğitim faaliyetlerine ilişkin derslerin uyarlanması bakımından büyük önem arz ettiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından proje ortağı Teknopark yetkilileri ile projede yer alan kurum temsilcilerine sertifikaları Vali Özdemir Çakacak tarafından verildi. Mersin Teknopark Proje sunumu ve proje ortaklarının görüşlerini bildirmesinin ardından konferans, “Avrupa’daki Teknoparklar Özelinde İyi Uygulamalar” konulu ikinci oturumla devam etti.