Sizlere öncelikle mevlit okumanın faydalarını, kaynak olarak, Saadeti Ebediye eserinden aktarmış olacağım. Haram ve bidat ka­rış­tır­ma­dan mevlit okut­mak ve din­le­mek çok fay­da­lı­dır. Bu fay­da­lar­dan bazıları:
Mevlit için top­lan­mak, Peygamber efen­di­mi­zin dünya­yı teş­rif et­me­le­ri se­be­biy­le se­vin­cin ifa­de­si­dir. Bu se­vinç, çok kıy­met­li­dir. Hadis’i şerifte: “Ki­şi sev­di­ğiy­le beraberdir.” bu­yu­rul­du.
Peygamber efen­di­miz, do­ğum gün­le­ri­ne kıy­met ve­rir, Al­la­hü telanın, ken­di­le­ri­ni ya­ra­tıp var et­me­si nime­ti­ne şük­re­der­ler­di.
Peygamber efen­di­mi­zin do­ğu­mu se­be­biy­le se­vin­mek, Al­la­hü telanın em­ri­dir.
Mevlit ka­si­de­le­rin­de; Pey­gam­be­ri­mi­zin nu­ru, dünya­yı teş­rif­le­ri, mu­ci­ze­le­ri, ha­ya­tı ve baş­ka kıy­met­li hâl­le­ri an­la­tıl­mak­ta­dır.
Peygamber efen­di­miz, asrısaadetlerinde ken­di­le­ri­ni şi­ir­ler­le metheden şairleri mükâfatlandırırlardır.
Peygamber efen­di­mi­zin mucizelerini, Pey­gam­ber­li­ği bil­di­ril­me­den ön­ce, ken­di­sin­den mey­da­na ge­len harikulade hal­le­ri bil­mek, din­le­mek ve oku­mak, Mu­ham­med Aleyhi selama olan imanı ve mu­hab­be­ti faz­la­laş­tı­rır.
Peygamber efen­di­mi­ze tazim ve hür­met, dinimizin em­ri­dir. Mevlit za­ma­nı bu se­vin­ci gös­ter­mek, ziya­fet­ler ver­mek, top­lan­mak, fa­kir­le­re ikram et­mek, se­vi­nip neşelen­mek, Re­su­lul­la­ha tazim ve hür­met olup, Allah’a şü­kür ifadesidir.
Mevlit top­lan­tı­la­rı­nı, İs­lâm âlim­le­ri, Müs­lü­man­lar gü­zel gör­müş, her yer­de haram ka­rış­ma­yan mevlit okun­muş­tur.
Bu bilgiler vesilesiyle, 30 Kasım 2017 Perşembe gününü, Cuma gününe bağlayan ak­şa­mı Mevlit Kandilidir. Bü­tün oku­yu­cu­la­rı­mın mübarek Mevlit Kan­di­llerini tebrik ediyor ve dualarını bekliyorum.