MHP Rize Milletvekili Adayları O.Cem Kazmaz ve Ömer Ökten, MHP Rize il Başkanı Serkan Birben, MHP merkez İlçe Başkanı Ali Uzun ve MHP yöneticileri Rize Sebze Meyve Halini ziyaret ederek esnafın dertlerini dinlediler.
 
Ziyarette Rizeliler Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Ahmet Özyürek MHP Heyetine Hal Esnafının sorunları ile ilgili brifing verdikten sonra, Hal esnafının sorunlarını ve taleplerini içeren bir dosyayı MHP MYK Üyesi Cem Kazmaz’a takdim etti.



Ziyarette Rizeliler Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Ahmet Özyürek’in sunduğu dosyadaki talepleri şöyle;
1- Eski halk kanununda, hal olan yerlerde hal dışında toptan satış yasaktı. Yeni çıkan hal kanununda ise, hal olan yerlerin dışında mal getirerek toptan satış yapılmaktadır. Eski hal kanununun Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulmasını talep etmekteyiz. Hal kanunun şu anki şekli hal esnafını mağdur edip Carrefour, Migros, Bim ,A101, Şok gibi marketlerin önünü açmaktadır.
2- Her geçen gün Rize’mizde Carrefour, Migros, Bim , A101 gibi mağazalar çığ gibi açılmaktadır, bunları ticaretten men edemeyiz  fakat yasal bir takım tedbirler alınabilir, şöyle ki ; şehrin dışında, kapalı- açık otoparkı ve çocuk oyun parkı olma şartı getirilebilir veya nüfusu 100bin’e kadar olan illerde 5 şube açılabilir şeklinde yasal tedbirler olabilir. Bu tür marketler küçük esnafı etkilemekte ayrıca o ilin ekonomisine hiçbir katkıda bulunmamaktadır. Olduğu ilden mal almamakta, o ile vergi vermemekte, istihdam sağlamamaktadır.
3- Hal girişindeki arıtma tesisi yaz aylarında anormal derecede koku yayarak gıda ve çevre sağlığına zarar vermektedir. Arıtma tesisinin çevre ve şehirçilik bakanlığı tarafından ödeneğinin çıkartılarak halin aşağısındaki köprü civarına nakledilmesini istemekteyiz.
4- İşsizliği giderici istihdamı arttırıcı yatırımların devamını talep etmekteyiz. Ayrıca küçük ölçekli esnafın vergi –sigorta – bağkur- stobaj gibi ödemelerinin asgariye düşürülmesini öneriyoruz.
Ahmet Özyürek Hal Esnafının taleplerinin yer aldığı dosyayı MHP MYK Üyesi ve MHP Rize Milletvekili adayı O.Cem Kazmaz’a verirken “ Hal esnafımızın sıkıntılarının olduğu dosyayı size takdim ederken, Bu sorunların takipçisi olacağınızdan eminim” dedi.



ARITMA TESİSİ RİZE BELEDİYESİNİN AYIBIDIR
Ahmet Özyürek’in esnafın sorunlarını anlatmasının ardından Cem Kazmaz “  Rize’nin sebze ve meyvesini temin ettiği hal’in girişinde Belediyenin Arıtma tesisinin olması Rize belediyesinin ayıbıdır. Bu Rize belediyesinin insan sağlığına verdiği önemi gösteriyor. Bu ayıp derhal düzeltilmelidir. İnsanların sağlıkları ile oynamaya hakları yoktur. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağım” dedi.

ŞEHİR İÇİ AVM’LERE RUHSAT YOK
Şehir içerisinde AVM’lere kesinlikle karşı olduğunu belirten Kazmaz “ MHP iktidarında bu AVM’lere ruhsat verilmeyecek. Şehir içerisindeki AVM’ler küçük esnafı öldürmektedir. AKP İktidarı bu şekilde küçük esnafı kredilere mahkum hale getirmiştir. Küçük esnafın bütün sıkıntılarını biliyoruz. Bu sıkıntıların çözümleri seçim beyannamemizde madde madde açıklanmıştır.MHP İktidarında Esnafımız rahat bir nefes alacak” dedi.


HİLAL KART GELİYOR
Esnafımızı rahatlatacak en önemli projenin HİLAL KART olduğunu belirten Kazmaz “ Hilal Kart sayesinde hem devletimizi aracılara para vermekten kurtaracağız, hemde insanımızı makarna kömüre mahkum etmeyeceğiz. Sosyal yardım alan vatandaşlarımızın elinde HİLAL KART olacak ve vatandaşımız bu kart sayesinde bölgesindeki esnaftan alış veriş yapacak. İstediğini alacak ve alırken pazarlık yapabilecek. Makarna Kömür dağıtırken haramzadelerin cebine giren parayı da engellemiş olacağız”dedi.

Ardından MHP Heyeti Hal esnafını dolaşarak esnafın sıkıntılarını dinledi. İşsizlikten şikayetçi olan Hal esnafına MHP Heyeti seçim beyannamesini anlatarak 7 Haziran Seçimleri için destek istedi.