Son yıllarda Rize tarımı ile ilgili olarak çözüme kavuşmamış birçok sorunun gündemi meşgul ettiğini belirten ve aynı zamanda ziraat mühendisi olan MHP Rize İl Başkan Yardımcısı Şener Bülbül, Öncellikle tarım alanlarının imara açılması ile plansız ve çarpık bir yapılaşma ve son yıllarda bölge tarımını zarara uğratan Ricania Simulans’a dikkat çekti.

DERELERİN KURUMAYACAĞI SÖYLENMİŞTİ

HES projeleri başlamadan önce derelerin kurumayacağı belirtilmişti diyen Bülbül: “HES’lerle kurumayacağı ifade edilen derelerde maalesef ki “elimizi yüzümüzü” yıkayacak kadar su kalmamış, bu konu ulusal medyada da yer almıştır. Tarım konusunda uzman kişilerin Rize’de Organik tarıma geçiş ve sonraki süreçlerde ürün kaybı olmayacağı söylemleri ve son olarak ise ekonomik manada zararlı olmadığına karar verilen bir kelebek “Ricania simulans”.

MÜCADELE İÇİN RİCANİA SİMULANS’I TANIMALIYIZ

Son yıllarda ülkemizin doğu Karadeniz bölgesinde görülen başta kivi, çay, incir, asma, fasulye ve mısırda zararlı olan Ricania simulans isimli kelebek her gecen gün etki alanını genişletmekte olan ve çokça şikayet edilen kelebeği öncelikle tanımamız gerektiğini ifade eden Şener Bülbül : “2006 yılında Artvin’ in Hopa ilçesinde tarım alanlarında zararlı olamaya başlayan Ricania simulans şimdilerde Hopa, Artvin, Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çayeli, Derepazarı, İyidere, Of, Sürmene ve Araklı'ya kadar uzanan 11 ilçe ve 3 il ile 1 il merkezini kapsayan bir alana yayıldığı görülmektedir. Yılda bir döl veren bu kelebek yumurtalarını otsu ve odunsu bitkilerin dal ve sürgün kabuklarının altına bırakarak kışı bu şekilde geçirdiği bilinmektedir. Ağustos ayı içerisinde yumurtalarını gruplar halinde konukçu bitkilerin dokusunun içerisine koymaktadır. Özelikle asmalarda kuruyan tutucu sürgünler, otsu bitkiler ve çok yıllık bitkilerin kurumaya başlayan dal ve sürgünlerini yumurta bırakma yeri olarak tercih etmektedir. Kışı bu şekilde geçiren Ricania simulans yumurtaları Nisan-Mayıs ayı ile birlikte nimf dönemine geçiş yapar. Bu dönemde önce gruplar halinde aynı dal ve bitki kısmı üzerinde öz su emerek beslenmekte, daha sonra ise diğer bitkilere dağılmaktadırlar. Erginleri Temmuz sonu Ağustos başı itibari ile bitkilerin üzerinde görülmektedirler. Bu dönemler itibari ile bölgemizde kivi, çay, üzüm, incir, mısır, fasulye ve salatalık bitkilerinin sürgünleri üzerinde beslenerek bölge tarımına zarar verdiği bir gerçektir.”

DOĞAL DENGE BOZULMADAN MÜCADELE EDİLMELİ

Ziraat Mühendisi Bülbül; kimyasal olarak Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çaylık alanlarda kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış herhangi bir bitki koruma ürünü bulunmadığını ifade ederek bu konuda yapılacak mücadelenin doğal dengeyi bozmayacak şekilde olması gerektiğini vurguladı. Geçtiğimiz günlerde zararlı ile mücadele noktasında İyidere ilçesi Sarayköy mevkiinde 10 dönümlük çay bahçesi ve Pazar ilçesi Güzelyalı mevkiinde 1 adet kivi bahçesinde bioteknik mücadele yönetimi olarak yapışkan kağıtlar kullanıldığını belirten Bülbül: “Zamanla doğal düşmanlarının sayısının artarak zararlının popülasyonunda bir düşüş olacak olduğu tahmin edilen bu kelebek ile ilgili biyolojik ve fiziksel mücadele yöntemleri geliştirilebilir. Bu konuda gerekli bilimsel çalışmaların yapılıp, fiziksel önlemler nelerdir, neler yapılmalıdır konusu işlenmeli, eğitim faaliyetleri düzenlenmelidir. Biyolojik manada doğal dengenin bozulmasına müsaade edilmeden doğal düşmanlar belirlenip varsa bölgedeki popülasyonlarının arttırılması yoksa bölgeye salınmalıdır.”

MÜCADELEDE HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR

Bölgeyi adeta kasıp kavuran bu zararlı kelebek ile ilgili herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini vurgulayan Bülbül: “Biz vatandaşların ise bu zararlıyla mücadelede yapmamız gereken basit fakat etkin çözüm yöntemleri mevcuttur. Bu zararlı ile bilinen en etkin mücadele yöntemlerinden biri, zararlının yumurtalarını bırakmış olduğu, kurumuş ya da kurumak üzere olan ot, dikenlik, budama artıkları, tarım ürünlerinin artıkları, dal ve sürgünlerin araziden temizlenerek yakma sureti ile imha edilmesidir. Bulaşmış alanlarda uygulanacak olan bu mekanik mücadele yöntemi ile yumurta bırakılmış bitkiler temizlenerek zararlının popülasyon yoğunluğu azaltılacaktır. Bu konuda halkı bilinçlendirmek üzere ilgili kamu kurum kuruluşlarına, STK’lara, siyasi partilere önemli görevler düşmektedir.”

BÖLGE TARIMIYLA İLGİLİ BİR BİLİMSEL EKİP KURULMALI

MHP Rize İl başkan Yardımcısı olan ziraat mühendisi Şener Bülbül, bölge tarımını tehdit eden sorunlarla ilgili geç kalınmadan bilimsel bir ekip kurularak bu sorunlar daha büyümeden kontrol altına alınıp çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Bülbül: “Biz MHP Rize İl Başkanlığı olarak diyoruz ki; Doğu Karadeniz Bölgesi tarımının başlıca sorunları olan HES’lerle beraber derelerdeki su yoğunluğunun azalması, tarım alanlarının imara açılması, organik tarıma geçiş ve bir zararlı türü olan Ricania simulans adlı kelebeğinde içinde bulunduğu konularla ilgili bilimsel bir çalışma ekibinin kurulması gerekmektedir. Bu konularda bilimsel manada çalışmalar yapılmalı, kesin ve gerçekçi sonuçlara ulaşılmalı, gerçekçi mücadele metotları belirlenmeli ve yapılan bu çalışmalar konusunda halkımız bilgilendirilmelidir. Her türlü gündemde olduğu gibi bu gündemin de takipçisi olacağız.”