Muğla İl Sağlık Afet ve Acil Durum Planı ekibi Fethiye’de 203’ü sağlık personeli olmak üzere 300 kişinin katıldığı deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı. Özellikle yabancı uyruklu vatandaşlarında yer aldığı tatbikat nefesleri kesti. Tatbikatta görev alan öğrenciler ve yabancı uyruklu vatandaşların ortaya koyduğu senaryo ilgiyle izlendi.
Fethiye Beşkaza Meydanı’nda gerçekleştirilen tatbikatta İl ve İlçe Sağlık Müdürlüğü Ekipleri, Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğü, Jandarma, Büyükşehir Belediyesi Fethiye İtfaiye Grup Amirliği Ekipleri ile 112 Acil, UMKE, AFAD ve AKUT Ekipleri’de yer aldı. Tatbikat Fethiye’de olası 6.5 şiddetinde ve 45 saniye süren bir depremin ardından 6 kişinin hayatını kaybettiği ve 40 kişinin de yaralı olduğu yıkılan 4 katlı Yılmaz Otel’de yapıldı. Yaralı ve ölen kişilerin tahliye çalışmasının yanı sıra otelin önündeki araçların üzerine yıkılan molozların altında kalan turistlerinde kurtarılması amaçlandı. Tatbikatı Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Garnizon Komutanı ve Askerlik Şubesi Başkanı Cem Öztürk, İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Aşık, İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan, Kamu Hastaneleri Birliği Sekreterliğinden yetkililer ile AK Parti İlçe Başkan Vekili Ramazan Çetin, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
4 katlı otelde yaşanan olası bu depremin ardından hemen kriz masası oluşturuldu. Ekipler afetin ardından en kısa sürede olay yerine gelirken, herhangi bir karışıklığa meydan vermeden önce tedbirler alındı, ardından arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Sağlık Ekipleri, tonlarca ağırlıktaki kayaların altında kalan araçlardaki yaralı vaziyetteki sürücü ve yolculara ilk yardımı yaparak hemen diğer ekiplerden yardım istedi. Sedyelere alınan yaralılar hemen yakında kurulmuş hastane ve ambulanslara taşındı.
Bu arada yıkılan otelde bulunan yaralı ve hayatını kaybedenlerin yakınları enkaza girmek isteyince Çevik Kuvvet ve Jandarma ekipleri etten duvar oldu. Özellikle yabancı uyruklu vatandaşlar yakınlarına ulaşabilmek için çevik kuvvet ve jandarma ekiplerini geçmek istedi. Yıkılan otelden feryatlar gelirken kurtarma ekipleri olay yerinde can siparane çalışma yaptı.
Deprem nedeniyle çıkmış bir yangına itfaiye ekipleri kısa sürede müdahale edip yangını söndürürken, binanın üst katlarındaki yaralılar ve cesetler halat yardımıyla aşağıya indirilirken nefesler tutuldu.
AKUT ve AFAD ekipleri üst katlardaki yaralı ve cesetleri indirirken Türk Hava Kurumu paramotorla havada Türk Bayrağı ile geçit yaptı.
Nefeslerin kesildiği tatbikat sonrası gazetecilere açıklama yapan Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık: "Acil Durumlara her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor. Deprem, savaş, afet gibi her türlü ani durumlarda İl Sağlık Müdürlüğü, UMKE ve 112 Acil servis ekiplerince arama kurtarma tatbikatı yapıldı. 20 kurumun ortak çalışması oldu. Önemli olan organize olabilme ve işin koordinasyonudur. Çok başarılı bir tatbikat oldu ama inşallah ülkemiz hiçbir afet durumuyla karşılaşmaz" dedi.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı: "Her şeyden önce ihtiyaç duymayalım ama ihtiyaç duyarsak hem sivil toplum örgütleri hem de ilgili bütün kurumlar çok koordineli bir şekilde tatbikatı gerçekleştirdi. Sarhoş binalar giderayak işe yaradı" diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin; "Bu gün 20 ayrı kurumdan 203 personel, 36 araçla tatbikatı gerçekleştirdik. Burada temel amacımız kurumlar arası iş birliğini geliştirmek, koordinasyonu sağlamak ve her hangi bir afet durumunda bu kurumların birlikte çalışmasına, bilgi ve deneyimlerini paylaşmasını ve ortak hareket etmesini geliştirmekti. Bu tatbikatla bunu başardığımızı düşünüyoruz. 19’uncu bölge olarak Aydın, Denizli, Muğla birlikte hareket ediyoruz. Bu gün Aydın ve Denizli’den de ekiplerimiz var. Rabbim memleketimizi yangınlardan ve afetlerden korusun ama her hangi bir olağan üstü durumda da bu ekiplerimizin hazır olması gerektiğini bilincindeyiz" dedi.