Muradiye Belediyesi ve Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ortak çalışması ile Rize’nin Muradiye beldesinde mantar ve kompost üretim tesisi açıldı.Çay tarımına bağımlı Rize’de ailelere ek kazanç kapısı oluşturmak adına sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket eden Muradiye Belediyesi, beldeye mantar ve kompost üretim tesisi kazandırdı.Kurulan tesiste hem mantar üretimi yapılıyor hem de mantarın üremesini sağlayan kompoze hammaddesini üretilerek tohumlama gerçekleşiyor.Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Muradiye Belediyesinin ortak çalışması ile hayata geçirilen mantar üretim tesisi ilk ürünleri verdi. 650m2 kapalı alanda kurulan mantar çiftliğindeki ilk ürünler yakında hasat edilecek.

BOŞALAN AHIRLAR MANTAR TESİSİ OLACAK

Muradiye Belediyesi mantar üretmek isteyen ailelere tam destek verecek. Bölgede hayvancılığın terk edilmesi ile boş kalan ahır ve benzeri nemli ortamlar mantarhaneye dönüştürülecek. Mantar üretmek isteyen ailelere mantarın kompozesi mantar tohumu ekilmiş bir şekilde verilecek ve ayrıca üretilen mantarları da belediye alarak pazarlayacak.

ÇAY ÇÖPÜNDEN MANTAR ÜRETİLECEK

Türkiye de ilk kez mantarın kompoze üretiminde çay çöpünün kullanılması amaçlanıyor. Muradiye Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı “ %50 saman %50 çay çöpü karışımından kompoze üretip tohumlayacağız. Mantar çay çöpünden beslenerek büyüyecek ve orijinal Rize mantarı olacak” dedi.

Belediye Başkanı Balcı :”bu tesis belediyemize önemli bir katkı sağlayacak. Aylık gelirlerimizin %20 artıracağını tahmin ediyoruz “

Belde halkına çayın yanında ek gelir kazandırmak için bu projeyi hayata geçirdiklerini açıklayan Başkan Balcı “ çay tarımına bağımlı ilimizde hane halklarımıza çayın yanında başka bir ürün üretebileceklerini ve aile ekonomisine maddi katkı yapabileceklerini göstermek ve teşvik etmek amacıyla yola çıktık.

Bu tesisimizde hem mantar üretimi yapıyor hem de mantarın üremesini sağlayan kompoze hammaddesini ve tohumlamasını yapıyoruz. Mantar üretmek isteyen ailelere mantarın kompozesini mantar tohumu ekilmiş bir şekilde biz vereceğiz, üretim aileler için çok kolaylaşmış olacak. Ailelerin üretecekleri mantarları da biz alıp pazarlayacağız. Bölgemizde hayvancılık terk edildi ve ahırlar bomboş kaldı. Boşalan bu ahır ve benzeri nemli ortamlar mantarhaneye dönüştürülebilir. Birkaç yıl içinde başta beldemiz ve civar köylerinde bu tesis sayesinde yüzlerce ailenin mantar ürettiğini görmek en büyük hedefim. Bu tesis bir nevi mantar üretim okulu gibi görev üstlenip insanlara mantarcılığı öğretecek ve ailelere ek kazanç kapısı açacaktır.”

HABER: ARZU ERBAŞ