Niğde’de, Muhtarlar günü düzenlenen törenle kutlandı.
Niğde Cumhuriyet Meydanında düzenlenen programa Niğde Vali yardımcıları Abdullah Uçgun, Kerem Süleyman Yüksel, CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Ömer Kılıç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Nebol, kurum müdürleri, oda başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Program Muhtarlar Derneği Başkanı Bahtiyar Yamaner’in Atatürk büstüne çelenk bırakmasıyla başladı.
Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okunmasıyla Niğde Muhtarlar Derneği Başkanı Bahtiyar Yamaner günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.
Başkan Bahtiyar Yamaner yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Bugün muhtarlar gününün 2. yıl dönümünü kutluyoruz. Muhtarla günü genelgesinde muhtarlık ve muhtarlık müesseselerinin ihtaçları ile karşılaştıkları zorlukların çözüm önerileri ile bu müesseselerin tarihsel bağlantısı koruyan geleceğine ilişkin vizyonunun belirlemesine ilişkin yürütülmesi amacıyla 19 Ekim muhtarla günü olarak ilan edilmiştir. bugünü muhtarlar günü ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, gazi Meclisimize, dış işleri bakanımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımızı sunuyoruz. 19 Ekim 1918 tarihinde ikinci Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul Üsküdar ilk galata ve kadılıkların da daha sonra 2 Aralık 1933 tarihinde Anadolu da Kastamonu da taş köprüde kurulan muhtarlık müessesesi 187 yıldır bu topraklarda var olarak varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık müessesi her ne kadar 1913 ve 1933 tarihlerinde iki defa hukuki kesimliğe uğrasada o dönemlerde dahi varlığını devam ettirmiştir. Muhtarlık Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kurumlardan biridir. Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerini devlet kurumlarıyla ilişkilerini kurarken diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımını sağlanmasından önemli bir görevi de yerine getirmektedir. O halde bugün muhtarlarımızın ve muhtarlık müessesemizin içinde bulunmuş olduğu sorunların konuşulması geleceğe taşınacak muhtarlığımızın aynası olacaktır.” diye konuştu.
Niğde Muhtarlar Derneği Başkanı Bahtiyar Yamaner’in konuşmasının ardından program Öğretmenevi bahçesindeki ikram sunumu ile sona erdi.