Rize’nin orta sahada ofans-defans gelgitlerinde kilit rol üstlenen Cengiz’i Rizeliler çok seviyor ve ona kısa süre Fenerbahçe’de yer alan ve attığı müthiş frikik golleriyle ünlenen Romen futbolcunun adından esinlenerek, frikikçi Cengiz’den “Bizim Sasu” lakabını takıyorlardı.

Futbola Üsküdar’da merhaba dedi

Cengiz Sarıoğlu, Necdet ve Lalehan Sarıoğlu’nun çocuğu olarak 23 Temmuz 1946 İstanbul Üsküdar ‘da doğdu. Futbola 1962 yılında Üsküdar Amatör Kulübünde başladı.Burada iki yıl boyunca hem genç, hemde A Takımda yer aldı.1966 yılında birinci ligde top koşturan Metin Türel, Candemir Berkman, İsmail Kutlu ve Ahmet Bermen gibi usta futbolcuların yer aldığı Vefa Spor Kulübü’ne transfer oldu. Vefa’da hocaları arasında Bülent Eken ve Basri Dirimlili de vardı.1968-69 sezonunda Sakaryaspor’a transfer oldu.Bir yıl Sakaryaspor’da top koşturduktan sonra askere gitti. Askerliği sürecinde Deniz Gücü formasını giydi. Askerlik dönüşü Çorumspor’a transfer oldu. İki yıl Çorumspor’un formasını giydi.

Rizespor’a 1972-73 sezonunda transfer oldu

1972-73 sezonunda Rizespor’a transfer oldu. Cengiz, Rize’de ilk sezonunda Yeşil-Mavili formayı giydiği maçlarda attığı 7 golden, 4’ünü frikik atışlarından kaydediyordu. O yıllarda kısa sürede yer aldığı Fenerbahçe’de attığı müthiş frikik golleriyle ünlenen Romen futbolcunun adından esinlenerek, taraftarlar da frikikçi Cengiz’den “Bizim Sasu” diye bahsediyordu. 1973-74 sezonunda Türkiye liglerinin en centilmen futbolcusu seçilerek Futbol Federasyonu tarafından ödüllendirildi. Ligin en centilmeni kaptan Cengiz İkinci Lig’deki bu ilk sezonunda inişli çıkışlı bir grafik sergileyen Rizespor, performansını yükseltip çarpıcı sonuçlar elde ettiği birkaç dönem haftanın takımı olma başarısı göstermişti. Ayrıca, maç maç sivrilen bazı futbolcular da haftanın karmasına girmeyi başarabilmişti.

Ligin en centilmen futbolcusu

1974/75 sezonunda İkinci Lig Beyaz Grubun ‘En iyi sağaçığı’ da Rizesporlu Hüseyin olmuştu. Ancak, tümünden daha da önemlisi kaptan Cengiz’in “Ligin en centilmen futbolcusu” seçilmesi idi ki, tüm Rizespor toplumu böylesi centilmen krampona sahip olmakla ne kadar övünse azdı. Kaptanın 30 hafta boyunca Yeşil-Beyazlı forma altında akıttığı ter ve ortaya koyduğu namus yüklü profesyonel performans bir yana, herkes asıl, erdemli spor adına ortaya koyduğu katma değere alkış tutuyordu.

Ayrılık kolay değil

1975 -76 sezonunda dört kupalı Trabzonspor takımının da katıldığı görkemli bir törenle futbolculuğu bıraktı. Rize’nin orta sahada ofans-defans gelgitlerinde kilit rol üstlenen Cengiz, 13 yıllık futbol yaşamının son dört yılını da Yeşil-Mavili forma altında geçirmişti. Kaptan Cengiz; Fenerbahçeli Cemil Turan, Galatasaraylı Bülent, Trabzonspor’lu çok sayıda yıldız futbolcunun da Rize’ye gelip renklendirdiği parlak jubile ile futbola veda ederken, Rizespor Türkiye çapında ünlenmiş bir centilmen yıldızını kaybediyordu.

Türk Futboluna hizmete devam

Futbolu bıraksa da futboldan hiç kopmadı.On beş yıl Üsküdar Anadolu’nun alt yapısında futbolcu yetiştirdi. 1988-89 sezonunda Hollanda’da Deventer Türk Gücü’nü çalıştırdı.Tekrar süre Üsküdar Anadolu’nun alt yapısında görev yapan Sarıoğlu, 1995 yılından sonra Türk Futboluna Muğla bölgesinde hizmet veriyor. Burada çeşitli kulüpleri çalıştıran Sarıoğlu’nun kendisine ait bir futbol okulu var. Burada sekiz-on dört yaş arası çocukları Türk Futboluna kazandırmaya çalışıyor…

Rize hatıralarının şehri

Rizespor'un efsane futbolcularından Cengiz Sarıoğlu diğer bilinen adıyla "Sasu Cengiz", Rizespor'da geçirdiği yıllarla ilgili bir çok anısının olduğunu ama bunlardan birisinin kendisi için çok özel olduğunu belirtiyor. Rize'deki anısını şöyle anlatıyor " 1972-1973 sezonuydu. Üçüncü ligte oynayan Rizespor şampiyonluk parolası ile yola çıkmıştı. Ligin ilk maçını kendi evimizde yani Rize'de Akçabat Sebat Gençlikspor ile oynayacaktık. O yıl bizden başka Çorumspor ve Diyarbakırspor'da şampiyonluk peşindeydiler. Sebat maçı 75. dakikaya kadar berabere giden maçta biri frikikten, diğeride uzaktan vurduğum şut ile 2-0 kazanmıştık. Her nedense Sebat'lılar bu maçı unutmamış olacaklar ki kendi sahalarında oynadığımız ikinci maçta inanılmaz olaylar oldu. Ligin devre arasında 4' ü Trabzonspor'dan olmak üzere 5 futbolcu takviyesi yapmıştık. Mehmet Cemil, Osman, Piliç Mehmet, Musa ve kaleci İlhan'dı. Antrenörümüz Mustafa Özkul'du. Sebat'ta oynadığımız maç bizim için kader maçı gibiydi. İlk devre 2-0 mağluptuk. 2. devre 75. dk da yine frikikten gol attım 2-1 oldu. 80. dk da Hüseyin'in attığı gol ile durumu 2-2 yaptık. İşte ne olduysa bu golden sonra oldu. Oyun aşırı derecede sertleşti. Hakem Yılnur Önen'in babası, Yılmaz Önen'di. Şeref trübünü önünde bana 2 kişi tarafından tekme atılarak faul yapıldı. Yere düştüğümde de tekmelemeye devam ettiler. Kalecileri "Fotoğrafçı Muharrem" de yanlarına gelip bana yumruk vurunca maç hakem Yılmaz Önen tarafından tatil edilmek zorunda kalındı. Bir Rize'li gibi dayak yediğim o maç hakkındaki kesin sonuç Futbol Federasyonundan geldi. Maçı 3-0 hükmen kazanmış ve yolumuza devam ederek şampiyon olmuştuk".

Rizelilere selamı var

Evet Cengiz Sarıoğlu yani "Sasu Cengiz" Rize'de doğmasada, gerçek bir Rize'li gibiydi. Efendiliğiyle, profesyonelliğiyle Rize'lilerin gönüllerinde taht kurmuştur. Orda ebedi kalacaktır. Cengiz hocanın bir dileği var Rize'lilerden. Gümüşlükspor ile Rize sporu kardeş takım yapmak istiyor. Gerçek bir sporsever olduğunu söylediği Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Ülküm'ün seve seve Rizespor'u Bodrum'da misafir etme arzusunda olduklarını söylüyor. Cengiz Hocadan tüm Rize spor camiasına Bodrum'dan kucak dolusu sevgiler saygılar var diyor. Türkiye'nin bir çok kulübünde teknik direktörlük yaptıktan sonra Bodrum'a yerleşen Cengiz Sarıoğlu, şu anda Bodrum'da Gümüşlükspor'u çalıştırıyor. Cengiz Sarıoğlu, yıllardır hiç bir varlık gösteremeyip, kapısına dahi kilit vurulan Gümüşlükspor'u şampiyon yaparak futbol deneyimini bir kez daha ortaya koydu.