Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı, Ak Parti Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan,üretmeden para harcayarak ülke ekonomisinin gelişemeyeceğini söyledi.
Elvan, Alanyalı turizm sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Çok sayıda turizm sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile birlikte AK Parti Antalya İl Başkanı Rıza Sümer, Antalya Milletvekili adayı olan Sena Nur Çelik de hazır bulundu. Turizmcilerin yaptığı işi saygı duyulması ve önünde eğilinmesi gereken bir iş olduğunu söyleyen Lütfi Elvan, bir iş adamının hiç bir zaman maceraya kapılmadığını ve bol keseden atmadığını, çünkü geleceğini düşünmek zorunda olduğunu söyledi.
İş adamının önünü görmek zorunda olduğunu söyleyen Elvan, "Karşılaşacağı riskleri görmek zorundadır. Hatırlayın 1999-2002 döneminde Türkiye’de yatırımların durduğu gibi yüzlerce turizm işletmesi kapandı. O işletmelerin bir çoğu açılamadı. Yatırım yaparsınız, üretime başlarsınız hizmet verirsiniz ama bir kez kapandığı zaman geri dönmek ve işletmeyi açmak çok zor. Çünkü bir taraftan kendi işletme masraflarını karşılayabilmek için bir kredi bağlantısı yapmak zorunda kalıyorsunuz sistemi çevirebilmek için. Birde dar boğaza girdiğiniz zaman o almış olduğunuz kredi yüklenerek, artarak devam ediyor, o kartopu çığ oluyor ve artık geri dönmek imkansız bir hale geliyor. Ülke yönetimi de bundan farklı değil. Biz de ülke yönetiminde bol keseden atsaydık bugün sizlerle burada olmayacaktık" diye konuştu.
YUNANİSTAN BOL KESEDEN ATTI DURUMU ORTADA
Kendilerinin de mahalefet gibi bol keseden atmaları halinde Yunanistan’dan farkları olmayacağını söyleyen Elvan konuşmasına şöyle devam etti: "Onlar da bol keseden atmışlardı. Avrupa Birliği onları uyarmıştı ama onlar dinlemediler. En son iktidara gelen Sosyalist Parti lideri de aynen daha önceki dönem liderleri gibi yine bol keseden vaatlerle iş başına geldi. Bugün tüm birimlerde ki işçisinin maaşlarını ödeyemiyor. Bırakın artış sağlamayı, vaatlerini yerine getirmeyi mevcudu devam ettiremeyecek hale geldiler. O nedenle bizde hesabımızı yapmak zorundayız."
CHP BOL KESEDEN ATILINCA ÜLKENİN BATACAĞINI BİLİYOR
Bu konuda çeşitli örnekler de veren Elvan, "Bir basit örnek vereceğim. Dünyada asgari ücret gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde kişi başı gelirin yüzde 30’u ile 40’ı arasında değişir. Şimdi muhalefet blokunun ön gördüğü asgari ücret yüzde yüz’ün üzerinde bir orana ulaşmanız demektir. Dünyada en ücra köşedeki ülkede bile eşi benzeri yok. Bu oranın yükselmesi halinde o ülke batma noktasına gelir. Bu arkadaşlarımız bunu biliyor. Benimde CHP içerisinde birlikte çalıştığım ekonomistler var. Bunu onlarda çok iyi biliyorlar. Ama söyleyemiyorlar. Bu ülkenin batması demektir. Yunanistan Maliye Bakanı 15 gün önce açıklama yaptı. Kasamız boşaldı ’Ey Avrupa Birliği bize kredi desteği vermelisin’ dedi. Arkasından bir açıklama daha geldi Yunanistan hükümetinden. ’Biz İMF’ye olan borcumuzu ödeyemeyeceğiz’ dediler. Bu ülkenin batması demektir. Allah o günleri bize göstermesin" dedi.
"TIMES DAHİL ŞAKIR ŞAKIR ALEYHİMİZDE HABER YAPIYORLAR"
Ülke olarak dikkatli olunması gerektiğini ifaden eden Elvan, "Ben onun için diyorum ki. Aman dikkat. Bu ülkeyi içeriden ve dışarıdan kaos ortamına sürüklemeye çalışıyorlar. Görüyorsunuz sakır şakır New York Times’dan tutunda bir çok ülke gazetelerinde ülkemiz aleyhine boy boy yazılar yazılıyor. Bizim gelişmemizden ve büyümemizden rahatsızlar. Bakın 13 yıllık süreçte ben saygı duyuyorum tüm partilere. Herkes istediği partiye oy vermelidir. Özgür olmalıdır. Sonuna kadar bunun arkasındayız. Ama 13 yıldan beri sürekli olarak onlar konuştular biz yaptık" şeklinde konuştu.
ÜLKEMİZİ KARGAŞA VE KAOS ORTAMINA İTMEK İSTİYORLAR
Yaptıkları icraatlardan da bahseden Elvan, "Bölünmüş yollar yaptık. Hızlı trenler yapmaya devam ediyoruz. Büyük havaalanları yapmaya devam ediyoruz. Hava yolunu halkın yolu haline getirdik. Hatırlayınız dönemin Ulaştırma Bakanı Oktay Vural’ın açıklamasını ’Ben görmediğim gibi benim torunlarım bile hızlı treni göremez’ demişti. Ama şimdi Sayın Vural’ın kendisi bu hızlı trenleri gördü. Çocuklarına ve torunlarına gerek kalmadı. Şu anda Ankara- Konya arasındaki hızlı trenlerimizin hızı saatte 320 km hız yapıyor. Bunlar çalışıyor. Bu ülkemiz gelişmeye devam edecek. İstikrar sürdüğü müddetçe bu gelişme ve kalkınma sürecek. Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Ülkemizi kargaşa ve kaos ortamına itmek istiyorlar. Ama güçlü bir iktidar varsa başaramayacaklar. Güçlü iktidar dışarıdan gelen telkinlere kulak asmaz. Biz hep doğru bildiğimizi yaptık. Özellikle yeni dönemde çok üzücü bir hadise. Son bir kaç yılda gidip yabancı ülkelere ülkemizi şikayet etmeye başladılar arkadaşlar. Siz hiç gidip yabancılara kendi çocuğunuzu ve ailenize şikayet eder misiniz? Memleketin bir meselesi ve sorunu varsa yapılacak olan şudur. Bu ülkede mücadele etmektir. Önümüzdeki süreç istikrarımız ve bu ülkenin büyümesi açısından son derece önemli. Özel kesimin yatırımlarını artırtık. Kamuoyu yatırımlarını 4-5 kat artırtık. Alanya’ya hızlı tren ve otoyol dedik. Bunları gerçekleştirmemiz lazım. Üreterek biz bu ülkenin ekonomisini geliştirebiliriz. Üretmeden para harcayarak bu ülkenin ekonomisi gelişmez" dedi.
BURSADAKİ GREV PROVOKATİF BİR EYLEMDİR
Muhalefetin vaatlerini atasözleri ile de eleştiren Elvan, "Bir atasözü var. ’Hazıra dağ dayanmaz’. Bakın Merkez Bankası’nı boşalttılar. Biz doldurduk. Eğer bizim kaya gibi sağlam bir ekonomik alt yapımız olmasa bizi ayakta tutamazlardı. Hiç tereddüt etmeyiniz. Ona rağmen insanları proveke edip nasıl ekonomiyi kötü gösterebiliriz düşüncesi içerisindeler. Örnek otomotiv üretiminde yüzde 40’lık bir artış oldu. Yurt içi talepte bir önceki yıla göre yüzde 70 artış oldu. Onlar ne yaptılar. İşçileri ayağa kaldırdılar. Bursa’daki otomotiv üretimini engellemek için işçileri greve sürüklediler. İş Dünyası ne kadar pozitif yaklaşırsa yaklaşsınlar yanaşmıyorlar. Çünkü bu ülkenin gelişmesinden rahatsızlar. Biz ülkemizi seviyoruz. Onun için onların açık arttırma kampanyası ile başlattıkları para dağıtma mekanizmalarını biz yapamayız. Biz ülkemizi düşünmek zorundayız. Çocuklarımızı ve torunlarımızı düşünmek zorundayız" şeklinde konuştu.
ALANYA’NIN MESELESİ TÜRKİYE’NİN MESELESİ
Alanya’ya yapılacak hizmetleri de sıralayan Elvan, Alanyayı sadece tekil olarak konuşmanın çok anlamlı olmayacağını çünkü Alanya’nın her bir meselesinin Türkiye’nin meselesi olduğunun altını çizdi. Alanya’nın turizmde çok önemli bir role sahip olduğunu hatırlatan Elvan şöyle devam etti: " Alanya’nın turizmdeki başarısı, Türkiye’nin başarısıdır. Alanya’nın gelişmesi, Türkiye’nin gelişmesi demektir. Belki Bir çok ülkede Türkiye hakkında pek bilgiye sahip değillerken Alanya hakkında çok bilgiye sahipler. O yüzden Alanya bizim için çok önem arz ediyor. Otel işletmeciliğine yönelik bazı sorunlar var. Bu yıl Rusya’da yaşanan sıkıntıdan kaynaklanan bir dönemi geçiriyoruz. Biliyosunuz Nisan-Mayıs ayında yakıt desteği vermiştik. İki gün önce Başbakanımız ile bir kaç konu görüştük. Konulardan bir tanesi de bu bunun devam ettirilebilme konusunda da maliyet çalışması yapıyor arkadaşlarımız. İnşallah olumlu bir adım atarız diye düşünüyorum."
TURİZMİN BAŞKENTİ ALANYA
Tahsisli olan otellerde müstakil evler ve villalar olduğuna dikkat çeken Elvan, "Bunların turist ve yabancılara kaç yıllığına tahsis edilmişse o kadar yılı kapsayan bir tapu verilmesi talebi oldu. Belek’te böyle bir talep gelmişti. Bu konu içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kış aylarında işçilerin çıkarılmadan devam etmesi için de çalışmalar var. Alanyamız 8-9 aylık bir turizm dönemiyle başkentimiz olamaz. Geçmişte başkentimizdi. Turizminde başkenti Alanya. Dolayısıyla Alanya çok önemli bir merkez. O yüzden Alanya 8-9 aylık değil 12 aylık bir turizm başkenti olmalı diye düşüyorum. Alanya’da turizmi 12 aya yayan ve işçilerimizin mağdur olmasını engelleyen bir politika oluşturacağız. Ayrıca Rus uyruklu vatandaşların ülkemize kimlikleri ile girebilmeleri için çalışmalar devam ediyor. İnşallah bu çalışma neticelenir neticelenmez sizlerle paylaşacağım" dedi.
TÜREL: "MACERANIN SONU HÜSRAN OLUR"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise 2009 yılında acaba Menderes Türel çalıştı ama daha iyisini bulur muyuz heyecanına sürüklenildiğini ve sonunun hüsran olduğunu söyledi. Bu macerayı arayan dostlarının hiç birisinin bu işin sonunun hüsran ile biteceğini tahmin edemediğini hatırlatan Türel " Şurada çok az kaldı. Biz Antalya olarak damdan düştük diyorum ama işte bunlar biz olmayınca olmuyor. Bu hizmetler çalışınca oluyor. Bu yatırımların hepsi başta turizm olmak üzere tüm sektörlerimizin önünü açacak olan projeler. Bu projelerin önünü sizler açacaksınız. Önce geleceğimizi düşüneceğiz. Eğer 7 Haziran’da güçlü bir siyasi irade ortaya koyabilirsek. O zaman bu projeleri gerçekleştirme imkanı buluruz. Hiç buraya kadar gelip Havalimanı ve duble yolları anlatan oldu mu? siyasi partiler arasında. Bizim derdimiz bu hizmetleri yapmak. Biz olmayınca da olmuyor. O yüzden damdan düştük dedim. Allah Razı olsun Alanyalılar’dan, Antalya’nın bu sıkıntıdan kurtulmasına katkı verdiler. Damdan düştük ama dama hep birlikte yine Alanya’nın da büyük katkısıyla çıktık. Eğer biz bu imkanı bulamasaydık bugün bu hizmetlerin bir çoğu Antalya’ya yapılamayacaktı. Biz destek olmazsa bu imkanı bulamıyoruz. Bu imkanlar milletimiz için. Onun için 7 Haziran’da bırakalım parti meselelerini, bırakalım siyaseti. Yine bir macera arayışı hüsranla bittiğinde evimizdeki çocuklarımız bize hesap soracaklar. Niye macera aradın anne, niye macera aradın baba diyecekler. Önemli olan Alanyamızın kazanmasıdır. Bunu siz sağlayacaksınız. Bu hizmetleri siz yapıyorsunuz."" şeklinde konuştu.
İKİNCİ DURAK MİNİBÜSÇÜLER , SERVİSÇİLER VE OTOBÜSÇÜLER ODASI
Lütfi Elvan turizm sektörü temsilcileriyle gerçeklşen buluşmanın ardından seçim çalışmaları kapsamında Alanya Minibüsçüler, Servisçiler ve Otobüsçüler Odası üyeleriyle de bir araya geldi. Toplantıda konuşan Elvan, AK Parti olarak geceli gündüzlü çalıştıklarını ve bundan sonra da çalışmaya devam edeceklerini söyledi. 13 yıllık süreçte bölünmüş yollar yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini kaydeden Elvan, "Biz yaptıklarımızı 80 yılda yapılanlarla kıyaslıyoruz. Bizden önceki 12 -13 yıl ile bizim dönemimizdeki 12-13 yılı kıyaslamıyoruz. Biz, 2003 2015 yılı ile cumhuriyetimizin kuruluşundan 2003 yılına kadar dönemde yapılanları kıyaslıyoruz. 80 yılda 60 bin 100 km yol yapıldı. Biz 13 yılda bunun 3 katını gerçekleştirdik. 80 yılda 26 yapıldı, biz 13 yılda 29 havaalanı yaptık. Şu anda inşası devam eden havaalanları var. İnşallah Antalya’ya 3. havalimanını açacağız. Açılmaz denilen Gazipaşa’yı da açtık ve şimdi bir milyon yolcu hedefi var. Ayrıca büyük uçakların da inmesi için çalışmalar var" dedi.
KARA LİSTEDE OLAN DENİZCİLİK SEKTÖRÜ BEYAZ LİSTEYE ALINDI
Denizcilik sektöründe Türkiye’nin bir zamanlar kara listede olduğunu ama kendi dönemleriyle beyaz listeye alındığını hatırlatan Elvan, Türkiye’nin bugün dünyada yat üretiminde 3. sırada olduğunu kaydetti. Sektörün yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ihracat yapar hale gelindiğini ifade eden Elvan, hangi açıdan bakılırsa bakılsın 13 yıllık süreçte büyük bir icraat dönemimin yaşandığını vurguladı.
İktidara geldiklerinde Türkiye’nin tam 26 milyar dolar IMF’ye borçlu oluğunu hatırlatan Elvan o borcun da AK Parti iktidar zamanında ödendiğini söyledi. Türkiye’de 1999-2002 yılları arasında memurların aylıklarının ödenmesinde zorlukları yaşandığını kaydederek şöyle konuştu: "O dönemlerde konut yardımı adı altında başlatılan uygulamada işçinin, memurun maaşını kestiler ve o paraları faize ödediler. Bütçenin yüzde 85’i faize gidiyordu. O memurlardan kesilen konut edinme yardımını biz memurlarımıza işçilerimize ödedik."
Bu ülkede yatırımların devam etmesi gerektiğini dile getiren Elvan, Edirne’yi Kars’a, tarihi İpek Demiryolu ile Londra’yı Çin’e, Pekin’e bağlayacaklarını dile getirdi. Bugün Kars - Bakü - Tiflis hattının yapıldığını, diğer taraftan da Türkiye’nin dört bir yanını otoyollarla bağlayacaklarını ifade eden Elvan, Antalya Alanya arasında da otoban yapılacağını açıkladı. Alanya’da 3, Manavgat’ta 4 ve Antalya merkezden buraya kadar 50 köprülü kavşak yapılacağını söyleyen Elvan, "Antalya Alanya arasında yapılacak otobanı 2 yıl içerisinde tamamlayacağız. Artık trafik ışığı kavşak görmeyeceksiniz. Ayrıca Alanya’da şehir merkezindeki trafiğin rahatlaması gerekiyor. Bunun için de Alanya’da doğu çevre yolunu yapacağız" ifadelerinde bulundu.
Elvan, Antalya Mersin güzergah üzerinde 29 tünel planladıklarını ve 8-9 tüneli de hizmete açtıklarını sözlerine ekledi.