Argetus Araştırma ve Danışmanlık’ın Genel Danışmanı İlahiyatçı Sosyolog Erol Erdoğan, Türkiye’nin tüm koalisyon ihtimallerine açık hale geldiğini söyledi. Erdoğan sonuçların belli olmasının ardından yaptığı analizde, “Seçim sahada da, sandıkta da AK Parti ile HDP arasında geçti” dedi.
Erdoğan, Haziran 2015 seçimlerinin en önemli iki partisinin AK Parti ve HDP olduğunu belirterek, "Seçim sahada da, sandıkta da AK Parti ile HDP arasında geçti. HDP’nin parti olarak seçime katılması ve AK Parti ile girdiği polemikler zihinleri HDP’ye alıştırdı, kabullenmeyi kolaylaştırdı. HDP seçim boyunca CHP ve MHP’yi aşarak ‘ana muhalefet’ gibi konuştu. HDP her partiden emanet oy aldı, HDP Türkiye partisi refleksini arttırdıkça bu oylarını korur hatta arttırabilir" dedi.
Bu seçimde öncekilerin aksine partilerin seçim beyannameleri-vaatlerinin daha yoğun şekilde tartışıldığını kaydeden Erol, "AK Parti, CHP’nin “Mazotun litresi çiftçiye 1,5 TL olacak”vaadine ‘Kaynak nerede?’ sorusuyla mukabelede bulununca seçim kampanyası beyanname-vaat tartışmasına evrildi. AK Parti bir süre sonra “Onlar Konuşur, AK Parti Yapar” kampanyası başlatsa da aleyhine oluşan durumu yeterince düzeltemedi. Ancak koalisyon hükümeti kurulursa vaatler boşta kalabilir, çünkü her parti bu vaatleri ‘tek başıma iktidar olamadım ki’ mazeretiyle yerine getirmeyebilir" dedi.
KOALİSYON YA DA ERKEN SEÇİM
Seçim sonuçlarının koalisyon doğurduğunu belirten Erol, "Seçimden önce partiler koalisyonlarla ilgili farklı açıklamalar yapmış olsalar da Türkiye şu anda tüm koalisyon ihtimallerine açık hale geldi. Koalisyonu mümkün görüyorum. Türkiye yaklaşık altı aydır zaten koalisyonu konuşuyordu. Koalisyon hükümeti kurulmazsa erken seçim gündeme gelebilir" dedi.
ÇÖZÜM SÜRECİ DEVAM EDER
Erdoğan, çözüm sürecinin devam edeceğini kaydederek, "Ciddi mesafeler alınmış Çözüm Sürecinin devam edeceğini düşünüyorum. Sürecin devam etmesi için sadece AK Parti değil HDP de hassas davranacaktır" dedi.