Maliye Bakanı Naci Ağbal, Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin, “Yeni getirilen öneride sistemi tersine döndürüyoruz. Vatandaşın gelir testine gelmesi gerekmiyor. 53 liralık prim doğrudan tahakkuk ettiriliyor. Kişi gelir testine girerse ve belli bir tutarın altındaysa hiç prim ödemeyecek” dedi.

Bakan Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı hakkında konuştu. Ağbal, vergisini düzenli ödeyene yüzde 5 indirim uygulanmasına ilişkin olarak, “Verginin yüzde 5’lik kısmının mahsup edilmesini öngörüyoruz, yüzde 5’ten mükelleflerin yararlanması. Vadesi geçmiş vergi borcunun bulunmaması şartı aranmaktadır. Borç varsa, bu şartın gerçekleştirilmesi bakımından bu düzenlemenin uygulanması sıkıntı oluşturmayacaktır” ifadelerini kulandı.

Konut sektörüne ilişkin olarak Ağbal, “Konut sektörüne yönelik Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası düzenlemesidir. Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler olmak üzere Türkiye’de kazanç elde etmeyenlere yapılan konut satışlarında KDV istisnası sağlamak suretiyle konut satışını teşvik etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ahilik Fonu’na esnafın ve devletin katkı yapacağını belirten Bakan Ağbal, “Esnafımız iyi günde buraya katkı yapsın, devlet de katkı yapsın. Oluşacak fonla iş yerini kapatacak esnafa imkan sunalım diye öyle bir düzenleme getirmiş bulunuyoruz. Esnafımız yüzde 2 oranında primi ödeyecek. Diğer taraftan devlet de yüzde 1 oranında katkı sağlayacak. Bu oranları farklılaştırma konusunda Bakanlar Kuruluna yüzde 50’lik değiştirme yetkisi veriyoruz” diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası sistemine ilişkin olarak Bakan Ağbal, “Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının yeniden yapılandırılması nedeniyle alınmayan prim alacağı 6.7 milyar olarak ifade ediliyor. Yeni getirilen öneride sistemi tersine döndürüyoruz. Vatandaşın gelir testine gelmesi gerekmiyor. 53 liralık prim doğrudan tahakkuk ettiriliyor. Kişi gelir testine girerse ve belli bir tutarın altındaysa hiç prim ödemeyecek. 6.7 milyarlık rakam gerçekten bu kadar alacağın olduğu, prim olduğu anlamına gelmemektedir” dedi.

(Ahmet Umur Öztürk/İHA)