Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin sınai mülkiyet alanında hızla büyüyen ve gelişen bir ülke profiline sahip olduğuna vurgu yaparak, 40 binin üzerinde tasarım başvurusuyla Avrupa’da 3’üncü dünyada ise 6’ncı sırada yer aldığını kaydetti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ankara Ticaret Odasında (ATO) düzenlenen Sınai Mülkiyet Kanunu tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıda Bakan Özlü’nün yanı sıra ATO Başkanı Gürsel Baran, ASO Başkanı Nurettin Özdebir de bulundu.

Bakan Özlü, Sınai Mülkiyet Kanunu’nun Türkiye’nin son dönemde gerçekleştirdiği en önemli yapısal reformlardan biri olduğuna vurgu yaparak, "Gerçekten de uzun yıllardır beklenen bir kanunu hayata geçirdik. Uzun yıllardır beklenen, ancak bununla birlikte, bundan sonra uzun yıllar ihtiyacımızı görecek olan bir kanun çıkardık. Bu kanun için harcadığımız enerji ve gayret, günü kurtarmak gibi bir derdimizin olmadığını, aksine uzun vadeli, kalıcı çözümlerin ve mekanizmaların peşinde olduğumuzu açıkça gösteriyor. Zira sınai mülkiyet alanına yatırım yapan bir ülke, bugünün veya yarının değil, gelecek 10 yılın, 20 yılın hatta 50 yılın planlarını yapıyor demektir. Bu süreçte bizim temel önceliğimiz, Türkiye’nin gelecek vizyonuyla uyumlu ve bu vizyona değer katacak bir sınai mülkiyet sistemini oluşturmaktı" şeklinde konuştu.

FİKRİ MÜLKİYET AKADEMİSİ

"Her alanda olduğu gibi, fikri ve sınai mülkiyet alanında da en önemli konu nitelikli insan gücüdür" diyen Bakan Özlü, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"İşte kanunla kurmuş olduğumuz Fikri Mülkiyet Akademisi, Türkiye’nin bu ihtiyacını karşılayacak bir yapı olarak çok önemli faaliyetler gerçekleştirecektir. Unutmayalım ki büyük başarılara ancak nitelikli insanlarla ulaşabiliriz. Markaları insanlar kurar, tasarımları insanlar yapar, patentleri insanlar alır. Birçok disiplinin kesiştiği bir alan olan fikri mülkiyet alanında uygulanacak eğitimler, Türkiye’yi bu alanda öne çıkaracak bir etki meydana getirecektir. Bakanlık olarak, Fikri Mülkiyet Akademisinin kurumsallaşma sürecini tamamlamak ve hizmet kalitesini artırmak için her türlü desteği sağlayacağımızı ifade etmek istiyorum."

"40 BİNİN ÜZERİNDE TASARIM BAŞVURUSUYLA AVRUPA’DA 3’ÜNCÜ, DÜNYADA İSE 6’NCI SIRADA YER ALIYORUZ"

Bakan Özlü, Türkiye’nin sınai mülkiyet alanında hızla büyüyen ve gelişen bir ülke profiline sahip olduğunu sözlerine ekleyerek, "2011 yılından bu yana her yıl 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa’da en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi olmamız, bir tesadüf ya da sıradan bir olay değildir. Bu önemli bir farkındalık göstergesidir. Türk insanı, sınai mülkiyet haklarını korumak istediğini ve geleceğe dair umutlarının ve beklentilerinin olduğunu açıkça gösteriyor. Bu dinamizm ve beklenti, tasarım başvurularına da yansıyor. 40 binin üzerinde tasarım başvurusuyla Avrupa’da 3’üncü dünyada ise 6’ncı sırada yer alıyoruz. Üzerinde belki de en fazla durmamız gereken patent alanında ise oldukça geriden geldiğimiz bir yarışta, rakiplerimizle aramızdaki farkı hızla kapatıyoruz. Son 14 yılda yerli patent başvuru sayısını 16 katına, tescil sayısını 24 katına çıkarma başarısı gösteren bir Türkiye, hiç kuşkunuz olmasın, bundan çok daha iyisini gerçekleştirme potansiyeline sahiptir. Nitekim 2016 yılında, yerli patent başvurularımız bir önceki yıla göre yüzde 17 artış göstererek 6 bin 445’e yükseldi. 3 bin 457 yerli faydalı model başvurusunu da dahil edersek, geçtiğimiz yıl, ülkemizde yaklaşık 10 bin yerli buluş için patent ve faydalı model başvurusu yapıldığını görüyoruz. Bundan sonraki süreçte, hem bu sayıları hem de bunların niteliğini ve ticarileşmesini daha fazla artırmak gerekiyor. Yeni kanunun, bu açıdan çok önemli bir fonksiyon icra edeceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE SİNAİ MÜLKİYET ALANINDA EMEKLEME VE ÖĞRENME DÖNEMİNİ ARTIK GERİDE BIRAKMIŞTIR"

Sınai Mülkiyet Siteminde son 20 yıllık tecrübeler neticesinde ortaya çıkan sorunlar bulunduğunu ancak söz konusu kanun ile bu sorunların ortadan kaldırıldığına vurgu yapan Özlü, "Örneğin geçtiğimiz dönemin sorunlu alanlarından birisi incelemesiz patent sistemiydi. Bunu kaldırdık ve faydalı model başvurularına araştırma raporu zorunluluğu, tasarımlara yenilik araştırması getirdik. Faydalı model ve tasarım niteliğini artıracak olan bu tedbirlerle, aslında kendimize ve ülkemiz sanayisine önemli bir mesaj veriyoruz; Türkiye, sınai mülkiyet alanında emekleme ve öğrenme dönemini artık geride bırakmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özlü, Sınai Mülkiyet Kanunu’nun yasalaşması ile yabancı yatırımcının Türkiye’ye daha fazla ve daha güvenli bir şekilde yatırım yapmasının önünü de açılacağına dikkat çekti.

ANKARA PATENT BAŞVURUSUNDA İKİNCİ SIRADA

ATO Başkanı Gürsel Baran ise markalaşmanın önemine vurgu yaptı. Baran, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’de yerli patent başvuru sayısının 2002 yılında 414 iken 2016 yılında 6 bin 445’e çıktığını söyledi. Baran, söz konusu başvurularda Ankara’nın, 2016 yılı itibariyle 738 patent başvurusuyla İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün "Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri" raporuna göre, Türkiye’de son 5 yılda tescil edilen marka sayısının 800 bine yaklaştığına değinen Baran, "Türk Patent ve Marka Kurumu, 2015 yılında yaptığı 192 bin 950 marka tesciliyle dünyada Çin, Avrupa Birliği ve ABD’nin ardından dördüncü sırada yer alıyor. Bu büyük bir başarı ancak ekonomik kalkınma için daha fazlasını yapmak ve dünya çapında markalar oluşturmak zorundayız. Türkiye ekonomisi, markaları ile zenginleşecektir. Fason üretimin yerini markanın katma değeri almalıdır" dedi.

Baran, Ankara Ticaret Odası olarak coğrafi işaretlerin Türkiye’de ihmal edilen ekonomik boyutuna kamuoyunun ve kamu otoritesinin dikkatini daha fazla çekmek amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Ankara Üniversitesi ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı’nın katkılarıyla, "Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi" düzenleyeceklerini bildirdi. Baran, söz konusu zirvenin 28-29 Nisan 2017 tarihlerinde ATO Congresium’da gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Toplantının ardından ATO Başkanı Baran, Bakan Özlü’ye plaket takdim etti.

(Benan Özben/İHA)