Kaan ULU/ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, yerel seçimde ittifaka ilişkin "İYİ Parti ile görüşmeler yapılıyor. İş birliği çerçevesi oluşacak mı, oluşmayacak mı, bunu önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz. Bir süreç var ve bu sürecin sonunda umarım, olumlu bir durum ortaya çıkar; ama bunda tabi ki İYİ Parti'deki yetkililerin de tavırları olaya katkı sağlayacaktır" dedi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı sonrası Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Salıcı, basın toplantısı düzenledi. Ülkedeki son ekonomik gelişmeleri değerlendiren CHP'li Salıcı, ''Geçen hafta işsizlik verileri açıklandı. Bu işsizlik verilerinde 2017'nin aynı dönemine göre karşılaştırdığımızda, 266 bin kişilik bir artış olduğunu yani işsizler ordusunun 266 bin arttığını görüyoruz. Toplam sayı 3 milyon 607 bine çıkmış. Bu işsizlik rakamlarını biraz daha geniş bir çerçevede ele aldığımızda, artık iş aramaktan ümidini kaybetmiş olanları da dahil ederek baktığımız zaman rakamın 6 milyona çıktığını yüzde 16,6 işsizlik oranına ulaşıldığını görüyoruz. Çerçeveyi yetersiz istihdam edilenler şeklinde biraz daha genişlettiğimiz zaman ortaya 7 milyon kişilik bir rakam çıkıyor ki bu  yüzde 19,3 denk geliyor. Yani Türkiye'de 1,1 milyon üniversiteli işsiz var ve özellikle gençlerde işsizlik oranı yüzde 20 civarında yani her 5 gençten biri işsiz durumda" diye konuştu. 
'ENFLASYON SON 15 YILIN REKORUNU KIRDI'
Rakamlara bakıldığında, şu an Türkiye'de enflasyonun yüzde 25,5 civarında olduğunu ve son 15 yılın rekorunun kırıldığını kaydeden Salıcı, şunları söyledi:
''Dünyada en yüksek enflasyonu olan 10'uncu ülke seviyesine gelmiş durumdayız. Aynı ligde olduğumuz ülkelere bakarsak Liberya ve Angola gibi ülkelerle de aynı kategoriye gelmiş durumdayız. Öte taraftan AK Parti iktidara geldiğinde hep şunu ifade etmişti. 'Ülkede yoksulluk var ve biz bu yoksulluğu ortadan kaldıracağız. Yasaklar var bu yasakları da ortadan kaldıracağız' demişti. Gelmiş olduğumuz noktada Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine baktığımızda Türkiye'nin son bir yılda ödenmesi gereken 117 milyar dolarlık kısa vadeli dış borcu var. Bu 117 milyar dolarlık borcumuza karşılık Merkez Bankası'nın kasasında 85 milyar dolarlık rezerv var. Bu rezerve nakit ve altın gibi bütün değerler de dahil. Yani eylüldeki rakamlara baktığımızda her 100 dolarlık borcumuz için bir yıl içinde ödememiz gereken 72,5 dolarlık varlığımız var ve bu varlıkların tamamı nakit değil buna altında dahil. AK Parti iktidara geldiğinde bu duruma bakarsak 2002 yılında krizin hemen üzerine geldiğinde o zaman için her 100 dolarlık borca karşılık 169 dolarlık MB'nin kasasında nakit ya da gayri nakdi değerler vardı. Şu anda gelmiş olduğumuz noktada 'Türkiye'de kriz miriz yok' diyen bir cumhurbaşkanı var, 'En kötüsü geride kaldı' diyen bir Bakanlar Kurulu üyesi ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak var'' şeklinde konuştu.
'ANKARA'DA DOMATESİN EN DÜŞÜK FİYATI 5 LİRA 75 KURUŞ'
''Bugün buraya gelmeden önce Ankara'da domatesin en düşük fiyatının 5 lira 75 kuruş olduğunu gördüm'' diyen Salıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Patatesin 3,60 TL, soğanın da 4,5 TL olduğunu görüyoruz. 'Kriz miriz yok' lafını patates ve soğan alanlara anlatsınlar. Soğan depolarına baskın yaparak fiyat düşürmeye çalışan ve ekonominin temel kurallarından birhaber olan bir siyasi iktidar ile karşı karşıyayız. Bundan bir süre öncede marketlerdeki fiyatları denetim altına almak için zabıta imkanlarını kullanmaya çalışmışlardı. Devletin kasasını teslim etmiş oldukları damat Türkiye'yi bu hale getirmiş oldu. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ilk özelleştirilirken eleştirmiştik. Kamu hizmeti vermesi gereken bir alan özelleştiriliyor gelecekte bunun topluma, tüketiciye ve İstanbul'da yaşayan vatandaşlara olumsuz etkileri olabileceğini söylemiştik. Nitekim öylede oldu. Yaklaşık 860 milyon dolara sattılar. Ve dediler ki 'Biz bu parayla metro yapacağız' ve hatta hangi hatlara metro yapılacağını da söylediler. Ama şu an açıklamış oldukları hatların hiçbirinde metro yok. Üstelik yapımına başlamış olan metro hatlarının da tamamı durmuş durumda. Onun da üzerine İDO sefer iptallerine başladı belki bir süre sonrada kar edemediği için sektörden çekilecek. Vatandaşta İDO'yu kullanamadığı zaman ulaşım için köprülere yüklenecek. Zaten trafik İstanbul'da çok yoğun bir şekilde. İstanbul'u 1994 yılında beri yönetiyorlar. Hiçbir önemli sorununu çözmüş değiller.''
'SAYIN BAKAN, BU KADAR ALENİ USULSÜZLÜK GÖRDÜNÜZ MÜ?'
"Son günlerde basına yansıdı ve bir firma kilosu 28- 29 liradan fiyatla Et ve Süt Kurumu'na et satıyor'' diyen Salıcı, ''Normalde üreticiler kendi etlerini satmak için birkaç ay sıra beklerken bu firma, Diyarbakır kombinasında hiçbir sıra beklemeden götürmüş olduğu hayvanların tümünü satıyor ve etlerin kilosunu da 28- 29 liradan satıyor. Et ve Süt Kurumu 3 market zinciri üzerinden topluma ucuz et veriyor aynı firmaya. Yani kendisinden kilosu 28- 29 liraya et alımı yaptığı firmaya kilosu 20 liradan tekrar et satıyor. O firmada bu eti bu zincir firmalara satıyor. Burada bir anormallik var. Bu firma kimin? Bu firmaya niye böyle bir imtiyaz sağlıyorsunuz? Sayın Bakan, bu kadar aleni bir usulsüzlük siz daha önce hayatınızda hiç gördünüz mü?" dedi. 
'HDP İLE RESMİ GÖRÜŞMEMİZ ŞUAN YOK'
Gazetecilerden birinin, İYİ Parti ile CHP arasında yapılan görüşmelerde netleşmiş isim olup olmadığını sorması üzerine CHP'li Salıcı, şöyle konuştu: 
"İYİ Parti ile görüşmeler yapılıyor. İş birliği çerçevesi oluşacak mı, oluşmayacak mı, bunu önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz; ama bununla ilgili şu an detay açıklayabilecek bir durumda değiliz. Bir süreç var ve bu sürecin sonunda umarım, olumlu bir durum ortaya çıkar; ama bunda tabi ki İYİ Parti'deki yetkililerin de tavırları olaya katkı sağlayacaktır. HDP ile resmi bir görüşmemizde şu an yok. Saadet Partisi'yle de ilgili olarak önümüzdeki günlerde görüşmeler yapılacak.'' 

FOTOĞRAFLI