CHP Grup Başkanvekili Sinop Milletvekili Engin Altay, CHP’nin olası bir koalisyon hükümeti içinde yer alması durumunda kırmızı çizgilerinin milletvekillerinin Genel Kurul’da yapacakları yeminin içinde olduğunu söyledi.
TBMM’de gazetecilerin sorularına yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, kurulacak koalisyon hükümeti ve erken seçim ile ilgili sorulara, “Millet ortaya bir tercih koydu, bu tercihi iyi okumak ve saygı göstermek lazım. Çok seçenek var, 6-7 tane hükümet seçeneği var. AK Parti’nin içinde olacağı veya olmayacağı yeni bir hükümet hep mümkün. Erken seçim konuşmak için çok erken. Millet dün ortaya koyduğu tabloyu erken bir seçimle hemen değiştirmez. Birileri hükümet kurmakta zorluk çıkartırsa millet onu cezalandırır” açıklamasında bulundu.
Hükümetin her türlü kurulabileceğini fakat hükümetin iş yapma kapasitesinin biraz rahat olması, ömrünün en azından orta vadeli olması gerektiğinin altını çizen Engin Altay, CHP’nin kırmızı çizgilerini ise şu ifadelerle açıkladı: “Bizim kırmızı çizgimiz zaten milletvekillerinin edeceği yeminin içinde. Herkes bizim kırmızı çizgilerimiz üzerine Meclis’te yemin edecek. Ufak tefek şeyler var, koalisyon protokolü yapılırken ve hükümet programında karşılıklı konuşulur. Belli vaatlerde milletten oy istedik, o vaatlerin gerçekleşmesi konusunda elbette çok ısrarcı oluruz, ikna etmek için elimizden geleni yaparız.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Deniz Baykal görüşmesini değerlendiren Altay, “Sayın Baykan 25. Dönem Parlamentosunda oluşacak geçici Başkanlık Divanına başkanlık yapacak. Belki, Erdoğan topluma, ‘bak ben ne kadar iyi niyetliyim, milleti kamplaştırmıyorum, milletin verdiği mesajı ben de aldım’ algısı oluşturmak istiyor olabilir. Bu seçimin bir tek kaybedeni vardır, Erdoğan’dır. AK Parti seçim kaybetmedi, seçimi kaybeden Erdoğan’dır. Bu görüşmenin hükümet kurma ile ilgisi olduğuna ihtimal vermiyorum” dedi.
“Siyasi istikrarın bozulmayacağından adım kadar eminim. Bu parlamento belki 4 yıl görev yapacak bir koalisyon hükümetini çıkartacaktır” ifadelerini kullanan Altay, Türkiye’nin bir onarım programına ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal’ın adının geçtiğinin söylenmesi üzerine Altay, “Yakışır Sayın Baykal’a. Kendisi parlamentomuzun en deneyimlisi. Aktif siyasi figürler içinde Sayın Baykal’dan daha deneyimli siyasetçi yok. Sayın Baykal’ın deneyimi parlamenter sistemin iyi çalışması için anlamlı olabilir. Meclis Başkanlığı hükümet kurma süreciyle paralel giderse ayrı bir durum vardır, gitmezse ayrı bir durum vardır” diye konuştu.