Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eş Başkanları Selman Günbat ve Didar Gül, dün Bingöl Karlıova’da bir partilinin öldürülmesi, Erzurum’da ise bir kişinin yaralanmasına neden olan saldırıları kınadı.
HDP Mersin İl Eş Başkanları Günbat ve Gül, basın toplantısı düzenleyerek, dün Bingöl Karlıova ve Erzurum’da meydana gelen olaylarla seçim güvenliğine ilişkin açıklama yaptılar. HDP İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Günbat, Bingöl Karlıova’da uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Hamdullah Öğe’nin yakınlarına başsağlığı, Erzurum’da yaralanan partiliye de acil şifa diledi. Türkiye’nin, iki gün sonra kaderinin belirleneceği bir seçime gireceğini dile getiren Günbat, bu seçim sürecinde HDP’ye yönelik şiddetin üst seviyelerde hayata geçtiğini söyledi. Günbat, “Özellikle son dönemlerde ölümle ve ağır yaralanmalarla sonuçlanan saldırıların yaşandığı ülkemizde, bizler önümüzdeki seçimin bir milletvekilliği kazanma seçimi olmadığını, bir sistem sorununun oylandığını düşünüyoruz” dedi.
HDP olarak bugüne kadar seçim sürecinde sağduyulu olmaya çalıştıklarını ve kitlelerini asla provokasyonlara gelmeme yönünde uyardıklarını belirten Günbat, “Önümüzdeki iki gün içinde partimize karşı birileri ile anlaştığımız iddiaları her zaman olduğu gibi gündeme servis edilebilir. Asla kimseyle herhangi bir anlaşmamızın olmadığını bir kez daha ifada etmek istiyoruz. Bizler önümüzdeki süreçte bu ülkenin demokratikleşmesi için ne gerekiyorsa bir kez daha onu yapacağımızı, hiç kimsenin hegemonyasını kabul etmeyeceğimizi, kirli propagandalarına da alet olmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” diye konuştu.
Gül de başsağlığı ve acil şifa dileklerinde bulunarak, dünkü saldırıları nefretle kınadıklarını bildirdi. Seçim çalışmalarına başladıkları günden bu yana HDP çalışanlarına, seçim bürolarına ve araçlarına 160’ın üzerinde saldırı olduğunu dile getiren Gül, “Tüm bunlar yetmezmiş gibi linç girişimleri, yaralama ve ölümler. Tüm bu saldırıların, ülkenin demokratikleşmesine karşı sistemi savunan zihniyetin ürünü olduğunun bilinmesi gerekir. Bu seçim, ‘kaç milletvekili çıkarabilirim’ seçiminden ziyade sistemi oylama seçimidir. HDP olarak, bu saldırılara karşı bugüne kadar soğukkanlılığımızı koruduk, korumaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yaptıkları seçim çalışmalarına ilişkin bilgi de veren Gül, Genel Merkez’in hazırladığı sistemle bilgi işlem merkezinde 100’e yakın bilgisayar ve tüm alanlarda akıllı telefonlarla veri girişi yapılarak, tutanakların kayıt altına alınacağını anlattı. Yaklaşık 10 bin kişilik gönüllü kitlesiyle çalışma yürüttüklerini ifade eden Gül, seçim günü de gerekli güvenlik önlemlerinin had safhada olacağını söyledi. Parti olarak tüm sandıklara görevli veremediklerini kaydeden Gül, CHP ve MHP’ye çağrıda bulunarak, sandık görevlilerinin oyların doğru sayımı ve tutanaklar konusunda duyarlı olmalarını istedi.