HDP Mersin İl Eş Başkanı Selman Günbat, HDP’nin seçim barajını geçmesindeki asıl başarının bireysel değil, hakların ortak başarısı olduğunu belirterek, "Bundan sonraki süreçte Türkiye eski Türkiye değildir. Türkiye, barış, demokrasi ve özgürlükler talebinin haykırılacağı bir ülkedir artık" dedi.
HDP İl Eş Başkanı Günbat, 7 Haziran genel seçim sonuçlarını İHA’ya değerlendirdi. 7 Haziran genel seçimi sonucunda HDP’nin barajı geçmesini bireysel bir başarıdan ziyade, halkların ortak bir başarısı olarak değerlendiren Günbat, "Biz genelde Türkiye halklarına, özelde de Mersin halkına hayırlı olsun diyoruz. Bugün HDP’nin başarısı diye adlandırdığımız başarı, asla HDP’nin bireysel başarısı değildir. Tüm halkların ortak yaşam iradesine olan özleminin başarısıdır" diye konuştu.
Seçim süreci boyunca parti olarak ciddi risk ve tehlike altında çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Günbat, "Biliyorsunuz ki, seçim sürecinde bizler parti çalışanlarımızla birlikte ciddi tehlike ve risklerin altındaydık. Mersin ve Adana’nın bombalanması, Bingöl’deki şehit verdiğimiz arkadaşımız, Erzurum’daki canlı canlı yakma girişimi, Diyarbakır’daki patlama ve şehadetlerimiz, verdiğimiz mücadeleye tahammül gösteremeyenlerin ne kadar pervasız olabildikleri, ne kadar gözü kara olabildikleri bir seçim süreci yaşadık. Düne kadar hatta bugün de geçerli olmak üzere yaptığımız sağduyu çağrılarına kulak veren, sokaklara inmeyen, öfkesini içine atan herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ve bu öfkeyi dün sandıklara kusmuş olmalarından da mutlu olduğumuzu, minnettar olduğumuzu ifade etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"DİSİPLİNLİ BİR SEÇİM ÇALIŞMASI YÜRÜTTÜK"
Seçim sürecinde disiplinli bir ekip çalışması yürüttüklerini dile getiren Günbat, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Bu disiplinli çalışma ruhundan asla ödün vermeden, gece tüm sonuçlar netleşene kadar bu disiplinimizi, bu irademizi koruduk. Bugünkü halkların ortak iradesini ortaya çıkarmamızdaki yegane kriterlerinden sadece bir tanesidir. Burada halkların bir bütün olarak, sadece Kürt halkından, Türk halkından, Arap halkından, Alevi’den, Süryani’den ve Sünni’den ya da sadece bir Roman’dan veya bir kesimden söz etmiyorum. Kesimlerin hepsinden, inancıyla, kültürüyle, kimliğiyle kısacası ne olursa olsun kim olduğuna bakmaksızın birlikte bir özlemi hayata geçirdikleri ve bu süreçte bundan ödün vermedikleri için hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek istiyoruz."
"TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİLDİR"
7 Haziran genel seçimlerinden sonra Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını ifade eden Günbat, Türkiye’nin, barış, demokrasi ve özgürlükler talebinin haykırılacağı bir ülke olduğunu söyledi. Günbat, "Halkların isteği budur. Bundan sonraki süreçte asla ödün vermeyeceklerini, taviz vermeyeceklerini düşünüyoruz. Seçim kampanyalarımızda da halkların birlikte nasıl yaşabileceklerinin, demokratik ve onurlu bir şekilde barış içinde yaşayabileceklerinin mesajını verdik. Bu mesaj karşılığını buldu. Bu mesajın gereklerini bizler yerine getireceğiz. Seçim süresince verdiğimiz sözlerin arkasında duracağımızdan herkesin emin olması gerekmektedir. Asla söylediklerimizin dışında halkları boşa çıkaracak, üzecek bir şey yapmayacağımızı bir kez daha deklare etmek istiyoruz. Eğer bizler halklar için buradayız diyorsak, halkların ihtiyaçlarına özlemlerine taleplerine kulak vereceğiz ve o yönlü bir çalışma yürüteceğiz" dedi.
"EMANET OYLARIN KALICI OLMASINI SAĞLAYACAĞIZ"
Parti olarak günübirlik siyaset yapmadıklarını, halkların birlikteliğini savunduklarını belirten Günbat, "Birlikte onurlu bir şekilde, barış içinde demokratik bir zeminde yaşamdan söz ediyoruz. Şimdi bu iddia ile yola çıktığınızda, elbette ki insanlar size emanet verdikleri oyların bir sonraki dönemde geri alınacağını önüne koyarak yapar. Eğer bunun alt yapısını oluşturmaz, halkları hayal kırıklığına uğratırsanız, elbette ki, o oylar bir sonraki seçimde mutlaka geri gidecektir. Hayata geçirmek istediğiniz projelerin pratik adımlarını net olarak attığınız zaman ve bunun çalışmasını rahat bir şekilde yapabildiğiniz zaman, HDP oylarının kalıcı olmasını sağlayabiliriz. Biz emanet oylarımızı tam tersine bu partinin en katı savunucuları haline getirmek için bir çaba ve bir çalışma içinde olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Verdiğimiz sözlerin arkasındayız" ifadelerini kullandı.
"KADINLAR HDP’NİN LOKOMOTİFİDİR"
HDP’nin aynı zamanda bir kadın partisi olduğunun, kadın hareketi olduğunun altını çizen Günbat, "Kadınların HDP’den meclise gitmesi bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesidir. Eğer birlikte yaşıyorsak, eşit şartlarda birlikte yaşamı da paylaşmak zorundayız. Kadınlar HDP’nin lokomotifidir. Mücadelesinde de kadınların ne kadar tutarlı olduğunu gören bir yerdeyiz. Meclis’e Mersin’in özellikle bu dönem gönderdiği kadın adayının da bizim adayımız olması bizim açımızdan sevindirici durumdur. Sevindirici derken iyi ki başka bir kadın aday gitmemiş anlamında değil, keşke diğer partiler de birer ikişer tane gönderebilmiş olsaydı, keşke seçilebilecek sıradan gösterebilmiş olsaydılar, bu iradeyi ortaya koyabilseydiler. Mersin’deki kadınların mücadelesinin savunucu, öncüsü Çilem Öz olacaktır. Sadece HDP’li kadınların değil, Mersin’deki tüm kadınların sesi olacaktır" diye konuştu.
Hükümetin kurulamaması nedeniyle erken seçim ve doğabilecek koalisyon durumu hakkında yerel yönetimlerin görüş belirtmesini doğru bulmayan Günbat, "Genel politikaları biliyorsunuz. Genel merkezlerimiz belirler. Tabii ki, istişareler sonucu yapılan toplantılar değerlendirmeler sonucu ortaya çıkacaktır. Onun için genel merkezlerimizin, eş başkanlarımızın yapacağı açıklamalar bizi bağlayacaktır. Ama şunu da ifade etmek gerekir, biz halklara verdiğimiz sözleri yerini getireceğiz. Bu kadar somut" dedi.