Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Şiddet eylemini kim yaparsa yapsın mahkum etmemiz gerekir" dedi.
HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, parti çalışmalarını için geldiği Malatya da basın toplantısı düzenledi. Musul ve Halep’te yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Yapıcıoğlu, “Eskiden savaşlar bir meydanda karşılıklı olarak savaşılırdı. Şu anda savaşların da şekli değişti. Özellikle son günlerde gündemde olan Musul daha öncesinde Halep’te Musul savaş kelimesinin ne anlama geldiğini bilmeyen hatta savaş kelimesinin telaffuz edemeyecek yaşta olan bebeklerin üzerine yüzlerce kişi öldürebilecek nitelikte bombaların uçaklarla helikopterlerle atılmasının adı savaş değildir. Bu başka bir şeydir. Şiddet eylemini kim yaparsa yapsın mahkum etmemiz gerekir. Eğer böyle yapmazsak gelecek. Bundan çok daha kötü olacak” ifadelerini kullandı.
Ülke gündemine dair de değerlendirmelerde bulunan Yapıcıoğlu, Başkanlık sistemi ile ilgili yeni bir evreye geçildiğini belirterek “Hükümet Anayasa değişikliği ile ilgili daha önce mini bir paket hazırlayacağını söylemişti. Bugün basına yansıdığı kadarıyla takriben 100 maddelik bir değişikliğin bütün olarak Anayasada başkanlık siteminin diğer bütün diğer devlet kurumlarıyla ilişkilerini de kapsayacak şekilde bir anayasa değişikliğinin ön görülüyor. Bunların nasıl olacağı ile ilgili henüz yeterince detay yok. Ama bu sağlıklı bir gelişmedir. Başkanlık sisteminin nasıl olacağı adına Türk tipi başkanlık denilen bu sistem ile ilgili bazı ipuçları belirdi” diye konuştu.
15 Temmuz Darbe girişimi ile ilgili de düşüncelerini paylaşan Yapıcıoğlu “15 Temmuz darbe girişiminden sonra çok yoğun bir şekilde bu konular tartışıldı. Operasyonlar yapıldı. Birçok kamu personelli görevden uzaklaştırıldı. 30 binin üzerinde tutuklama kararı var. FETÖ denen bu yapılanmanın örgütün özellikle devlet kurumlarından emniyet askeriye, adliye ve mülkiye içerisinde çok yoğun bir şekilde kadrolaştığı anlaşılmış oldu. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi adalet teşkilatıydı. Yani adliye içerisinde hakim savcı katibinden mübaşirine kadar çok yoğun bir kadrolaşmaya giden bu yapılanma ellerine geçirdiği bu yargı gücünü soruşturmanın ilk aşamalarından emniyet kuvvetlerinde ki adamlarında işin içine katarak pek çok kesime çok büyük mağduriyetler yaşattı. Bunun gibi birçok kesim FETÖ denen örgütün kumpaslarından çok büyük mağduriyetler yaşadı. Malatya da bunun yakın şahitlerinden bir tanesidir. Malatya da yoğun olarak faaliyet gösteren kesimlerde nasibini almıştır” ifadelerine yer verdi.