İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, muhtarların özlük haklarının ve sosyal statülerinin iyileştirilmesinin yanı sıra görevlerini ifa ederken verimliliklerinin de arttırılmasının, devletin ilgili birimleriyle olan ilişkilerinin daha etkin ve hızlı hale getirilmesinin hedeflendiğini ve gerekli adımların süratle atıldığını kaydetti.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ’’19 Ekim Muhtarlar Günü’’ dolayısıyla yayınladığı mesajda, "Devletin, vatandaşa dokunan en sıcak eli ve vatandaş nezdindeki belki ilk kapısı olan muhtarlarımıza ilişkin özellikle son yıllarda ortaya konulan yeni yaklaşımın doğal bir neticesi olarak, 19 Ekim 2015 tarih ve 29507 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2015/11 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile her yıl 19 Ekim tarihinin ’Muhtarlar Günü’ olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Yerel yönetimden gelen bir liderin önderliğinde ülkemizin 2002’den sonra geçirmeye başladığı büyük değişimin içinde muhtarlarımızın yer almaması elbette ki düşünülemezdi. Sadece özlük haklarının ve sosyal statülerinin iyileştirilmesi bir yana, görevlerini ifa ederken verimliliklerinin de arttırılması, devletin ilgili birimleriyle olan ilişkilerinin daha etkin ve hızlı hale getirilmesi hedeflenmiş ve gerekli adımlar süratle atılmıştır. Bu yaklaşımın neticesi olarak 2002’de 97 TL olan muhtar maaşları bugün bin 375 TL seviyesine çekilerek özlük haklarında önemli bir gelişme ortaya koyulmuştur. Yine, muhtarlarımızın merkezi idare ile ilişkilerini güçlendirmek ve vatandaş taleplerinin etkin şekilde ilgili kurumlara iletilmesini sağlamak amacıyla bakanlığımızca www.muhtar.gov.tr adresinde ‘Muhtar Bilgi Sistemi’ hayata geçirilmiş, her muhtarımızın bu sistem üzerinden online olarak taleplerini iletmesi sağlanmış, taleplerin etkin şekilde takibi ve sonuçlandırılması için büyükşehir belediye başkanlıkları bünyesinde ’Muhtarlar Daire Başkanlığı’, il ve ilçe belediye başkanlıklarında ’Muhtarlar Müdürlüğü’ adıyla sorumlu birimler kurulmuştur" dedi.
50 bin 26 köy ve mahalle muhtarının hayat standartlarının yükseltilmesi ve devletle olan iletişimlerinin güçlendirilmesinin sadece doğrudan muhtarların değil, vatandaşlara götürülen hizmet kalitesinin arttırılmasına yönelik, modern ve çağdaş bir anlayışı da bünyesinde barındırdığını belirten Soylu, "Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın muhtarlarımızla rutin hale getirdiği buluşmaları, vatandaşımızla devletin en üst kademeleri arasında duygudaşlığın pekişmesini sağlamaktadır. Sadece bulunduğu beldenin sorunlarını değil, tıpkı 15 Temmuz gecesinde olduğu gibi demokrasimizin tamamını savunmak adına şehit düşerek bu vatana hizmeti en üst seviyeye taşıyan kahraman muhtarlarımızın varlığı, muhtarlarımızın sorunlarına, beklentilerine daha fazla özen göstermek noktasında bizlere büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Bu vesileyle, görevi başında bu millete hizmet için şehit düşen bütün muhtarlarımıza Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyor, kıymetli muhtarlarımızın bu ilk ’Muhtarlar Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum’’ ifadelerini kullandı.