Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Murat Karayalçın, "Sıra dışı bir seçim yaşadık. Seçmenlerimiz AK Parti’ye hükümet kurma görevini vermemiştir. Seçmen, başkanlık sistemine açık bir şekilde hayır demiştir” dedi.
CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, sandıkların açılması ve oranların ortaya çıkmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin sıra dışı bir seçim yaşadığını belirten Karayalçın, “Kutuplaştırılan Türkiye seçmeni bu seçimde ana tema olarak AKP’nin düşürülmesini ve rejimin sürdürülmesini görüşmüşlerdir ve bu çerçevede oy kullanmışlardır. AK Parti Türkiye genelinde 8 puan, İstanbul özelinde 9 puan kaybetmiştir. Seçmenlerimiz AK Parti’ye hükümet kurma görevini vermemiştir. Seçmen başkanlık sistemine açık bir şekilde hayır demiştir. Başkanlık sistemi artık son bulmuştur” dedi.
İstanbul’da bir puan oy kaybettiklerini belirten Karayalçın, "İstanbul’da HDP’nin oyları 8 puan arttı. Seçmen sayısının arttığı göz önüne alındığında CHP’nin oyunu koruduğunu söyleyebiliriz. Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye’nin ikinci partisidir ve hükümeti kurma olasılığı çok yüksektir. Muhalefet partileri seçimden önce AK Parti ile koalisyon kurmayacaklarına ilişkin sözlerini tutarlarsa anayasanın işleyişi gereği Cumhuriyet Halk Partisi hükümeti kurabilecektir” diye konuştu.
HDP’ye CHP seçmeni tarafından verilen oyları da değerlendiren Karayalçın, “Sırrı Süreyya Önder kendilerinin emanet oy aldıklarını söyledi. O bu seçim özelliğinden kaynaklanıyor. Az önce dediğim gibi eğer AK Parti düşürülecekse, tek başına hükümet kurmanın önüne geçilecekse bu ancak HDP’nin barajı aşmasıyla olacaktı. Bu algı burada çok belirleyici ve etkili olduğunu gördük. O nedenle Sırrı Süreyya Önder’in dediği gibi emanet oylar HDP’ye gitmiştir” ifadelerini kullandı.
AK Parti ile CHP’nin koalisyon yapma ihtimalinin olmadığını belirten Karayalçın, “AK Parti kapımızı çalarsa o kapıyı açarız ama en fazla çay içeriz. Onun ötesinde bir olasılık görmüyorum. Ben parti yönetiminde değilim. Bu kararı tabii parti meclisi verir ancak İstanbul İl Başkanı olarak böyle bir ihtimal görmüyorum" dedi.