Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de 6.5 milyon konutun yenilenecek olmasından dolayı inşaat sektörünün önünün açık olduğunu belirterek, müteahhitlerin meslek odası statüsüne dönüşmesine tereddütsüz destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.
Maliye Bakanı Şimşek, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’ni (GAİMDER) ziyaret etti. GAİMDER Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ve katılımın yüksek olduğu toplantıda, Bakan Şimşek’in yanı sıra Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da hazır bulundu. GAİMDER Başkanı İbrahim Apa, Bakan Şimşek’e sorunlarını ve taleplerini aktardı. Gaziantep’in dinamik bir şehir olduğuna dikkat çeken Apa, arsa fiyatlarının yüksek olmasının sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. Apa, arsa fiyatlarında dengenin sağlanması için destek istedi. Müteahhit olmayla ilgili yasal bir tanım olmadığı için dileyen herkesin müteahhit olabildiğini, bunun da sektöre zarar verdiğini söyleyen Apa, ‘’Meslek odası statüsüne bir an önce kavuşmak için Meclis’ten yasal düzenlemenin çıkmasını istiyoruz. Ayrıca kentsel dönüşüm projelerinde özel sektörün daha fazla pay almasını talep ediyoruz. İş Güvenliği Yasası, yapı denetim şirketlerine ödediğimiz ücretlerin gider olarak gösterilememesi ve SGK’nın yapı sınıfı tespitiyle ilgili sorunlarımız var’’ diye konuştu.
Apa, Köy Hizmetleri arazisiyle ilgili planlamanın ise yeniden gözden geçirilip daha küçük konut adaları ile satışa sunulması halinde Gaziantep’in eğitim bütçesine çok ciddi bir katkı sağlanacağını söyledi.
BAKAN ŞİMŞEK: "SEKTÖRÜ DESTEKLEYECEK PROJELERİMİZ OLACAK’’
Bakan Şimşek ise, müteahhitlerin meslek odası kurmasında kendi bakanlığınca bir sakıncanın bulunmadığını belirterek, bu yasa Meclis’e geldiğinde hiç tereddüt etmeden destek vereceklerinin sözünü verdi. Şimşek, Gaziantep’e geldiğinde kendisine konut açığıyla ilgili problemlerin iletildiğini ve acil olarak ilk etapta organize bölgesinde 5.6 milyon metrekare araziyi ücretsiz verdiğini açıkladı.
İnşaat sektörünün milli gelirdeki payının 5.9 olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, Avrupa ülkelerinde bu oranın yüzde 6 olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de önümüzdeki dönem inşaat sektörünün canlı olacağını söyleyen Şimşek, ‘’Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye’de 6.5 milyon konut yenilenecek. Sektörün önü açık. Konut ve diğer projelerde yapacağımız çok iş var. Gaziantep’e baktığımızda belediyeler yeni alanları hızla imara açtılar. 100 bin yeni konut yapacağız. Polateli OSB bölgesinde de 19 milyon metrekarelik konut ve sanayi arazisini hazine aracılığıyla devredeceğiz. 50 bin konut projesi sizin sektörünüzü büyültür. Sizin de büyük düşünmenizi istiyoruz. Çünkü biz önümüzdeki 100 yılın projelerini hazırlıyoruz’’ diye konuştu.
Bakan Şimşek, daha sora müteahhitlerin sorularını cevaplandırdı. Bakan Şimşek, Köy Hizmetleri arazisi, tapu harçlarının yüksekliği ile ilgili talepleri de değerlendireceklerini belirterek, ‘’Bakanlığımla ilgili sorunlarınız da her zaman yanınızda olacağım’’ şeklinde konuştu.