CHP Trabzon Milletvekili adayı Avukat Haluk Pekşen, partisinin ve kendisinin Trabzon için hazırladığı projeleri vatandaşlara anlatarak 7 Haziran’da yapılacak seçimlere destek istedi.
CHP Trabzon milletvekili adayı Avukat Haluk Pekşen, seçim çalışmalarını ilçelerde sürdürdü. Doğup büyüdüğü Yomra’da esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen Pekşen, 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde CHP’nin Türkiye, kendisinin de Trabzon için hazırladığı projelerini anlatarak, bu konuda topluma olumlu mesaj vermeye çalıştı. Pekşen, partisi CHP haricinde Yomra’nın Kaşüstü mahallesinde marangozcular sitesi esnafını gezdi.
Pekşen, yaptığı ziyarette kızılağaç yetiştiriciliği ve sanayisi konusunda marangozlara bilgi sundu.
Ordu- Hopa arasında daha çok sulak alan ve dere kenarlarında yetişen kızılağacın aslında büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu belirten Pekşen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya yolcu gemileri ve yat sanayinin en önemli ham maddelerinden biri suya dayanıklı kontrplak ve ahşap ürünleridir. Suya dayanaklı kontrplakın üretildiği ağaç kızılağaçtır. Ancak ekonomik değer taşımadığı gerekçesiyle kızılağaç daha fide aşamasındayken kesiliyor. Karadeniz Kalkınma Bankası desteğiyle özellikle verimsiz dere yataklarında kızılağaç yetiştiriciliği desteklenerek büyük bir ekonomik kaynak oluşturulacak. Türkiye’nin yalnızca kontrplak ithalatı için yıllık 250 milyon dolar ödediği düşünüldüğünde ortaya çıkacak ekonomik büyüklük kolayca görülebilir. Bu ekonomik bütçe Trabzon’a kazandırılacak. Bu konuda yetiştiricilere karşılıksız 25 bin lira hibe kredi verilecek. Kızılağaçtan üretilecek su kontrplağının yolcu gemilerinde kullanılır aşamaya gelmesi için 7 yıl geçmesi gerekiyor. Bu süre zarfında üreticilerimize her türlü üretim altyapısı sağlayarak bu ürünü sanayiye kazandıracağız ve bununla birlikte çok önemli ölçüde istihdam sağlamış olacağız. Ayrıca, parkları, bahçeleri, şehirleri süsleyen farklı türdeki peyzaj ağaçlarında en iyi yetiştirme koşullarına sahip Karadeniz bölgesinde yetiştirilecek ve bölge ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak."
"DAĞLARI VE YAYLALARIMIZI EKONOMİYE KAZANDIRACAĞIZ"
Karadeniz dağları ve yaylalarının ekonomiye kazandırılacağını belirten Pekşen, şunları söyledi: "Karadeniz dağlarıyla aynı coğrafi özelliklere, aynı bitki örtüsü, aynı kış koşullarına sahip olan Avrupa Alplerinde her yıl 60 milyon avro kazanılırken biz dağlarımıza sahip çıkamadığımızdan bu kaynak heba oluyor. Uluslararası turist taşıyan en önemli ziyaret merkezlerinden biri Trabzon olacak. Dünyanın en fazla gelişme gösteren turizm alanlarından biri de gemilerle yapılan turlar. Bu gemiler her yıl yeni turizm merkezi arayışı içinde. Bu turizm sektörü için Trabzon cazibe merkezi haline getirilecek. Bölgemize gelen turistler artık gemilerden indiklerinde sadece kısa bir ziyaretle geriye gemilerine dönmeyecek, turistik merkezlerimizi, müzemizi, ziyaret edecek, harcama yapacak ve Trabzon ekonomisine katkıda yüksek olacaktır"
"TRABZON’UN TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ"
Pekşen, Trabzon doğasının ve yeşilinin yanında önemli tarihi ve kültürel mirasa da sahip bir kent olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu miras neredeyse hiç değerlendirilememektedir. Trabzon kalesi, Akçakale, Gülbahar Hatun Camisi ve Türbesi, İskender Paşa Camisi, Sümela Manastırı, Vazelon Manastırı, Vakıfhan, Fatih Hamamı, Sekiz Direkli Hamam, Zağanos Köprüsü gibi tarihi yapılar, Ayasofya Müzesi gibi müzeler, yaylalar, akarsular, muhteşem doğa, Uzungöl Tabiat Parkı, Altındere vadisi, Milli parklar, kuyumculuk, Sürmene bıçakçılığı, yöre mutfağı, yamaç paraşütü, olta balıkçılığı, cip safari, imkânları gibi saymakla bitiremeyeceğimiz pek çok imkan ve özellik değerlendirmeyi, turizme kazandırılmayı ve bölgeye büyük bir ekonomik katkı sağlamayı beklemektedir. Bunlarla ilgili uzun yıllardan beri çalışmalarım var. Vatandaşlarımız bu projelerin bir an evvel hayata geçirilmesini istiyor. Biz bu projeleri hayata geçirilmesi noktasında hazırlıklarımızı tamamladık ve halkımız da destek verdiği takdirde bunları yaşama geçirmek için çalışacağız”