Ülkemizin yetiştirmiş olduğu önemli sosyolog, düşünür ve yazarlarından olan mütefekkir rahmetli Seyyid Ahmet Arvasi, Ağrı ilinin Doğubeyazıt İlçesinden doğmuş olup, ailece Van'ın Bahçesaray ilçesine bağlı Arvas (Doğanyayla) köyünden olup, vefatına yakın bir tarihte (1988) köşe yazısında kaleme almış olduğu, “Doğu Anadolu Gerçeği” başlıklı yazısını bugün uzun zamandır, Doğu Anadolu’da yaşadığımız hain terörle belasıyla ilgili mücadelemize ışık tutması noktasında bilgilerinize aktarıyorum.

Sosyolog, yazar Seyyid Ahmet Arvasi, “Düş­man­la­rı­mızın bü­tün mak­sa­dı Tür­ki­ye’mi­zi böl­mek, Or­ta­do­ğu’ya kon­mak ve İs­lâm dün­ya­sı­nı da­imi bir sö­mür­ge sta­tü­sü için­de tu­ta­rak yi­yip bi­tir­mek. Bu­nun için, Hı­ris­ti­yan Ro­ma, Kı­zıl Mos­kof, kin­dar Fran­sa, kur­naz İs­ra­il, fır­sat­çı Yu­na­nis­tan ve da­ha ni­ce­le­ri, Müs­lü­man-Türk’ün yı­kıl­ma­sı ve İs­lâm dün­ya­sı­nın sö­mür­ge­leş­me­si için el ele ver­miş bu­lun­mak­ta­dır. Er­me­ni ve bö­lü­cü te­rö­rist­le­ri açık­ça hi­ma­ye eden, akan Türk ka­nı­na al­dır­ma­yan, Türk’ün ve İs­lâm’ın göz­yaş­la­rı­nı sa­dist­çe bir zevk­le sey­re­den, haince oyun­lar ter­ti­p e­den düş­man­la­rı­mız, ar­tık apa­çık or­ta­da­dır. Va­ta­nı­mı­zın, bu “Bin yıl­lık Türk Yur­du” olan top­rak­la­rı­nı biz­den ko­par­mak is­te­yen­ler, o böl­ge­ler­de ya­şa­yan in­san­la­rı­mı­zın Türk­lü­ğü­nü tar­tı­şı­lır hâ­le ge­tir­mek is­ti­yor­lar. Hâlbuki Do­ğu ve Gü­ney Do­ğu Ana­do­lu’da ya­şa­yan Türk­le­rin, Or­ta As­ya’dan Ana­do­lu’ya ge­len ilk Türk bo­yu ol­duk­la­rı, Or­hun Abidelerinde de ad­la­rı­nın geç­ti­ği bi­lin­mek­te­dir. Sor­mak is­te­di­ğim hu­sus şu; “Ne­den bu böl­ge­de­ki in­san­la­ra ay­rı­lık şu­uru ve­ril­mek is­te­ni­yor?”


... Şu­nu hiç­bir za­man ak­lı­mız­dan çı­kar­ma­ma­lı­yız; em­per­ya­list­le­rin asıl he­de­fi, her ta­ra­fı şe­hit kanlarıyla su­lan­mış olan bu top­rak­la­rı biz­den ko­par­mak su­re­tiy­le, Ana­do­lu Türk­lü­ğü ile Do­ğu Türk­lü­ğü ara­sın­da bir tam­pon böl­ge koy­mak­tır.” şeklinde yazmıştır.