Rize Muhtarlar Federasyonu'nun 8. İstişare buluşması Pazar ilçesinde yapıldı. Federasyon başkanı Mustafa Erbaş, yönetim kurulu üyeleri, ilçe dernek başkanları ve temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya Pazar Kaymakam Vekili Coşkun Öztürk, Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Rasim Çorbacı’da konuşmacı olarak katıldı.

Birlik ve dayanışma temalı toplantının açılış konuşmasını yapan Pazar Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Rıza Avcı, muhtarlık görevinin onurlu ve şerefli bir makam olduğunu vurgulayarak muhtarlarında yöresinin en onurlu ve şerefli kişileri olmaları gerektiğini söyledi. Başkan Avcı: “Muhtarlar, köyünde veya mahallesinde devletin temsilcileridir. Muhtarlar hizmetlerin alınmasından uygulanmasına, suçların önlenmesine kadar önemli kurumlardan birisidir. Muhtarlarımızın özlük hakları Sayın Cumhurbaşkanımızın sayesinde bugün iyi seviyelere gelmiştir. Muhtarlık bir onur, şeref görevidir. Muhtar yöresinde en onurlu, en şerefli kişi olmak zorundadır.”

AK Parti iktidarının muhtarlara verdiği değere değinen AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Rasim Çorbacı : “Millet tarafından seçilmiş olmak bu dünyada ulaşılabilecek payelerin en yükseklerinden biridir. Sayın Cumhurbaşkanımız için muhtar dahi olamaz diyen zihniyetler aslında milletin seçtiklerine asla samimi olarak bakmamışlardır ve milletin seçtiklerine değer vermemişlerdir.”

Muhtarların 24 saat mesai ve dini, dili, ırkı ve siyasi ayrım gözetmeksizin insanlara hizmet ettiğini belirten Rize Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mustafa Erbaş: “Federasyon olarak geleneksel hale getirdiğimiz Birlik ve Dayanışma toplantılarımızın 8.’sini Pazar ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Desteği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. 19 Ekim’i Muhtarlar Günü ilan eden ve muhtarlarımızın ödeneklerinden sosyal güvencelerinden silah ruhsatlarına kadar her konuda bizlere destek veren sarayda ağırlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize muhtarlar adına teşekkür ediyorum. Muhtarlarımız hizmette köprü görevi yaparlar. Bu noktada hizmeti veren ile hizmeti alan arasındaki diyaloğu sağlayacak olan muhtarlarımızın her iki tarafla da diyaloğunun iyi olması gerekir. Biz federasyon olarak muhtarlarımızla bulunduğu bölgenin hizmet verenlerini bir araya gelerek karşılıklı diyalog ortamının daha da geliştirilmesi için dönem dönem bu birlik ve dayanışma toplantılarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu konuda destek veren herkese tekrar teşekkür ediyorum.

Muhtarlarımızın belirli bir mesai saati yoktur. 24 saat nöbet tutarlar. Son yıllarda birçok özlük hakkımızda iyileştirmeler sağlandı. Ancak diğer konularında bir an önce yasallaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunların en başında muhtarların seçim sistemi geliyor. Bu kutsal ve zor göreve liyakatli insanların seçilebilmesi için sistemin değişmesi gerekiyor. Muhtarlarda tıpkı belediye başkanları, milletvekilleri gibi seçime bir ay kala adaylık başvurularını yapmalı ve adaylık şartlarını taşıyanlar birleşik oy pusulasında yer almalıdır. Böylece hem daha liyakatli olanlar aday olmuş olur hem de seçimlerden sonra yaşanan görevden alınmaların ve tekrar seçim yapılması olayının da önüne geçilmiş olur. Bunun gibi birçok yasanın çıkması için çalışmalarımız sürüyor.”

Muhtarların çok önemli bir görev üstlendiğini belirten Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa: “Muhtarlar gerçekten çok önemli görevler yapıyorlar. Devlet kurumları ile vatandaş arasındaki iletişimi sağlayan çok önemli bir kişidir bizim için. Bu kutsal görevi layıkıyla yerine getirenlere teşekkür ediyorum Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.”

Hizmet verirken muhtar varsa hizmetin yerine başarılı bir şekilde ulaşması daha kolay olduğunu belirten Pazar kaymakam Vekili Coşkun Öztürk: “Bu tür toplantılar birlik ve beraberliğe vesile olan güzel buluşmalar. 8 yıldır kaymakamlık yapıyorum. Bu süre içerisinde görev yaptığım yerlerde muhtarlarımızla ilişkilerimiz çok iyi olmuştur. Köylerde yaptığımız hizmetlerde eğer muhtar varsa iyi ve nitelikli iş çıkartmayı beceriyoruz. Ama muhtar görevini yerine getirmiyorsa bizler kaymakam olarak ne kadar mücadele etsek de bir noktadan sonra istediğimiz neticeyi alamıyoruz. Amacımız devlete, vatana hizmet etmektir. Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından olan muhtarlar idare sisteminin en küçük yapı taşlarıdır.

Türkiye’de sadece 4 ilde muhtarlar federasyonu kurulmuş bunlardan bir tanesi de Rize, bundan dolayı muhtar arkadaşlarımızı ve başkanımızı kutluyorum. 550 kişiden oluşan önemli bir sivil toplum kuruluşu kendileri ile ilişkilerimizi en iyi şekilde yürüteceğiz”

Program dahilinde Pazar Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığına ziyaretler yapıldı.