Yapılan üretimin arz talep dengesini karşıladığını belirten Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan: “Bilindiği üzere çay sektörü ve çay tüketimi yıllar içerisinde artmış günümüzde ülkemizin önemli geçim kaynaklarından biri olmuştur. Şu anda halihazırda 829.505 bin dekar çaylık sahada 212.692 bin üretici çay tarımı yapmaktadır. Üretilen yaş çay miktarları ortalama 1.200-1.300 bin ton arasında değişmektedir. 2017 yılında borsamızda özel sektör 746.133.508 ton, Çaykur 525.362.936 ton olmak üzere toplamda 1.271.496.444 ton yaş çay tescil ettirilmiştir. Bu yaş çaydan 254 bin ton kuru çay elde edilmiştir. 2017 yılında çok sektörü verimli bir yıl gerçekleştirmiştir. Yapılan üretim arz talep dengesini karşılamaktadır.”

Türk Çayı Analizler Tam Not Aldı

Rize Ticaret Borsası Akredite Özel Gıda Laboratuvarı’nın 2017 kuru çay analizleri sonucunda Türk Çayının tam not aldığını belirten Başkan Erdoğan: “Yapılan analizler sonucunda siyah çay parametreleri ortalama verileri rutubet oranı “3,60g/g%” , su ekstraktı oranı “30,17 g/g%” ve ham selüloz oranı “14,44 g/g%” dır. Sonuçlardan gördüğümüz üzere üreticilerimiz artık yaş çay alımından depolamaya kadar çay üretimine daha fazla dikkat etmektedir. Türk çayında kalite oranlarının artması, zirai ilaç kalıntısı olmaması ve aromasının tercih edilen seviyede olmasından dolayı dış pazar talebi artmaktadır. Bu avantajları iyi değerlendirip, ihracatımızı arttırmamız gerekiyor.”

Çay Borsası Türk Çayına Yeni Bir İvme getirdi

Dünyada ki çay üreticisi ülkelerin yıllardır uyguladığı borsacılık sistemi Rize Ticaret Borsası tarafından kurularak çay sektörüne kazandırdıklarını belirten Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan: “ Türk çay sektörünün dünya çay sektörüyle rekabet edebilmesi için Çay Borsaları elzemdir. Bu bilinçle kurduğumuz Borsacılık sistemi şimdiden Türk çayına yeni bir ivme getirdi. 2017 yılı Mayıs ayından itibaren aktif olarak faaliyet gösteren Çay İhtisas Borsamızda; 2017 yılında 918.150 Kg kuru çay satışı gerçekleşmiştir. Çay satış fiyatı en düşük 11,35 TL’den başlamış, yıl sonu itibari ile en yüksek 14,10 TL satış fiyatı gerçekleşmiştir. Bu satışların 2018 yılında artarak devam edeceği temennisindeyim.”

İhracatımızı Artırıp Ekonomiye Katma Değer Kazandıracağız

Türkiye’nin dünya çay üretiminin yaklaşık yüzde 6’sını gerçekleştirmesine rağmen, üretim maliyetleri dünya fiyatlarının çok üstünde olduğu belirten Erdoğan: “Üretim maliyetleri dünya fiyatlarının çok üstünde olduğu için, piyasa koşullarında ihracat yapamayan ülke konumundadır. 2017 yılında toplamda kuru çayda 5.348 bin ton ihracat, 21.700 ton ithalat yapılmıştır. Ülkemizin iklim koşullarından dolayı çay üretimimiz diğer dünya çay üreticilerinden farklı olarak zirai ilaç kullanılmadan yapılmaktadır. Yarı organik olan Türk çayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğiyle organik gübreye geçtiği zaman daha da avantajlı hale gelecektir. Türk çayında kısa vadeli hedefimiz organik gübreye geçiş uzun vadeli hedefimiz ise organik üretime geçiş olacaktır.”

Dünyanın en çok çay tüketen ülkesi olduğumuz için bizim üretimimiz iç tüketimi ancak karşılamaktadır diyen Mehmet Erdoğan “Bu sorunu çözebilmek için aynı zamanda yeni çaylık alanları yapılması gerekiyor. Dünyadan sudan sonra en çok tüketilen içecek olan çayın ihracatının arttırılması ülke ekonomisine önemli katma değer kazandıracağına inanıyorum. Borsa olarak bu konuda birçok çalışma yürütüyoruz. En önemli çalışmalarımız arasında başta Türk çayını dünyaya tanıtmak. İhracatın arttırılmasını sağlamak yanında üretim kalitemizi maksimuma çıkarma, üretim teknolojimizi dünya standartlarının üzerine çıkarmak için çalışmalar yaptık. İnanıyorum ki tüm bu çalışmalar Türk çay sektörünü dünya çay sektörüyle rekabet edebilecek seviyelere taşıyacak. “