Sri Lanka Ankara Büyük Elçisi P.M. AMZA ve Karadeniz Bölgesi Sri Lanka Fahri Konsolosu Atilla Ataman Rize Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek Türk Çay Sektörü hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı Resul Okumuş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Uzun, Yönetim Kurulu Üyesi Turgay Turna ve Genel Sekreter İsmail Kocaman hazır bulunduğu ziyarette Türkiye- Sri Lanka arasındaki işbirliğini araştırmak, çayla ilgili iki ülke arasında nasıl ortaklıklar kurulabileceği konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.

Büyükelçi AMZA, “Sri Lanka olarak Türk çay sektörüyle işbirliği halinde çalışmak isteriz. Türk çay sektörünün gelişimi için her türlü teknik ve eleman desteğini verebiliriz” dedi. Ayrıca AMZA, Türkiye’nin Ortadoğu ve Kafkasya’nın merkezi olduğunu, Türkiye üzerinden Ortadoğu ve Kafkasya’ya açılmak istediklerini, Türkiye ile her türlü ortaklığa hazır olduklarını, Tür Çay Sanayicisinin Sri Lanka’ya yapacakları yatırımlarda büyük destek vereceklerini ifade etti.


Türk çayının gelişimi için dünyanın dördüncü büyük çay üreticisi ülkesi olan Sri Lanka’ya gittikleri araştırma gezisinde Sri Lanka çay üretimini detaylı incelediklerini ifade eden Meclis Başkanı OKUMUŞ, “Sri Lanka’nın çay üretim bilgilerinden bizde yararlanmak isteriz. İki ülkenin ortaklaşa çalışması konusundan elimizden ne geliyorsa yaparız” dedi.

Görüşmede söz alan Başkan Yardımcısı Hasan Uzun, “Daha önce Rize heyetiyle Sri Lanka ziyaretimizde Enformasyon Bakanıyla yaptığımız görüşmede Türkiye’nin kendilerini için önemli bir pazar olduğunu, 2014 yılında Sri Lanka’nın  Türkiye’ye 34 bin ton çay ihraç ettiğini, 2015 yılında 45 bin ton ihraç ettiklerini söyledi.  Ama ne yazık ki Türkiye’nin resmi kayıtlarında böyle ihracat rakamları bulunmamaktadır.  Türkiye’nin Sri Lanka için önemli bir pazar olduğunu biliyoruz” dedi.