Ak Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar ve Ak Parti Rize teşkilatı Rize Ticaret Borsası’nı(RTB) ziyaret ederek. RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Meclis Başkanı Resul Okumuş ve RTB meclis üyeleriyle bilgi alışverişinde bulundular.
Ziyarette Başkan Erdoğan, RTB’nin yapmış olduğu çalışmalar, Rize’nin ve çay sektörünün sorunları hakkında Milletvekili Hikmet Ayar’a detaylı bilgi vererek çözümleri hakkında yardım istedi. Görüşmede; Milletvekili Ayar, Türk çayının gelişimi için Çaykur ve özel sektörün bir seferberlik halinde çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Çay Kanun Tasarısı Biran Önce Yasalaşmalı
Çay kanunu tasarısının Rize ve çay sektörünün önemine değinen Erdoğan, “ Çay kanun tasarısını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’e en son Rize ziyaretlerinde kendilerine illettik. Kanunun maddeleri 30 maddeydi. Bakan bey kanunu daha öz anlaşılır ve çay sektörünü tamamen kapsayacak maddelerle bir daha gözden geçirilmesini istedi.  Çaykur’la yaptığımız çalışmalar sonucunda kanunun maddelerinde revizyon yapıp 13 maddeye düşürdük. Bakan beyin özellikle kanunda olması istediği organik çay havzaları oluşturması konusu, çay paketleme fabrikalarının Rize’ye taşınması, çuval çayın borsadan geçirilmesi maddeleri yeni çay kanununda yer aldı.  Düzenlenmiş haliyle Başbakanlığa gönderilecek kanunun çay sektörünün %80 sorunlarını çözeceğine inanıyorum. Sayın vekilim sizden ricamız, Rizemizi ve çay sektörünü ilgilendiren çay kanun tasarısını takip edip, onaylanması hususunda bizlere yardımcı olmanızdır” dedi.

Kaçak Çay Azalmıştır
Görüşmede çaydan gelirini sağlayan Rize’yi ilgilendiren en önemli sorunlardan birisi olan kaçak çayın azaldığını vurgulayan Erdoğan, “ İstatistiklere göre kaçak yollarla gelen çayda büyük miktarda azalma olmuştur. Özellikle Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin aldığı tedbirlerle gerçekleşen bu azalma sektöre olumlu yansımıştır. Canikli’nin uyguladığı gümrükteki tırlarda CPRS uygulaması ve kişi başına çay getirmenin sınır ticareti kapsamında yasaklanması kaçak çayın azalmasını sağlamıştır” dedi.

Çay Çarşısıyla Rize’nin Çehresi Değişecek
Borsanın 4 sene önce Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na(DOKA) yaptığı Çay Çarşısı Projesi’nin Kasım ayında Rize Belediyesi’nin yer tahsis etmesiyle başladığını ifade eden Erdoğan, “ Bu projenin Rize’nin çehresini değiştireceğine inanıyorum. Çayın topraktan başlayıp bardağa gelinceye kadar süreci anlatacak proje sosyal yaşam alanı ve çay tanıtım merkezi olup, çayımıza ve Rizemize değer katacak. Artık ilimize gelen turistlerin kaliteli Rize çayını alabilecekleri, kültürümüzü tanıtabileceğimiz ve iyi vakit geçirebilecekleri bir sosyal yaşam alanı oluşacak. Sizden ricamız projeyi destekleyip, uygulamada yanımızda olmanızdır” dedi.



Sektöre Yeni Nefes Gelecek
RTB Başkanı Erdoğan, “Rizemizin en önemli geçim kaynağı olan çay sanayicilerimizin 2017 çay sezonuna başlamadan finansal olarak rahatlatacak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin başlattığı Nefes Kredisi kampanyasına Borsa olarak destek veriyoruz. Ülke genelinde ekonomide önemli yer tutan KOBİ finansman sorunlarının giderilmesine, ilimiz için ise çay sektörünün gelişimine katkı sağlayacak” dedi.

Türk Çay Sektörü Seferberlik Halinde Çalışmalı
 Milletvekili Ayar, “Rize için yapılan her çalışmada elimizden gelen desteği veririz. Çay kanunu çalışması hakkında ben iki hafta önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile görüştüm. Bu meseleyi bizlerde çok önemsiyoruz. Şuanda bu sadece Borsanın meselesi değildir Rize’nin meselesidir. Bu hepimizin meselesidir. Çay kanun tasarısının yasalaşması için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Borsanın çay sektörüyle ilgili çalışmaları çok güzel. Çaykur özel sektör bir seferberlik halinde birlikte hareket ederse çay sektörünün sorunları kesin çözüme kavuşur” dedi.