Rize’nin faydasına her zaman yeni projeler üreten, istihdam oluşturmak için, Rize’nin ekonomik anlamda daha fazla kazanımlar elde etmesi noktasında her zaman ön saflarda mücadele veren ve bu anlamda 3 Nisan’da yapılacak olan Rize Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde başkanlığa aday olan RİPORT Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu konuk olduğu televizyon programında seçim sürecinde yaşananlar ve kazanması halinde RTSO’da nelerin değişeceği konusunda program yapımcısı Togay Muratoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Rize Ticaret ve Sanayi Odasının seçimlerinin 3 Nisan’da yapılacağını belirten Asım Çillioğlu amaçlarının ilk etapta seçimlere katılımın yoğun bir şeklide olmasını sağlamak olduğunu söyledi.

BİRİLERİ BU ODALARI KENDİ ŞİRKETİ ZANNEDİYOR

Yapılacak olan seçim tarihini aday olarak kendinin değil RTSO'nun üyelerine duyurması gerektiğini belirten Çillioğlu ancak bu konuda sıkıntılar yaşandığını ve bir çok üyenin kendilerinin yaptığı duyurular neticesinde seçim tarihinden haberdar olduğunu söyledi. Birilerinin ticaret odasını ve benzeri STK’ları kendi şirketi sanıyor diyen Asım Çillioğlu: “Ticaret odası ve benzeri STK’ları birileri kendi şirketleri, çiftlikleri görüyor. Kendi şirketlerinin yönetim kurulunun seçimi zannediyor. Ama öyle değil. Ben kendi yönetim kurulumun seçimini kendi içimde yaparım bunu Rize’ye duyurmama gerek yok. Ama bu Ticaret Odasının seçimi bunu tüm üyelerin duyması lazım. Bir örnek vereyim. İstanbul Deniz Ticaret Odası 45 gün önce açıkladı seçim tarihini. 19 üye için kalkıp iki grupta Rize’ye gelip çalışma yaptılar. En büyük anayasal hakkımız seçme ve seçilme hakkımızdır. Bu hakkımızı en doğal şekilde kullanmamız gerekiyor. Ben sadece adayım. Seçim tarihini benim değil Ticaret Odasının duyurması gerekiyor. Ama kendine oy vereceklere bunu çok net şekilde duyuruyor. Oy alacakları arkadaşlar seçimin ne zaman olacağını çok iyi biliyor. Biz bunu sosyal medyaya, billboardlara taşımasaydık bir çok üyemizin haberi olmayacaktı. 2500 üyeye bu kısa sürede ulaşmamız mümkün değildi.” Dedi.

NACE KODLARINDA KARMAŞA VAR

Rize Ticaret ve Sanayi Odası üye kayıtlarında NACE kodlarında bir karmaşa yaşandığını belirten Asım Çillioğlu bunun seçime direk etki ettiğini söyledi. Seçilmeleri durumunda bu konuda köklü bir değişiklik yapacaklarını belirten Çillioğlu: “Bir arkadaşımın bir firması gemicilik sektöründe NACE kodunun 16 olması lazım, bir firması market sektöründe bunun 10. grupta olması gerekiyor. Diğer bir firması kazık çakma firması o grupta olması lazım, mıcır tesisi var, beton tesisi var bunlarda kendi gruplarında olması lazım ama bunların hepsi bir yerde. Rize’deki ticaret odası seçimlerinin sıkıntıya girdiği konu buradan kaynaklanıyor. Bir tüccar arkadaşımız aday oluyor, çalışma yapacak ama kendi iş kolunda olanların hiçbirini tanımıyor. Bir tüccar un, kepek, şeker satıyor. Hangi grupta bu tüccarımız? 1. Grupta. Burada kimler var? Balıkçılar var, su ürünleri kooperatifleri, kabzımallar, halcılar var. Un satan burada ne işi var. Biz bunları gerçek anlamda kodlama yapacağız. Hiç kimse istediği şekilde bir gruba dahil olamayacak. “

Haber: Arzu ERBAŞ / www.gazeterize.com