Samsun İl Koordinasyon Kurulu Mart 2015 Yılı Toplantısı Vali İbrahim Şahin başkanlığında yapıldı.
Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Mart 2015 tarihi itibari ile yatırımcı bölge ve il müdürlükleri ile belediyelerden alınan raporlara göre yapılan yatırımların gerçekleşme durumları değerlendirildi.
2015 yılı 2. dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı için yatırımcı bölge ve il müdürlükleri ile belediyelerin raporlarını okuyan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “Mart 2015 tarihi itibari ile ilimiz genelinde genel ve özel bütçeli kuruluşlara ait 381 proje, belediyelere ait 233 proje olmak üzere toplam 614 proje bulunmaktadır. Bu projelerin değerlendirilmesi sonucunda, proje bedelleri toplam tutarı 4 milyar 114 milyon TL’dir. Önceki yıllar harcaması 1 milyar 908 milyon TL, 2015 yılı yatırım ödeneği 915 milyon TL, dönem sonuna kadar yapılan harcama miktarı 112 milyon TL’dir. Genel nakdi gerçekleşme oranı yüzde 12’dir. Fiziki gerçekleşme oranı ise yüzde 44’dür. Kuruluş yatırımlarının sektörel bazda değerlendirilmesinde proje bazında DKH (diğer kamu hizmetleri) sektörü 267 proje ile en fazla projeye sahip olup, bunu 167 proje ile tarım sektörü izlemektedir. Toplam proje bedellerine göre 1 milyar 351 milyon TL ile ulaştırma sektörü ilk sıradadır. Ulaştırma sektörünü 905 milyon TL ile tarım sektörü takip etmektedir. Önceki yıllar toplam harcamasında en fazla harcama 1 milyar 108 milyon TL ile ulaştırma sektöründedir. 343 milyon TL ile eğitim sektörü ikinci sıradadır. 2015 yılı ödeneklerinde en fazla ödenek 356 milyon TL ile DKH sektörüne aittir. DKH (diğer kamu hizmetleri) sektörünü 278 milyon TL ile eğitim sektörü izlemektedir. 2015 yılı harcamalarında en fazla harcama 55 milyon TL ile DKH sektöründe olup, ardından 24 milyon TL ile ulaştırma sektörü gelmektedir. Gerçekleşmeler açısından ise, 2015 yılında en çok nakdi gerçekleşme yüzde 57 ile ulaştırma sektöründedir. Bunu yüzde 16 ile DKH sektörü takip etmektedir. En çok fiziki gerçekleşme ise yüzde 90 ile ulaştırma sektörünün olup, bunu yüzde 52 ile eğitim sektörü izlemektedir. Sonuç olarak baktığımızda, Mart 2015 yılı itibari ile il genelinde genel ve özel bütçeli kuruluşlar ile belediyelerin yürüttüğü 614 projeden 41’i Mart ayı dönem sonu itibari ile tamamlanmış, 287’si devam etmekte, 87’si ihale aşamasına gelmiş olup, 199 projeye ise çeşitli nedenlerden dolayı henüz başlanamamıştır. Zamanı iyi değerlendirmek bakımından, kurumların sunumlarında dönem içindeki yatırımlarına ve varsa sorun-darboğazlar ile koordinasyonu gerektiren hususlara yer vermeleri, geçmiş yıllarda biten yatırımlar ve ayrıntılardan kaçınmaları, toplantının amacına uygun olarak gerçekleşmesini sağlayacaktır” diye konuştu.
“BÜTÜN GELİŞMİŞ ÜLKELERİ ARTIK RAYLI SİSTEMİ OLABİLDİĞİNCE ŞEHİRLERE YAYMAKTADIR”
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt’un Atakum ilçesi Taflan bölgesine yapılacak olan raylı sistemin yerine metrobüs olabileceğini söylemesi üzerine Vali İbrahim Şahin araya girerek “Büyükşehir Belediyesi tarafından Taflan bölgesine yapılacak olan raylı sistem çok sevindirici olmuştur. Ancak burada metrobüsten bahsettiniz. Bütün gelişmiş dünya ülkeleri artık raylı sistemi olabildiğince şehirlere yaymaktadır. Bu hatta yapılacak metrobüs hattının Tekkeköy ilçesine yapılacak olan raylı sistem gibi olması yönünde çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bugün sizlere maliyetli gibi görünen raylı sistem önümüzdeki dönem içerisinde maliyeti belki on kat artacaktır. Bir başka üzerinde durmamız gereken konu elektrik tasarrufu konusunda ülkemiz çok ciddi bir sıkıntı yaşadı. Adeta bu bizim için de bir sınavdı. İlimizdeki barajlar sebebiyle Samsun’a elektrik erken verildi. Ülkemizde üretilen elektriğin yüzde 60’ı doğal gaz çevrim santralleriyle üretilmektedir” ifadelerini kullandı.