Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen "Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli" kapsamındaki havza bazında desteklenecek ürünlerin dağılımı belirlendi. Proje kapmasında 941 tarım havzasında çeşitli tarım ürünlerinin desteklenmesi kararı alındı. Havzalara göre tarım ürünleri belirlenirken arz açığı bulunan ürünler, stratejik ürünler, bölgesel önem arz eden ürünler ve insan sağlığı ve beslenmesi açısından öne çıkan ürünlerin seçildi belirtildi. Bu bağlamda; buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı ve yem bitkilerinden oluşan 19 ürün bazında değerlendirme yapıldı.



Rize’de buğday, yem bitkisi ve çay
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın proje kapmasında Rize’de buğday, yem bitkisi, mısır ve çayı destekleme kararı aldı. Çay yaygın olmak üzere Rize’de kısmen mısır üretimi de gerçekleştirilmesine rağmen bugüne kadar buğday ve yem bitkisi üretimi hiç gerçekleştirilmedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, “Rize için belirlenen ürünler arasında çay zaten farklı kalemlerde desteklenen bir ürünümüz. Ben Rize Ziraat Odası Başkanı olarak, ziraatın içerisinde birisi olarak bugüne kadar ilimiz sınırladı içerisinde buğday yetiştirildiğini hiç duymadım. Bölgemizin iklim koşulları ve coğrafi yapısı da buna imkan vermiyor. Maalesef kanunlar çıkartılırken bölgelerin özellikleri dikkate alınmadan ülke geneli baz alınarak değerlendirmeler yapılıyor. Buğday ve yem bitkisi yerine ilimiz de yetişen; kivi, kokulu üzüm, Rize şeker otu, likarpa gibi bitkilerin üretiminin desteklenmesi ilimiz ve ülkemiz için daha hayırlı olurdu” dedi.