RİZE Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy, ülkenin, ABD kaynaklı küresel bir ekonomik saldırı ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

ABD küresel ekonomik sistemdeki gücüne güvenerek, tarihte benzeri görülmemiş bir saldırganlık sergilemekte olduğunu vurgulayan Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Güven Aksoy,  “ABD, bağımsız bir ülke olan Türkiye’ye dayatmalarda bulunarak, patronluk taslamaktadır. Akıldışı bu saldırganlığa karşı Türkiye, devleti ve milleti ile direnmiş, ulusça sağduyulu tepkiler ve önlemler ile gereken ilk yanıtı vermiştir. ABD’nin bu ekonomik darbe girişimine karşı, Türkiye esnaf örgütü olarak kapitalizmin anlayacağı dilden karşı koyacağız. Ülke genelinde başlatılan ekonomik boykota destek vereceğiz.” dedi.

'ABD ÜRÜNLERİNİ BOYKOT EDECEĞİZ'

ABD menşeli ürünlerin satın alınmaması konusunda esnafa uyarılarda bulunacaklarını ifade eden Aksoy, “Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını dik duruşunu takdirle izliyoruz. Ülkemizdeki ABD ürünlerin yaygınlığı ortadadır. Bu ürünlerin ve hizmetlerin milliyetinin net olarak belirlenememesi geniş ölçekli bir boykotun ülke girişimcisi ve çalışanı için olumsuz sonuçlara yol açma olasılığının olmasını göz önüne alarak hareket edeceğiz. İlk olarak boykotumuzu ABD’nin yaşam tarzının sembol markalarıyla başlatmalıyız. Bu kapsamda öncelikli olarak; Amerika’nın ulusal parası dolar, telefon üretici firmaları, hamburger, kola ve sigara markalarını satın almayarak boykotumuza destek verilmelidir. Kapitalizmin sembollerinden oluşan bu ürünlerin tüketici tarafından katı bir şekilde boykot edilmesi ile ABD’ye anladığı dilden sert bir yanıt vermiş olacağız. Yapacağımız bu boykotla ABD’nin bu saldırgan tutumuna sona vereceğini düşünüyoruz. Ama bu saldırgan davranışın devam etmesiyle biz Türk milletinin de her zaman bir planı vardır. Bunları da devreye sokacağız. Artık üreten bir ülke olmaktan başka çaremiz yoktur. Üreteceğiz hiç kimseye muhtaç olamayacağız. Bizim para birimimiz bizim için dünyanın en değerli para birimidir” diye konuştu.

'TÜKETİRKEN ÜRETMELİYİZ'

Tarımda sanayide üreten bir toplum olmanın çabası içerisinde olmaları gerekliliğini vurgulayan Aksoy sözlerini şöyle tamamladı: “Esnaf sanatkarlarımız hazır ürün montajı değil üretip satmak çabasında olmalıdır. Ülkemizin ekonomisine katma değer sağlamalıyız. Amerika’ya, dolara kızmakla ülke ekonomisine katkı sağlayamayız. Daha çok çalışıp üretmeliyiz. Ülkemize her zamankiden daha çok sahip çıkacağız. Bizim tek vatanımız var. Onun için hep birlikte daha güçlü olmalıyız. Bunun için tüketirken üretmek zorundayız”