Konuyla ilgili yazılı soru önergesi veren Bekaroğlu, işçilere bilgi dahi verilmeden taşeron şirketin ortadan kaybolması sonucunda işçilerin yaklaşık 15 gündür şantiye önünde beklediklerini belirterek,  "Ambarlık Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapıldığı iddia edilen söz konusu HES inşaatının delme işini yaptığı belirtilen Ümit Grup isimli taşeron şirket hangi tarihte ve niçin ortadan kaybolmuştur? Bu firmanın işçilere ne kadar borcu kalmıştır? Bu borç HES projesini yapan esas firma olduğu iddia edilen Ambarlık Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi bağlar mı; bu firmanın işçilerin ücret alacakları ve diğer hakları konusunda muhatap olması mümkün müdür?​" diye sordu.

                                                                                TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 19.02.2018

 

Mehmet Bekaroğlu

İstanbul Milletvekili

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapımları devam eden HES projeleri, sadece çevre açısından sorun oluşturmakla kalmıyor, şeffaflık ve denetimden uzak olan ilgili firmalar çalışma hayatı açısından da ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Proje sahibi firmalar, çoğu zaman denetimden kaçmak ve vatandaşların itirazlarını savuşturmak için, özellikle inşaat aşamasında birden fazla taşeron kullanarak, taşeronluk sistemini istismar etmektedir. Öyle ki, bütün işi alan taşeron, işi başka bir taşerona verebilmektedir. Bu durum ortaya bir anlaşmazlık çıkması halinde zayıf olan kesimleri oluşturan bölge halkı ve işçiler açısından muhatap bulunmasını zorlaştırmaktadır.

Rize ile Küçükçayır Köyü’nde 9 MW kapasiteli olarak Salarha ve Paşaçur Dereleri üzerinde kurulmakta olan Ambarlık I-II Hidroelektrik Santrali (HES) bu uygulamanın tipik bir örneğini teşkil etmektedir. Söz konusu HES inşaatı, esas işi alan Ambarlık Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından En Yapı isimli firmaya, En Yapı tarafından da parça parça alt taşeronlara verildiği iddia edilmektedir.

Ambarlık I-II HES inşaatı hakkında, geçtiğimiz günlerde basına da yansıdığı üzere, delme işini yapan taşeron şirketin (Ümit Grup isimli bir firma olduğu iddia edilmektedir) Şubat ayının başlarında işçilere bilgi dahi vermeden ortadan kaybolduğu belirtilmektedir. İşçilerin 3 aydır maaşlarını alamadıkları, zor koşullarda ve 12 saate yakın çalıştıkları, ücretlerinin asgari ücret üzerinden yatırılarak kendilerine söz verilen miktarın verilmediği, ilk işi yapan taşeron şirketin paralarını verdiğini ancak diğer taşeron şirket nedeniyle mağdur edildikleri ifade edilmektedir. İnşaatta çalışan yaklaşık 120 işçi, şirketin ortadan neden kaybolduğu konusunda bilgilerinin olmadığını, muhatap bulamadıklarını, haklarını almak ve mağduriyetlerinin giderilmesi için 15 gündür şantiye önünde beklediklerini dile getirmektedirler.

Bu bağlamda;

1.      Ambarlık I-II HES projesinde lisans sahibi firma hangisidir, proje hangi firma tarafından yapılmaktadır? HES projesini alan ana firmanın HES inşaatını başka taşeron firmalara yaptırdığı doğru mudur? Bu projede kaç taşeron firma vardır? Taşeron firmaların adları ve yaptıkları işler nelerdir?

2.      Ambarlık Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapıldığı iddia edilen söz konusu HES inşaatının delme işini yaptığı belirtilen Ümit Grup isimli taşeron şirket hangi tarihte ve niçin ortadan kaybolmuştur? Bu firmanın işçilere ne kadar borcu kalmıştır? Bu borç HES projesini yapan esas firma olduğu iddia edilen Ambarlık Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi bağlar mı; bu firmanın işçilerin ücret alacakları ve diğer hakları konusunda muhatap olması mümkün müdür?

3.      Ambarlık I-II HES inşaatında bugüne kadar hem işçi haklarının korunması ve güvence altına alınması, hem de işçi sağlığı ve güvenliği açısından ilgili kurumlar tarafından herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Denetim yapılmışsa hangi sorunlar tespit edilmiştir? Bu sorunların giderilmesi için neler yapılmıştır?

4.      Söz konusu iddiaların incelenmesi konusunda herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Hakları için şantiye önünde bekleyen işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ne yapılacaktır?