Çaykur'un Fon'a devredilmesine tepkiler devam ediyor.

Siyasi olarak CHP dışında sadece ÖDP ile Emek Partisinin tepki gösterdiği Çaykur'un Varlık Fonu'na devredilmesine Rize'deki sivil toplum örgütleri de ortak bir açıklamayla tepki gösterdi. Çaykur'un Fon kapsamından çıkarılmasını isteyen Rize'deki STÖ temsilcileri, dün Rize Tek Gıda-İş Sendikası Toplantı Salonunda bir araya gelerek, gelişmeleri değerlendirdi ve toplantı sonunda ortak bir açıklama yaptı.
 
Kimler İmzaladı?
Eğitimci Ahmet Haşim Parlak'ın yaptığı Ortak Açıklamaya, 'Tek Gıda-İş Sendikası D.Karadeniz Bölge Başkanlığı ve Rize Temsilciliği, Türk-İş Bölge Temsilciliği, DİSK Gıda-İş Rize Temsilciliği, Belediye-İş Rize Temsilciliği, Birleşik Kamu-İş Rize Temsilciliği, Eğitim-Sen Rize Şubesi, Haber-Sen Rize Şubesi, ESM Rize Temsilciliği, Tüm Bel-Sen Rize Şubesi, ADD Rize Şubesi, ASD Rize Temsilciliği, Çay-Sen Genel Merkezi, BES Rize Temsilciliği' imza attı.

Denetim Dışılık
"Çay üreticisi ve Çaykur çalışanının tek güvencesi olan Çaykur’un özelleştirilmesinden korkarken; daha da kötüsü oldu, bir gece çıkarılan KHK ile Çaykur, Varlık Fonuna devredildi" denilen açıklamada, bir Kamu İktisadi Teşekkülü (KİT) olarak Çaykur’un, böyle bir yapı içinde yer almasının, tamamen Bütçe ve Meclis denetimi dışında tutulması demek olduğuna dikkat çekildi.

Arazilerine İpotek
Yapılan bu devirle, Çaykur’un bütün mal varlıklarının sorgusuz sualsiz ipotek edilebileceği ve teminat gösterilebileceğine işaret edilen açıklamada, "Varlık Fonunun hiçbir tasarrufu, denetime tabi olmayacak. 5 kişilik yönetimi, Çaykur’la ilgili tüm kararları keyfine göre alabilecektir. Çaykur, bütünüyle denetlenemeyecek bir yapının eline verilmiştir. Çaykur’un başta İstanbul Paketleme Fabrikasına ait 70 dönümlük arazisi ile farklı şehirlerdeki onlarca arazisi önümüzdeki dönem ipotek olarak gösterilecektir" denildi.

 "210 bin üreticisi olan Çaykur’u bir gecede fona devretmeden evvel üretici ve çalışanlarıyla referandum yapsaydınız ya" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "Her şeyi halka sormanın faziletine inandığını söyleyenlerin bu konuda üreticinin ve Çaykur çalışanlarının ne düşündüğünü sorması gerekmez miydi" vurgusu da öne çıktı.

Genel Müdürlük Ankara'da!
Çaykur Genel Müdürlüğü'nün komşu illere gideceği söylentilerine yıllarca karşı durulduğuna işaret eden Parlak, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Varlık fonuna devredildikten sonra Genel Müdürlük artık Ankara’dadır. Ankara’dan yönetilecek Çaykur’un; üreticisinin de çalışanının da güvencesi artık kaybolmaya başlamıştır. Sorunlarını çözmek için Rize’de bile muhatap bulamayan çay üreticilerinin bundan sonra Ankara’da hangi birimle temas kuracağı belirsizdir. Biz diyoruz ki, 'Varlık Fonu Çaykur’un sonu…' Çay Rizesiz, Rize Çaykur'suz olmaz."