Çocuk istismarı çocuğun duygusal ve sosyal sağlığını etkileyen önemli bir halk sağlığı krizidir. Son yıllarda çocuk istismarı konusu gerek tıbbi gerekse toplumsal açıdan dikkat çekmektedir. Çocuk istismarı ve ihmalini önlemede erken dönemde aile ve çocukla kurulan ilişki ile birlikte verilen nitelikli eğitim ve danışmanlık hizmeti önem taşımaktadır.

Çocuk istismarı ile ilgili olayların artması dikkat çeken ve çok üzücü bir durumdur. Maalesef çocuklar henüz bedenlerini tanıyamadan uygunsuz durumlar içine düşebilmektedirler. Çocuk istismarına uğrayanların ve dolaylı olarak etrafındakilerin hayatları tamamen olumsuz yönde değişebilmektedir. Bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için minik yavrulara minik bedenlerini tanımları ve kendilerini korumak için yapabilecekleri hakkında bilgilendirmek gerekmektedir. Bu noktadan hareketle başlayan, RTEÜ Eğitim fakültesi, BÖTE bölümü öğrencileri tarafından Dr. Öğretim üyesi Seyhan ERYILMAZ TOKSOY danışmanlığında yürütülen “Çocuk İstismarına Dur Diyoruz!” isimli projede 2,5-4 yaş aralığındaki …. sayıda çocuğun katıldığı eğitimler verildi.

Proje Rize İl Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan olur ile Milli Eğitim ve Diyanete bağlı okullarda uygulandı. Proje Ekibi projeyi uygulamaya başlamadan önce, çocuk istismarı ve ihlaline yönelik bilinçlendirici bir eğitim aldı. Psikolojik Danışman ve Rehberlik alanında görev yapan “Havva Başköy” ile birlikte Derepazarı Günay Kiran Anaokulu, ÇAYKUR Ziraat Merve Kuran Kursu, Melekler Diyarı Kreş Gündüz Bakım Evi, Çayeli KinderGarden Moontessori Eğitim kurumlarında çocuk mahremiyetine yönelik eğitim verildi. Okul öncesi düzeyindeki çocuklara mahremiyet eğitiminde, kendileri tanımayı ve özel bölgelerini bilmeleri, kendilerine yapılan iyi ve kötü dokunuşları ayırt edebilmelerini ve kötü dokunma ile karşılaştıklarında ne yapacaklarını bilmeleri çeşitli etkinlikler aracılığıyla açıklandı.

Dr. Öğr. Üyesi Seyhan Eryılmaz Toksoy yaptığı açıklamada projeye katkılarından ötürü başta Eğitim Fakültesi Dekanı Sayın Prof.Dr Mehmet KÜÇÜK’e, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitim Bölüm Başkanı Sayın Doç.Dr Ömer Faruk URSAVAŞ’a ve projenin sponsorluğunu üstlenen RİSEDER Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve RİDEF Rize İl Temsilcisi Sayın Bülent AKBULUT’a, projenin gerçekleşmesinde büyük emek harcayan Hidayet AKBULUT, Nazmiye ÇIRAKOĞLU, Öznur ÖZEL, Buse GENÇ, Osman KESKİN ve Kaan Can ALP’e ve eğitimlerde büyük rol alarak projeye destek olan Havva BAŞKÖY’e teşekkürlerini sundu.