Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, Rize’de günlerdir süren “Yeşil Yol” protestoları üzerine temaslarda bulunmak üzere Rize’ye geldi.
Sorunu yerinde görmek ve çözüm arayışlarında bulunmak üzere Rize’ye gelen Yüce, Samsun’dan Artvin’e kadar 8 ili ve 40 turizm noktasını kapsayan projede Rize-Ayder’e gelene kadar hiçbir sorun ile karşılaşmadıklarını söyledi. Ekrem Yüce “Samsun’a baktığımızda Yeşil Yol çalışmalarının devam ettiğini görüyoruz. Samsun’da halkımız tarafından projenin daha hızlı ilerlemesi konusunda ısrar var. Samsun’da hiçbir sorun ve problem yok. Bizim zaten doğayı tahrip edecek doğaya zarar verecek çalışmamız söz konusu değil. Ordu’da zerre kadar sorun yok. Bizim merkezimiz zaten Giresun’da, Giresun’a baktığımızda da hiçbir problem olmadığını görüyoruz. Giresunlular bize dua ediyor. Projenin daha hızlı sürmesini istiyorlar. Gümüşhane aynı şekilde. Bayburt’da, Trabzon’da ve Artvin’de de sorun yok. Rize’ye baktığımızda ise Ayder’e kadar yine sorun olmadığını görüyoruz“ dedi.
"GÜZERGAH GOOGLE’DAN BELİRLENMEDİ"
Yüce, basında yer alan “Güzergah ’google eart’ üzerinden belirlendi” şeklindeki haberlere tepki göstererek “Projenin güzergahı belirlenirken hiç kimsenin keyfi bir talebi ile belirlenmedi. Güzergah belirlenirken illerde komisyonlar oluşturuldu. Yerel idarelerinde görüşleri alınarak bunlar plan kayıtlara geçti. Basında yer aldığı gibi ‘google eart’tan indirmişler ne varsa çizmişler’ bu tarz haberler tabii ki inandırıcı değil. Gerçek dışı haberlerdir. Bu güzergahlar yereldeki ilgili tüm kurumların ve kişilerin de görüşleri alınarak belirlenmiştir“ şeklinde konuştu.
"TEPKİLERE ÜZÜLDÜK"
Yüce, Rize’de karşılaşılan tepkilerden duyduğu üzüntüyü dile getirerek şunları soyledi:
“Rize’deki tepkileri görünce gerçekten üzüldüm. Muhtarlarımız ile görüştük. Bu vatandaşlarımız ile de görüşeceğiz. Çamlıhemşin’de sayın valimizin başkanlığında muhtarlarımız ile görüşüp kanaatlerini almıştık. Dernek başkanları ile fikir paylaşımında bulunduk. İl Genel Meclisi üyelerimiz ile de görüştük. Tekrar bu konuları görüşmek üzere ben Rize’ye geldim. Yereldeki ilgili kurum, kuruluş ve kişiler ile konuyu tekrar görüşeceğiz. Bu konuda olması gereken doğru ne ise o doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yanlış olan bir şeye bizlerde üzülürüz. Yanlışa hiç kimse taraftar değildir. Bir yanlışlık varsa yanlışın ne olduğu noktasında çalışmalarız sürecektir. Ben yanlışlıktan ziyade neden böyle bir algı oluştu bunu çözmeye çalışıyorum. Bu oluşan algının sonucunda bir değerlendirme yapılacaktır.”
"HAVVA ANA TONTON BİR HANIMEFENDİ"
Yüce, Yeşil Yol karşıtı eylemlerin simgesi haline getirilen ’Havva Ana’ ismi ile adlandırılan Rabia Özcan’ı tonton bir hanımefendi olarak niteleyerek, “Havva Ana benim tanıdığım çok sevdiğim bir Havva anamızdır. Çok değerli. Çok tonton bir hanfendi. Kendisini yakinen tanıyorum. Oda beni tanıyor. Çok değerli bir hanfendi. Art niyetli olmadığını biliyorum. Onunla da görüşmek lazım. Devlet milletine hizmet etmek için var. Bunun için varız zaten. Burada art niyet asla düşünülemez. Oradaki vatandaşlarımıza da art niyetli olarak bakmıyoruz. Demek ki bir algı farklılığı var. Yanlış anlaşılmalar var. Bunları beraberce çözmeye çalışacağız.” şeklinde konuştu.